26 Şubat 2007 Pazartesi

Fısıtklı Kurabiye


Haftanın ilk iş gününde kurabiye tarifi ile tatlı bir başlangıç olsun istedim. Pazar günü bu iki kurabiye için girdim mutfağa. Uzun süredir kurabiye yapmıyordum, özlemişim. Hamuru yoğurmak, küçük parçalar koparıp şekil vererek tepsiye dizmek çok güzeldi. Ama daha da güzeli mis kokunun evi sarıp muftağa davetiye çıkarmasıydı.

İlk tarif aslında ceviz ile yapılıyordu, rahmetli teyzem her bayram yapardı. Ben ilk kez yaptığım bu kurabiyede ceviz yerine fıstık kullanmak istedim. O yüzden cevizli kurabiye ismi de değişip fıstıklı kurabiye oldu.
Malzemeler: (1,5 tepsi. Yaklaşık 45 tane)
  • 2 yumurta (sarısı içine beyazı yüzüne)
  • 7 kaşık şeker
  • 1 paket margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabarma tozu
  • 3 bardak un (tarifte un için miktar yoktu, benim kullandığım miktar bukadar ama tavsiyem unu azar azar koymanız. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak)
  • Bir kase fıstık veya fındık içi (havanda dövülmüş veya robotta çok çekilmiş)
Hazırlanması:
  • Yumurta ve margarini buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  • Beyazını ayırdığınız yumurta sarılarını, şekeri ve margarini elinizle yoğurun.
  • Üzerine vanilya, kabartma tozu ve azar azar unu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Gerektikçe biraz daha un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
  • Hamurdan ceviz veya daha küçük parçalar koparıp yuvarlayın, parmaklarınızla bastırıp yassılandırın ve önce yumurta beyazına ardından ceviz veya fıstığa batırarak yağlanmış tepsiye dizin.
  • 170C-180C de 15-20 dk pişirin

Damla Çikolatalı Kurabiye


İkinci kurabiye tarifimse ülker damla çikolata paketlerinin arkasından bir tarif. Bunu bir çoğunuz biliyordur ama denenmiş bir tarif olarak buraya eklemek istedim, belki denemek isteyenlerin işine yarayabilir.
Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 100 gr. şeker
  • 100 gr. margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 175 gr. un
  • 250 gr. damla çikolata (tarifte bir paket damla çikolatanın tamamını yazıyordu ama ben yarsına yakınını kullandım.Bu şekilde iyi oldu, hatta kişisel görüşüm daha az kullanabilirdim ama bence en fazla yarısını kullanın, 1 paket çok fazla oluyor)
Hazırlanaması:
  • Oda sıcaklığına gelmiş yumurta, yağ ve şekeri mikserle çırpın.
  • Ayrı bir kapta karıştırdığınız vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyin, damla çikolatayı ekleyin bir kaşık yardımı ile karıştırmaya devam edin.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye iki tane tatlı kaşık yardımı ile hamurdan dizin. (Piştiği sırada çok yayılıyor, eğer daha küçük kurabiyeler isterseniz yarım tatlı kaşığı büyüklüğünde hamurlar koymanızı tavsiye ederim)
  • 170C-180C de 15-20 dk. pişirin.
Not: Bu kurabiyede çikolata miktarı çok olduğundan sanırım şeker miktarı az kullanılmış. Ben neredeyse yarım ölçü çikolata kullandığımdan şeker miktarı az, hafif bir kurabiye oldu. Siz dilerseniz (1/2 paket çikolata kullanacaksanız tabi) şeker miktarını biraz daha artırabilirsiniz.

22 Şubat 2007 Perşembe

Limonlu peykek (cheesecake)


Cheesecake yani blogcular arasında söylenen ismiyle peykeki deneme istediğim halde hiç yemediğimden yapmaya cesaret edemiyordum. Bu yüzden önce pastaneden hazır bir dilim alıp tadına baktıktan sonra yapmaya karar verdim. Peykek için Pastacı Burcu'nun baya bir arşivi var. Limonlu peykeki dikkatimi çekiyordu ama 3 paket labne kullandığı için çok fazla olacağından onu yapmadım. Brownieli peykekinin browniesini yapmadan denedim, içine yarım limon suyu ekledim ve şeker miktarını azalttım. Aslında şekeri biraz daha fazla koysam daha iyi olacakmış ama eşim bu hali ile çok hafif olduğunu söyledi ve bir günde yarısına yakınını tüketti :) Yendiği sırada ağızda hafif ekşimsi bir tat oluşuyor, bu limondan mı kaynaklanıyor yoksa peynirli olduğu için mi bilmiyorum. Birdaha yaparsam çikolatalısını denemek istiyorum. Limonlu Peykek Malzemeler:
  • 1.5 paket Eti Burçak bisküvi
  • 100 gr. tereyağı
  • 2 yumurta
  • 1 bardak şeker (ben yarım bardak kullandım, bana biraz az geldi ama hafif oldu)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 kutu labne peyniri (200 gr. Trakya çiftliği)
  • 1 kutu krema (200 gr. Tikveşli)
  • 1/2 paket vanilya
Hazırlanması:
  • 20 cm lik kelepçeli kalıbın tabanını ve kenarlarını yağlı kağıt veya aliminyum folyo ile kaplayın Bisküvileri rondodan çekip un haline getirin, erittiğiniz tereyağı ile karıştırın ve kalıbın içine bastırarak karışımı yayın. Buzdolabına kaldırın. Fırını 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayın, hazırlanan kek ısınmış fırında pişmesi gerekiyor.
  • 2 yumurta ile şekeri mikser ile iyice çırpın. Vanilyayı ekleyip çırpın. Bu aşamadan sonra ben mikresi kaldırıp elimle kattığım malzemeyi yedirecek kadar karıştırdım.
  • Unu ekleyip karıştırın, limon kabuğu rendesini ve suyunu ekleyip karıştırın.
  • En son peyniri de ekleyip yavaşça karıştırarak malzemeler homojen olana kadar karıştırın
  • Fırının içine ısıya dayanıklı bir kabın içinde su yerleştirin. Kekinizi fırına verin ve 15 dk 180C de pişirin. 15 dk sonunda ısıyı 160C ye indirin ve 40 dk kadar daha pişirin. Peykekin üzeri kızarında fırını kapatın ve kapağını aralayıp peykekin ılınmasını bekleyin. (Aslında bu peykek pişirme için değişik pişirme şekilleri kullanılmış. Bazı tariflerde 180C de 1 saat kadar, bazısında 200C de pişirilmiş.)
  • Peykek soğuduktan sonra buzdolabında 7-8 saat dinlendirdikten sonra dilipleyip servis yapabilirsiniz. Ben bir gece beklettiğim için dilimler çok düzgün oldu. (Ama maalesef dilim fotosunu çekemedim). Ayrıca peykek dinlendikçe daha da güzelleşiyor.
Bir de şunu söylemeliyim, peykeki pişrirken üzeri çatlayabilir diyorlardı, buna fırın fanının önüne konması sebep olabilirmiş. Ben de bu yüzden tabana küçük ayakları olan bir ızgara yerleştirip tabana folyo koyduktan sonra onun üzerinde pişirdim ilk 20 dkyı. 20 dk sonra orta rafın bir alt katına koydum ama rafın tam ortasına yerleştirmedim, kenara koydum. Peykekim çatlamadı ama tabanı biraz sert olmuştu. Birdahaki yapışımda tabana koymamam gerektiğini anladım :)

20 Şubat 2007 Salı

Bulgurlu ıspanak yemeği


Uzun süredir ıspanak yemeği yapmak istiyordum. Ama eşim pek sevmediği için biraz gecikmeli oldu. Haftasonu markette temizlenmesi kolay gözüken ıspanakları görünce hemen bir demet aldım. 2. demeti de alsam mı acaba diye düşünürken yemeğin sadece bana kalma ihtimalinden dolayı almadım. Aslında niyetim Rabia'nın geçenlerde yaptığı gibi ama etsiz bir ıspanak yemeği yapmaktı. İçine bulgur koyma teklifi eşimden geldi. Bana da cazip gelince üzerine bir de bulgur ekledim. Ben de bulgurlu halini daha çok sevdim. Ispanak sevmeyenler bence bir de bu şekilde denemeli. Gerçekten çok güzel olmuştu, biz çok beğendik.


Malzemeler: (2 kişilik)

  • 1 demet ıspanak (migrostan aldım, tartmadıkları için tam olarak kaç gr. bilmiyorum, ama 1/2 kg.dan eksiktir)
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı veya yeşil biber (ben 1 adet kırmızı sivri biber kullandım)
  • tuz,karabiber,sıvıyağ,su

Hazırlanması:

  • Ispanakların saplarını kesip yıkayıp doğrayın.(Ben bir gün öncesinden ıspanakları yıkayıp sularını süzdükten sonra temiz bir poşette buzdolabına kaldırdım. Ertesi gün hazırlaması çok daha kolay oldu)
  • Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince doğrayın, biberleri halka halka doğrayın
  • Tencerede ısıttığınız yağın üzerine önce soğanları atıp biraz çevirin. Sonra biberleri ve daha sonra da sarımsakları ekleyerek soğanlar şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin.
  • Üzerine salçayı ekleyip biraz da salçayı kavurun, üzerine soyup dilimlediğiniz domatesleri atarak biraz karıştırın ve ağzını kapatıp 1-2 dk. bekletin.
  • Ispanak ve bulguru birlikte tencereye ekleyip 1-2 kez karıştırdıktan sonra üzerine 2 çay bardağı sıcak su ekleyip kaynara çıkınca en kısık ateşte ağzını kapatarak pişirin.
  • Benim yemeğim 12-13 dk. da pişti ama bu süre içerisinde ben arada pişip pişmediğini kontrol ederek suyu bitmişse ayarladım.
  • Sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.

11 Şubat 2007 Pazar

Şekerli Peynir Böreği



Bu börek aslında tuzsuz Antep peyniriyle yapılır. Ama başka peynirler de kullanılabiliyor. Mesela biz bu börekte künefeye konulan Urfa peynirinden kullandık. Aynı şekilde Hatay peyniri de kullanılabilir. Veya tuzsuz lor ile de yapılabilir. Bu böreği yapmak için gerekli malzemeler bir tepsiye konulup mahalledeki fırına götürülür ve fırıncı tüm malzemeleri karıştırarak pide yapılan hamurların üzerine iç harcı koyarak açık kalacak şekilde böreği hazırlar ve odun fırınında pişirilir. Biz bu defa Antep fıstığı da koyduk. Aslında fıstık konulmadan yapılır.

Böreğin peynirini "Direkçi Pazarı'ndan" alıp sonra tüm malzemeleri hazırlayıp fırına veren de fotoğrafları çeken de eşim. Bu sefer ben sadece yazısını yazdım :)

Malzemeler: (12 adet)

İçi için:

  • 500 gr. peynir (Antep, urfa, Hatay veya lor peyniri)
  • 250-300 gr. toz şeker (peynirin yarısı kadar şeker yeterli geliyor ama şekerli seviyorsanız veya içine fıstıkta ekliyorsanız şeker miktarını biraz artırmalısınız. Biz fıstıkta koyduğumuzdan 300 gr. şeker bize az bile geldi)
  • 100-150 gr. fıstık (Antep boz fıstık olmalı. Boz fıstık, tatlılarda kullanılır, tadı ve görüntüsü daha kalitelidir)
  • 2 yumurta
  • 1/4 paket margarin
Hamuru için:
  • 500 gr. un
  • 25 gr. yaş maya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • Çok az tuz ve yeteri kadar ılık su
Hazırlanması:
  • Peynir rendelenir, margarin eritilip tüm malzemelerle birlikte karıştırılır. Eğer fıstık ekleyecekseniz robotta toz haline getirilerek eklenir.
  • Hamur için maya ılık suda eritilerek una katılır ve diğer tüm malzemelerle birlikte azar azar su katılarak hamur yoğrulur. Üstü nemli bezle kapatılarak oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp elips şekilinde merdane ile açılır. İçine hazırlanan içten konulup ortası açık kalacak şekilde kenarlarından 1-2 cm katlanır. Orta hararetli fırında pişirilir.
Not: Biz pişirmeyi evde yapmadığımız için bu hamur tarifini başka bir yerden aldım, ben denemedim.

4 Şubat 2007 Pazar

Patatesli Dilimler


Haftasonu güzel bir kahvaltılık hazırlamak istedim, şöyle içinde patates, yumurta ve sucuğun bulunabileceği bir tarif. Aklıma patates etkinliğindeki patatesli kekler geldi. Bu etkinlikler baya başarılı bir olay bence. Toplu olarak istediğimiz bir tarife ulaşabiliyoruz. Aradığım tarifle ilgili bir kaç tane ufak farklılıkları olan tarifler gördüm. En son Mutfak Güncesindeki tarifi denemeye karar kıldım. Ama tabi onda da bir iki değişiklik yaptım.

Ben fazladan sucuk ekledim, siyah zeytin koymadım, soğanı da daha az koydum.

Bir dahaki sefere patatesini az sucuğunu daha bol tutacağım. Pul biberini de az koymuşum sanırım onu da biraz artırırım.

Ben tarifte 28 cm lik kalıp kullanılmış olmasını dikkate alarak en geniş kalıbımı kullandım. İyiki de onu kullanmışım çünkü ince olması güzel oluyormuş. Özellikle kenar kısımları daha güzeldi.

Hazırlanması kolay güzel bir kahvaltılık, aslında sadece kahvaltılık demek eksik olur, misafirlerinize veya çay yanlarına da güzel giden bir tuzlu tarif.

Tarife buradan ulaşabilirsiniz.


Arşivimde durması açısından tarifi buraya da ekliyorum. Tarif tamamen Mutfak Güncesinden alınmıştır.


Patatesli Dilimler

Malzemeler
(28 cm'lik teflon tepsi kullandım)

  • 2 yumurta
  • 2 ortaboy patates
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 su bardağından biraz fazla un
  • yarım su bardağı peynir rendesi
  • yarım su bardağı doğranmış yeşil zeytin
  • yarım su bardağı doğranmış siyah zeytin
  • 2 tane ince kıyılmış taze soğan
  • kıyılmış maydanoz
  • tuz, isteğe göre karabiber


Yapılışı

Patatesleri soyup, tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Yumurtaları bir çay kaşığı kadar tuz ile çırpın. (tuz miktarını kullanacağınız peynir ve zeytinlerin tuzuna göre ayarlayın) Sıvıyağ, yoğurt, un ve kabartma tozu ekleyip biraz daha çırpın. Doğradığınız patatesleri, zeytin, peynir, maydanoz ve soğanı ekleyip, kaşıkla karıştırın. Yağlanmış tepsiye döküp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcakken servis edin.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...