30 Ekim 2006 Pazartesi

Balık Tava




Gaziantep' de en çok tüketilen şey kırmızı ettir. Tahmin edeceğiniz üzere kebap olarak çok tüketilir. Deniz kısmetinden de nasibimiz olmamış, balığa yabancı kalmışız hep. Gerçi balığı çok sevip çok tüketen aileler yok değil ama benim ailemde yılda ya 1 kere ya 2 kere balık pişerdi. O da genelde büyük, kılçıksız balıklar olur ya fırında ya mangalda yapılırdı.


Hamsiye alışık olmadığımdan olsa gerek sevemedim bir türlü, balık yiyormuşum gibi gelmiyor bana. Ama balık mevsiminin açılmasıyla bloglarda da görmeye başlayınca hem hamsiyi hem de balığı (hem de ihtiyaç açısından yemem gerektiği konusunda kendime telkinler verdiğimden) ben de yapmak istiyordum.

Çok yiyemeyecektim belki ama yine de hamsi yapacaktım hayatında hiç balık pişirmemiş, pişmesi konusunda da hiç bir fikri olmayan biri olarak. Hangisi kızartılır, hangisi ızgara, öyle direk mi kızartılır yoksa soslanarak mı yapılır hiç bilmem. Hadi dedim madem hamsinin yağda kızarmışı olur ondan yapalım. Kayınvalidem yaparmış arada, eşim de çok severmiş. Aradık tarif almak için bir sos tarifi verdi, sonra ikisini yapıştırın una bulayın yağda öyle kızartın dedi. Tarifi aldık almasına da hamsi taze mi hamsi? Değil, dağılıp gitmiş eşimin elinde ozaman o da istavrit ve et sardalyası almış (çok da iyi yapmış dedik sonradan). Bir güzel de temizlemişler. Bize sadece yıkayıp, soslayıp

kızartması kalmış. Ha bir de size tavsiyem (gerçi biliyorsunuzdur da) balkonda küçük tüpte kızartmanız, kızartmayı eşim yapınca bana sadece balıkları hazırlayıp kızarmasını beklemek kaldı. Balıkların ikisi de çok güzeldi ama sardalya daha etli olduğundan ben daha çok beğendim. Çok yiyemeyeceğimi düşünürken iftarda 2 kişi bütün balığı bitirdik :) Ve balık yapmak bizim için en kısa sürede tekrar yapılacaklar arasına alındı.


Malzemeler: (2-3 kişilik)

  • 1 kg balık (bizimki 500 gr.istavrit+500 gr et sardalyasıydı, aynı tarifi hamsi ile de yapabilirsiniz)
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/4 çay bardağı su
  • 1 su bardağı mısır unu (yaklaşık olarak)
  • tuz,karabiber, pul biber
  • kızarmak için sıvıyağ


Hazırlanması:
  • Balıkları temizletin veya siz temizleyin, yıkayıp suyunu süzmesi için bir süzgece alın
  • Derin bir kaba sarımsakları soyup rendeleyin veya ezin. Üzerine zeytinyağını, suyu, (arzu etiğiniz miktarda ama çok kaçırmayın bence) tuz, karabiber ve pulbiberini ekleyip çatalla iyice karıştırın. Üzerine balıkları ekleyip elinizle harmanlayarak tüm balıkları bu sosa bulayın
  • Balıkları tabağa aktardığınız mısır ununa bulayarak kızgın yağda kızartın, kızaran balıkları havlu kağıt açtığınız bir tabağa alın. (ben denemedim ama roka salatası balığın yanına çok yakışıyormuş artık birdahaki sefere öyle denemeyi düşünüyorum)

16 Ekim 2006 Pazartesi

Zerde ve Sütlaç



Zerde ve Sütlaç Gaziantep'de bayramlarda çokça yapılan bir tatlı. Zerde'nin Konya'da yapıldığını görmüştüm ama hangi bölge ve şehirlerde biliniyor tam olarak bilmiyorum. Birkaç farkla sütlaçın su ile yapılanı diyebiliriz. Sütlaçta bildiğimiz sütlaç ama burdaki fark zerde ile sütlacın tek bir tabakta sunulması, bu yüzden de sütlacın şekersiz yapılması.



Dediğim gibi Gaziantep'de çok yapılır ama ben şimdiye kadar halamdan güzel yapanını görmedim. Ben de her bayramda halamda yediğim için şimdiye kadar hiç denememiştim. Bu etkinliğin vesilesiyle halamı arayıp tarifi aldım. Sonuçtan çok emin olamıyordum ama halamın tatlısına çok benzedi (zerdenin pirincini biraz dik bırakmış olmamı saymazsak).


Sütlaç:

Malzemeler:

  • 1 lt. süt
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 2/3 bardak kaynar su
Hazırlanması:
  • Sütü ocağa koyup kaynatın, üzerine yıkadığınız pirinci ekleyip kısıt ateşte kaynatmaya devam edin
  • Pirinçler uzamaya başlayınca çok koyu olmamasını istiyorsanız eğer (pirincin cinsine göre) üzerine kaynar sudan ilave edin
  • Pirinçler iyice yumuşayıp piştikten sonra altını kapatıp kaselerin yarısına kadar paylaştırın
  • Tezgahın üzerine soğumaya bırakın, soğuduğu sırada zerdeyi hazırlayın
Zerde:
Malzemeler
  • 1 su bardağı pirinç
  • 8-10 bardak su
  • 4 su bardağı şeker
  • 1-2 y.k. gülsuyu
  • 1 y.k. haspir (safran)
Hazırlanması:
  • Pirinci yıkayıp 8 bardak su ve 1 bardak şekerini ekleyerek ocağa alın (8-10 bardak su olması pirincin su çekmesine bağlı olarak değişbilmesinden, ilk önce 8 bardak konuluyor, daha sonra pirincin durumuna göre kaynar su takviyesi yapılıyor)
  • Kaynamaya başlayınca kaynardan düşmeyecek vaziyette altını kısın ve pirinçler uzayıp pişmesine yakın geri kalan 3 bardak şekerini ekleyin (burada tavsiyem tadına bakarak şeker miktarını tamamlayın, ben yarım bardak eksik kullandım güzel oldu)
  • Pirinçler yumuşayıp şiştikçe su miktarı az gelebilir, duruma göre 1-2 bardak kaynar su ilavesi yapın
  • 1 yemek kaşığı safranı 2-3 yemek kaşığı sıcak suya ıslayın ve rengi çıkınca bir çay süzgecine delikleri kapatacak büyüklükte pamuk koyarak safranlı suyu süzgeçten geçirin. Süzdüğünüz sarı suyu zerdenin üzerine ekleyip bir-iki taşım kaynatın
  • Ocağın altını kapatıp gülsuyunu ilave edin. Soğumuş sütlaçların üzerine zerdeleri taksim edin.
  • Üzerini dövülmüş fıstık veya bademle süsleyebilirsiniz
Not: Bayram için yukardaki tarifin aynı ölçüsünde zerde ve sütlaç yaptım, geçen seferki yoğun bir zerde olduğu için su miktarını biraz daha artırdım. Zerde sütlaçtan fazla oldu. Bu yüzden eğer yapacaksanız yukardaki ölçülere göre bir ölçü sütlaç, yarım ölçü zerde yapmanızı tavsiye ederim.

Dünya ve Türk Mutfağından Bayram Tatlıları Ye #15

Etkinlik için verilmiş süre bu ay da bitti. Bu ayın içinde bayram bulunduğu için güzel bir konu seçmiş bizler için Dersaadet : "Dünya ve Türk Mutfağından Bayram Tatlıları".


Zerde ve Sütlaç




5 Ekim 2006 Perşembe

Künefe



Son sınıfta okurken Hatay'lı arkadaşımın annesi gelmişti evimize, gelirken de yanında kadayıf ve künefe peyniri getirmişti. Ne kadar iyi etmişti diyorum her aklıma geldiğinde, okadar güzel mi olur bir künefe? İmkanınız varsa Hataylı birinden yemenizi tavsiye ederim, şöyle fırından yeni çıkmış, şerbeti yeni dökülmüş, peynirleri içinde erimiş.. Yazın başında Urfa'ya gittiğimizde denedik künefeyi ama hiç tadını alamadım. Ve anladım ki bir künefenin yeneceği zaman fırından yeni çıktığı zamandır. Peynir katılaşmış olursa olmuyor, sonradan ısıtınca da olmuyor.


Bunları neden söylüyorum? İftar telaşesinde künefeyi tam yiyeceğimiz zamanda fırından çıkacak şekilde pişiremedikte ondan, soğudu. Tam soğumamıştı aslında, hatta şerbetini dökerken, annem, biryandan da künefenin tepsini ocağın üzerinde döndürüyordu ısısın diye. Kalan dilimleri de mikrodalga da ısıttık dün. Ama yok, olmuyor. Fırından yeni çıkmış gibisi olmuyor.




Çiğ Kadayıf Urfa peyniri (künefelik-tuzsuz)

Malzemeler

  • 750 gr. çiğ kadayıf
  • 1/2 kg. künefelik peynir (tuzsuz beyaz peynir - Urfa veya Hatay peyniri)
  • 1 paket margarin veya tereyağı (tereyağı olsa daha iyi olur) (1 paket=250 gr)
  • Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 2 su bardağı su
  • Üzeri için: fıstık, ceviz (isteğe göre)
Hazırlanması:
  • Tereyağının 2 kaşık kadarını ayrılıp geri kalanı eritilir, bir tepsiye alınmış çiğ kadayıfın üzerine dökülüp harmanlanır (bu işleme kırma deniyor)
  • Eritilmemiş tereyağı ile fırın tepsisi yağlanır

  • Çiğ kadayıfın yarısı parça parça ele alınarak tüm tepsiye serpiştirilerek tüm tepsi kaplanır

  • Tepsiyi kaplanmış kadayıflar elle bastırılarak teller sıkıştırılır (tellerin sıkıştırıldıktan sonraki hali yarım cm. yi geçmeyecek şekilde olması iyi olur)

  • Üzerine ezilmiş olan peynir yine aynı şekilde her tarafa serpilir.

  • Peynirin üzerine kalan kadayıf aynı şekilde serpiştirilerek kaplanır

  • Tekrar elle bastırılarak sıkıştırılır.
  • 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Künefe fırından çıkmadan şerbeti hazırlanır: Şeker ve su birlikte ocakta kaynatılıp yaklaşık 10 dk kadar kaynatılır, ateşten indirmeden önce birkaç damla limon suyu ilave edilir. Şerbet ve künefe sıcakken şerbet künefenin üzerine dökülür. Dilenirse fıstık veya cevizle süslenerek sıcak sıcak servis yapılır

3 Ekim 2006 Salı

Yalancı Su Böreği


Yapımı gerçekten çok basit, yalancısı da olsa tadı çok güzeldi. En kısa zamanda tekrarını yapmayı düşünüyorum.

(Ben sıvıyağ olarak 1 su bardağı kullandım, fazla geldi. Ama harcın toplamı tam geldi, oyüzden tarifi benim kullandığım yoğurt miktarından fazla, yağ miktarından az veriyorum. Siz bu şekilde deneyin) Malzemeler:
  • 5 adet yufka (4 tane de olabilir)
  • 2 + 1/2 (ikibuçuk) su bardağı yoğurt (ekşiyse eğer önce süzüp sonra süzdüğünüz yoğurdu biraz sulandırarak kullanabilirsiniz)
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 bardak su veya 1 bardak maden suyu (oda ısısında)
  • susam, çörekotu
  • İçi için 400 gr. beyaz peynir ve çeyrek bağdan biraz fazla maydonoz (maydonuzunu çok kullanmayın, güzel olmuyor(muş))
Hazırlanması:
  • Derin bir kaseye yoğurt, sıvıyağ ve yumurtanın bir tanesi kırılır ve çatal veya çırpıcı ile karıştırılır
  • Fırın tepsisi yağlanıp yufkalardan bir tanesi büzüştürülerek serilir.
  • İkinci yufka yoğurtlu karışım kasesine batırılıp her tarafı harca bulandıktan sonra fazla harcı akıtılarak tepsideki ilk yufkanın üzerine yine büzüştürülerek serilir.
  • (Eğer 5 yufkalı yapılıyorsa 2. yufkanın üzerine yine 2. yufkaya yapıldığı gibi 3. yufkanın yarısı serilir)
  • Ufalanmış olan peynir ve kıyılmış maydonozlu harç yufkaların üzerine homojen olarak dağıtılır
  • (Yine 5 yufkalı yapılıyorsa eğer, harcın üzerindeki kata 3. yufkanın kalan yarısı yoğurtlu harca batırdıktan sonra serilir)
  • Geriye kalan 2 yufkadan ilki de yine harca batırılıp çıkarıldıktan sonra büzüştürülerek tepsiye yayılır.
  • Kalan son yufka harca batırılmadan en üste büzüştürülerek serilir ve kalan harca (az miktar kalıyor) 2. yumurta kırılıp karıştırıldıktan sonra böreğin en üstüne kaşık veya fırça ile yayılır. Börek dilimlenir, üzerine susam ve çörekotu serpilir
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırına sürülen börek üzeri kuruyunca (5-10 dk kadar) böreğin üzerine 1 bardak su veya 1 bardak maden suyu her tarafına döküldükten sonra pişirilmeye devam edilir. Üzeri kızarınca fırından alınır.
Not: Ben sonradan üzerine dökmek için maden suyu değil su kullandım, yumuşacık bir börek oldu. Acaba maden suyu dökülse daha mı çıtır olurdu, bilgisi olan veya bu şekilde deneyen varsa yorumlarını almak isterim.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...