25 Temmuz 2006 Salı

Ev Ekmeği (Yufka Ekmek)

Bazı yörelerde bilinen ve uygulanan yufka ekmek Gaziantep'de de ev ekmeği olarak biliniyor. Eskiden evin ihtiyacı için tek seferde 50-60 kg. undan ekmek yaparlarmış. Bu ekmeklerin hamuru sadece un,tuz ve sudan yapılıyor. Saç üzerinde pişirilen yufka ekmekler kurutulup üst üste konularak muhafaza ediliyor ve yeneceği zaman yenilecek kadarı sulanıp beze sarılarak yumuşaması sağlanıyor. Özellikle bu ekmekle dolma yemesi çok güzel olur.

Pazar günü annem,teyzem ve anneannem önce bu ekmeğin küçüğünden (bazlama, bazlamanın içine peynir konularak yapılan dürüme ise sıkma deniyor) yaptılar, bazlama ile güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra kalan hamuru ekmek yaptılar. Ben de ekmekler için yumak hazırlamaya yardım ettikten sonra yerime kuzenim ve yengemi koyup ekmek yapımı aşamasını tek tek karelemeye çalıştım.












17 Temmuz 2006 Pazartesi

Sütlü Nuriye



Yapım babama, tarif Oktay ustaya fotoğraflar ise bana ait.

Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz
  • 250 gr margarin veya tereyağı
Şerbeti
  • 5 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı süt
Açmak için nişasta (nişasta kuru olmalı, nemli ise kurutun)
İçi için fıstık,ceviz veya fındık



Hazırlanması:
  • Unu eleyip ortasını açın.
  • Unun ortasına yumurtayı kırın, sütü, yağı, sirkeyi ve tuzu koyup karıştırarak unu yavaş yavaş bu sıvı karışıma yedirerek yoğurmaya başlayın.
  • Kulak memesinden hafif sertçe olan hamuru bir kaba alıp üzerine ıslak bir bez örterek buzdolabında 15-20 dk dinlendirin
  • Hamuru 3 parçaya bölüp her bir parçayı 14 parçaya bölün ve her bir parçayı yumak yapın (14 yumaklı 3 grup olacak)
  • Her 14 yumağı nişasta ile tabak büyüklüğünde açın ve aralarına bolca nişasta dökerek üst üste dizin. En üste koyduğunuz hamurun üzerine nişasta atmayın ve hamurları elinizle biraz bastırın (3 tane 14 katlı tabak büyüklüğünde açılmış hamur elde edeceksiniz.)
  • 14 katlı hamuru nişasta kullanmadan açmaya başlayın. Tepsi büyüklüğünde bir hamur elde edene kadar açmaya devam edin.
  • Yağlanmış tepsiye ilk hamuru yatırın ve hazırladığınız (fıstık,fındık v.b.) için yarısını dökün, ikinci ve üçüncü hamurları da aynı şekilde açarak üst üste aralarına kalan içi dökerek yayın ve tatlıyı dilimleyin
  • En üste tereyağını eritip dökün 170 derece fırında kızarana kadar pişirin
  • Fırından çıkan tatlı soğuduğu sırada şerbetini hazırlayın (tatlı soğuk şerbet sıcak olacak)
  • Şerbet için şekeri suya ekleyip ateşte eritilin, bir taşım kaynadıktan sonra sütü ilave edilerek altını kapatın. Tatlının üzerine sıcakken dökün.

Haytalya



Kilisli arkadaşlarımdan eskiden bu tatlının bayramlarda kurulan panayırlarda satıldığını öğrendim. İnternetten de bir tarife ulaşabildim, bir de Esin'in verdiği tarif vardı elimde fakat iki tarif de birbirinden biraz farklıydı. Kilisli arkadaşlardan bu tatlının tarifini bilen bulamayınca iki tarifi harmanlayıp ortaya bu tatlıyı çıkardım:

Malzemeler: (2 kişilik)

Muhallebisi için:

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
Şerbeti için:
  • 1 su bardağı vişne suyu
  • 2 yemek kaşığı (silme) şeker*
  • bir tutam tarçın
  • Süslemek için Antep fıstığı, fındık, badem v.b. (dilerseniz vişne reçeli)
* Ben vişne reçelini sulandırarak kullandığımdan şeker miktarı yeterli geldi, hazır vişne suyu için şeker miktarını dileğinize göre artırabilirsiniz.

Hazırlanması:
  • Soğut süte nişastayı ekleyip karıştırarak eritin.
  • Düşük ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin
  • Kenarlı bir tepsiye muhallebiyi dökün (ben küçük bir kenarlı tabağa döktüm,döktüğüm muhallebinin boyu yaklaşlık 1 cm oldu) ve soğutun
  • Şerbeti için vişne suyunu bir tencereye alıp şekerini ve tarçınını katıp bir taşım kaynatın ve soğutun
  • Buzdolabında soğuyan muhallebiyi küp küp kesip iki kaseye bölüştürün, üzerlerine buzdolabında soğumuş şurubu paylaştırın.
  • Kaselere dilerseniz vişne reçelinin tanelerinden ve fıstık, badem v.b. atarak süsleyin. (Bütün haldeki tuzsuz Antep fıstığının iç kabuğunu soymak için suyun içinde bir iki taşım kaynatıp kolayca soyabilirsiniz)
Not: Kilisliler genelde gülsuyu kullanırmış ama ben vişne suyu kullandım.

(Tarif için teşekkürler Esin)

Ye #12 Sütlü Tatlılar

Bu ayki yemek etkinliğimiz "Sütlü Tatlılar" ve ev sahibimiz Özlem Ben de ne yapsam diye düşünürken blogumun takipçilerinden Esin'in tarifini verdiği bir tatlı aklıma geldi.İlk kez duyduğum bu tatlının adı Haytalya. Bu tatlıyı google da aratınca bunun bir Kilis tatlısı olduğu bilgisine ulaştım.


Vişneli Fıstıklı Haytalya



Sütlü Nuriye



Not: Tariflere ulaşmak için lüften isimlerinin üzerini tıklayınız.

11 Temmuz 2006 Salı

Nohutlu Bulgur Pilavı


Bugün daha önce yaptığım güzel bir pilav tarifini vereceğim. Bu pilavı tek bir yemek olarak bile hazırlayabilirsiniz. Yanında cacık, salata, turşu veya ayranla çok güzel gidiyor. Pirinç değil de bulgur olduğu için daha sağlıklı. Ben etli yapmadım ama dilerseniz kıymalı da yapabilirsiniz. Bir de benim koyduğum salça ve nohut az geldi, biraz daha artırılırsa daha güzel bir renge ve tada sahip olacağını düşünüyorum. Malzemeler:
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1+1/2 yemek kaşığı salça (ben 1 yk koydum az geldi)
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut (Haşlanmış hali 1,5 bardak)-(Ben 1 bardak koydum az geldi)
  • 4 bardak su
  • tuz
  • karabiber
  • pul biber
  • çay kaşığının ucu ile nane
Hazırlanması:
  • Tencereye yağınızı koyup ısınmasını bekledikten sonra yemeklik doğradığınız soğanları atıp hafif pembeleşene kadar kavurun (eğer kıymalı isterseniz kıymayı bu aşamada, soğandan önce atıp kavurmanız gerekiyor)
  • Salçasını ekleyip biraz da onla birlikte kavurun
  • Bulgurunu koyup tahta kaşıkla karıştırarak onu da biraz kavurun.
  • Ezdiğiniz sarımsağı atıp üzerine (dilerseniz) ayrı kapta ısıttığınız suyunu döktükten sonra nohutunu, tuzunu, karabiberi, pul biberini ve nanesini ekleyin. (Ben pilavlarda kaynamış su kullandığımdan bulgur pilavı için geçerli olan 1 e 2 ölçü su tam olarak pişmesine yeterli gelmiyor. Üzerine biraz daha fazladan su koyuyorum. Ama kaynamış su kullanmazsanız 1 e 2 ölçüsüne göre bu pilava 4 bardak su yetecektir.)
  • Kaynamaya başlayınca ağzını kapatıp kısık ateşte pişirin

4 Temmuz 2006 Salı

Lahmacun


Erkek sebzeleri manavdan alıp hanıma getirir. Kalk hatun yıka sebzeleri der, sonra bir tepsiye aldırır. Tepsiyi alıp fırının yanındaki kasaba götürüp al usta şundan lahmacunluk çek der. Kasap lahmacunluğu çeker fırına verilir. Fırın hazırlanmış harcı hamurlara yayarak pişirir, tepsiye dizilir. Erkek tepsiye alır eve getirir afiyetle yenilir.


Şimdi bu da nesi diyeceksiniz :) Antep'de bir lahmacun hikayesinin genel çerçevesi diyeceğim bende. Şaka biryana genelde bu şekilde yaptırılmakla birlikte tabiki ben size evde nasıl hazırlayabileceğinizi anlatacağım.


Gaziantep'de en çok yapılan lahmacun bol sebzeli ve sarımsaklı olur. Soğan kullanılmaz. Başka bir çeşit daha lahmacun var ki onda soğan ve nar ekşisi kullanılıyor. Şimdi tarifini yazacağım lahmacun en çok tercih edilen sarımsaklı olanı.


Malzemeler: (6 kişilik)

  • 1 kg et
  • 1.250 gr domates
  • 5 demet maydonoz
  • 300 gr yeşil biber
  • 10-12 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • tuz
  • karabiber
  • pul biber

Hazırlanması:

  • Domates ve biberi dörder parçaya bölün, maydonozu ayıklayıp saplarını kesin
  • Elektrikli et makinasında (iri süzgeci kullanılarak) kıyma, domates, biber ve maydozun çekilmesi gerekiyor. Eğer tek tek çekmek isterseniz maydonoz çekimi sırasında makina zorlanır. Bu yüzden makinanın ağzına ara ara biraz kıyma, domates, biber ve maydonoz koyarak birlikte çekilmeli. (Bu çekme işlemi bittikten sonra çekilen karışım bir kere daha makinadan geçirilmesi iyi olur)
  • Çekilip hazırlanan et-sebze karışımı domatesten dolayı sulu olacaktır, ince telli bir süzgeç yardımı ile fazla suyunu süzdürün
  • Karışıma, salça, ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek karıştırın (salçayı güzelce ezip homojen olarak dağıtmanız gerekiyor). Harcınız hazır:


Bu hazırlanan harcı biz buradaki mahalle fırınlarında pişirtiyoruz. Hazır mayalı ekmek hamurundan parçalar koparıp (yaklaşık 65 gr lık) merdane ile açarak üzerine harçtan sürüp odun fırınlarında pişiriliyor. Tabi Antep dışında böyle bir imkan olmadığı için evde hazırlamanıza yardımcı olacak kenaryazıları blogundan alıntı yapmak istiyorum. Evde hazırladıkları lahmacun için hamuru da kendileri yoğurup evdeki fırınlarında pişirmişler. Kendileri 500 gr kıyma kullanmışlar ama buna karşılık sebze miktarı daha az. Yani benim yazdığım harçtan daha az miktarda harç elde ettiklerini tahmin ediyorum. Hamurun tarifi aşağıda:


Malzemeleri: (500 gr kıyma için!)

  • 6 su bardak un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su (miktar una göre ayarlanabilir)
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
Kuru maya kullanıyorsanız unun içine önceden katarak, yaş maya kullanıyorsanız ılık suda eriterek hamurunuzu yoğurup hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp merdane ile 2-3 yufka kalınlığında açıp üzerine harçtan yayarak turbo ayarda 10 dk kadar (kızarana kadar) pişirin

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...