12 Temmuz 2007 Perşembe

İki renkli limonlu peykek (cheesecake)



Taşınmadan önce aldığım labne ve krema buzdolabında beklerken tam taşınmaya denk geldiği için bi türlü yapamamıştım. Artık taşınıp yerleştikten sonra işe dönmeden önce yapayım diye niyetlendim ama internetteki birsürü cheesecake tarifinden hangisini yapacağıma çok zor karar verdim. Bir yandan çikolatalı olsun istiyordum diğer yandan çikolata ile arası olmayan eşim yemez diye yapmak istemiyordum. Bir önceki peykekim limonluydu ve eşim tarafından beğenilerek kısa sürede tüketilmişti. Yaptığım şeyleri eğer eşim pek beğenmezse genelde kalıyor çünkü ben de aslında çok fazla yiyemiyorum. Koca peykekin yediğim kısmını toplasanız 1 dilim ancak eder :) Ozaman devreye iş arkadaşlarım giriyor. İşe getirip onlarla birlikte tüketiyoruz hepsini.

İşte bu düşüncelerle peykekimi hem limonlu hem de istediğim gibi çikolatalı yaptım. Aslına bakarsanız çikolata tadı pek alınmıyor ama en azından görüntüyü güzelleştirdi. Burcu, Pınar ve Ufuk Hanımın tariflerini harmanlayarak yaptığım peykekin tarifine geçecek olursak:

Malzemeler:
  • 1 paket burçak bisküvi (ben tabanı ince tutmak için 1 paket kullandım, eğer biraz daha kalın olsun derseniz veya kalıbınız daha büyükse bisküviyi 1.5 paket kullanın)
  • 60-70 gr. tereyağı veya margarin
  • 400 gr. labne (migros marka kullandım, bence güzel oldu)
  • 200 gr. krema
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 2 kaşık un
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi+suyu (limonun ekşisi baskın olmuştu, dilerseniz daha az kullanabilirsiniz)
  • Bir miktar çikolata
Hazırlanması
  • Önce 22 cmlik kelepçeli kalıbımın altına yağlı kağıt serdim ve kalıbın dışını alimünyum folyo ile sardım (taban ve kenarlar yanmasın diye)
  • Bisküviyi rondoda un haline getirip erittiğim margarin ile karıştırdım ve kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak yaydım. Kalıbı buzdolabına kaldırdım.
  • Fırını 175 dereceye ayarlayıp önceden ısıtmaya başladım
  • Labne ile şekeri mikserle çırptım. Üzerine yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam ettim (birini kırıp karışıma yedirdikten sonra diğerini kırdım)
  • Vanilyayı ve unu da ekleyip onları da çırptım. En son kremayı ekleyip sadece karışana kadar kısa bir süre çırparak peynirli karışımız hazırladım.
  • Bu karışımdan 4-5 kaşık ayırıp kalanına limon suyu ve kabuğunu katıp karıştırdıktan sonra kalıba döktüm. Ayırdığım kısma erittiğim bir miktar çikolatayı karıştırdım (ben çikolatayı micro dalgada erittim ama siz kaynayan bir suyun üzerine yerleştireceğiniz bir kapta da eritebilirsiniz-benmari-)
  • Buzdolabı poşetine çikolatalı karışımı doldurdum ve poşetin köşesini kestim. Bu kesikten kalıbın üzerine spiral çizdim (ortasından başlayarak dışına doğru halka şeklinde). Bir kürdanla ortasından kenarlarına doğru git-gel yaparak bu deseni oluşturdum (orta kısım sanki lilyum çiçeğine benzedi)


  • Fırının en altına akma tehlikesine karşı bir tepsi yerleştirdim. Peykeki hep fırın içinde bir kase su bulundurarak pişirmeyi öneriyorlar. Ben de o yüzden tabana koyduğum tepsinin içine su koydum.
  • Isınmış fırında 40 dk kadar pişirdim (üzeri kızarana kadar). Fırını kapattığınızda kalıbı sallarsanız eğer ortasının sallandığını farkedeceksiniz, o soğudukça donacak.
  • Fırını kapatınca hemen fırından çıkarmadım, ılıdıktan sonra tezgahın üzerinde soğuttuğum peykeki buzdolabında 3-5 saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. 2-3 gün sonra daha da güzel oluyor tadı.

9 Temmuz 2007 Pazartesi

Domates Tavası



Taşınıyorum diye arayı biraz fazla uzattım. Bu sürede blogdan ayrı kalmak kötüydü ama taşınmadan önce ve sonrasında bloga koyabilecek cinsten şeylerle uğraşamadığımdan sadece blogumun görüntüsünde bir değişiklik yapabildim.


Bu taşınmada şunu anladım ki, taşınmak gerçekten çok zor. Gelen tüm destek yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Herkese tek tek cevap yazamadım ama yorumlarınızı okumak çok güzeldi. Neyse zor zamanları atlattık, ben de işime geri döndüm. Tatilden sonraki ilk günü tahmin edersiniz artık.. :)


Tarifini vereceğim yemeğin adı "Domates Tavası". Yazın domates bolluğunda yapılabilecek kolay ve hafif bir yemek. Bizim de taşınma sonrası yeni evimizde ilk yaptığımız yemeklerden biri oldu(daha doğrusu eşim yaptı ben de ona yamaklık yaptım). Bu yemek yanında bulgur pilavı, ayran ve turşu ile çok güzel oluyor.


Domates Tavası

Malzemeler:

  • 200 gr. kıyma
  • 1 kg domates
  • 6-7 adet sivri biber
  • 7-8 diş sarımsak
  • 2 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça (olmayabilir)
  • tuz, karabiber, pulbiber, sıvıyağ
Hazırlanması
  • Kıymayı biraz yağ ile tencerede kavurmaya başlanır. Biraz kavrulduktan sonra yemeklik doğranmış soğanı atıp biraz da o kavrulur. Üzerine doğranmış biber atılıp o da birlikte kavrulmaya devam edilir. Daha sonra ikiye/dörde bölünmüş sarımsaklar ilave edilip o da kavrulur.
  • Arkasından salça ilave edilip o da kavrulduktan sonra üzerine küp küp doğranmış domatesler atılır. İsteğe göre pulbiber atılır.
  • Domatesler pişince karabiber ve tuzu ilave edilip altı kapatılır.
  • Bulgur pilavı, ayran ve turşu ile servis edilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...