22 Temmuz 2008 Salı

Vişne Ekşisi



Zaman hızla akıp gidiyor, ben artık çalışan bir anne olarak günlerin hızına yetişmekte zorlanıyorum. Nadir akşamlarda oturma odasında koltuğa oturabildiğimde seviniyorum. Sabah kalkıp hem Erdem'le ilgilenip bir yandan onun eşyalarını hazırlamak, bir yandan kendim hazırlanmak zorundayım. Akşamları ise yine Erdem'le birlikte yemek hazırlamak ve onu yiyebilme çabası içinde oluyoruz. Çünkü bazen yemek hazır dahi olsa fırsat bulup yiyemiyoruz. Ya eşimle sırası ile yiyoruz ya da Erdem'in uyumasını bekliyoruz. Ondan sonra da zaten evle ilgileniyorum, ev çamaşırhane gibi oldu, hemen hergün ilgilenilecek çamaşırlar mutlaka oluyor. Ya yıkanıp seriliyor ya da ütülenip yerleştiriliyor. Eğer hiç bir şeyle ilgilenemeyecek kadar iflas etmiş durumdaysam erkenden yatağa çöküyorum.

Bunları neden yazdım? Yani benim bu suskunluğum işte bu yoğunluklarda bloga koyabilecek şeylerle ve fotoğrafla ilgilenemediğimden kaynaklandığını anlatmak. Bloglarda tatil molalarını okudukça özeniyorum, benim asıl yoğun günlerim başladı herkesin tatili ile birlikte... Ama eğer beni takip etmekten hoşanıyorsanız sizi Erdem'in sayfasına davet ediyorum. Orayı olabildiğince sık güncellemeye çalışıyorum.

Şimdi gelelim tarife. Bugünlerde reçellik vişneler satılıyor çoğu yerde. Bizim reçelle aramız çok iyi olmadığından ben vişne şurubu yapıyorum. Şekeri az, saf meyve tadında çok lezzetli serinletici içecekler (geçen gün mürdüm eriği ile de yaptım çok güzel oldu).

Şurubun haricinde vişneyi şekersiz olarakta pişirebilir, değişik amaçlar için kullanabilirsiniz.

Hazırlanması:
  • Vişneyi yıkayıp bir tencereye alın, elinizle bütün vişneleri mıncıklayıp suyunu çıkarın.
  • Ateşe koyun ve 1-2 taşım kaynatın.
  • Vişnenin suyunu tel süzgeç ile süzüp bir kaba alın.
  • Üzerine bir tülbent örtüp güneşte 2 gün bırakın.
  • 1 kg. vişneden aşağı yukarı 1.5 çay bardağı vişne ekşisi çıkıyor.
Notlar:
  • Bu şekilde hazırlayacağınız vişne ekşisini cam bir kavanozda saklayıp salatalarınızda kullanabilirsiniz
  • Çekirdeğini önceden ayıklayarak vişnenin sadece suyunu değil kendisini de kullanarak marmelat kıvamında hazırlayabilirsiniz. Şeker hastaları bu marmelatı ekmeklerine sürüp yiyebilirler.
  • Pasta kremalarını doğal olarak renklendirme amaçlı kullanabilirsiniz.
  • Sıcak suda şekeri eritip, su soğuduktan sonra hazırladığınız ekşiden bu suya koyarak vişne şurubu yapıp içebilirsiniz. (Vişneyi eğer şekerle pişirirseniz daha sonra direk su katarak şurubu kolayca yapabilirsiniz. Ben ekşi meyve tadını kaybetmemek için vişneleri çekirdekleri ile birlikte ölçtüğüm kabı kullanarak 1 ölçü vişneye 0.5-1 ölçü arası şeker kullanıyorum)
Kullanım olarak benim aklıma gelenler şimdilik bu kadar.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...