23 Ocak 2009 Cuma

Yumurtalı Ekmek



Oğlum ek gıdaya geçtikten sonra ekmeği evde yapmak istiyordum ama ekmek yapma makinam olmadığı için elde de yapmaya fırsat bulamadığımdan bir türlü gerçekleştirememiştim bu isteğimi. Ben evde hem temiz hem içeriği zengin ekmekler yapmak istiyordum ama fırsat bulamamın bir sebebi de mayalı hamurlarla aramın çokta iyi olmamasından kaynaklanıyordu. Sonunda bir cesaret (daha ne kadar öteleyeceğim diye) haftasonu ekmek yapmak için mutfağa girdim. İnternette uzun uzadıya arama yapacak zamanım yoktu, önceden biraz araştırıp notlar almıştım ama ben önceki haftaların birinde Hatice'nin Zaman Gazetesi-Cumaertesi ekinde çıkan ekmeklerinden birini denemeye karar verdim. Masaya yatırdığım gazete kağıdında 2 ekmekten hangisini yapsam diye düşünürken yumurtalı ekmeğe karar kıldım. Tarifte makina ile yapılışı anlatılıyor. Ben önceki tecrübelerimle (çok başarılı olmasalar da birkaç tanesi fena olmamıştı, kendime dersler çıkarmıştım ozamanlarda) ekmeği yoğurdum. 1 saat mayalansın diye bıraktım ama hamur bir türlü kabarmadı, daha sıcak bir ortamda 1 saat daha mayandırıp tepsiye aldım, tepsi mayasından sonra da pişirdim. Fırından çıktığında sıcak sıcak tadına baktım, muhteşem olmuştu. Eşimle birlikte ekmeğin yarısından fazlasını bir anda bitirdik! Geri kalanını oğlum için ayırdım ve tekrarını yapmak üzere tarifi not aldım. Orjinal tarife buradan ulaşabilirsiniz, ben elde nasıl yaptığımı anlatacağım.

Malzemeler

  • 1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
  • su
  • 500g 4,5 bardak un
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz instant maya

Hazırlanması
  • Unu derin bir kaba alıp içine mayayı , tuzu, şekeri ekleyip karıştırdım.
  • Erittiğim tereyağı ile yumurtaları ayrı bir kasede karıştırıp (ılık olacak) unun ortasına azar azar döküp yoğurmaya başladım.
  • Hamurun kıvamını ılık su ilave ederek ayarlayarak yoğurmaya devam ettim.
  • Sıcak bir ortamda mayalandırdıktan sonra (1 saat yeterli gelebilir benim hamurum 2 saat mayalandı) hamurun gazını almak için tekrar yoğurdum
  • Yağlanmış fırın tepsisine ekmek şekli verip yerleştirdim
  • 15 dk kadar tekrar sıcak ortamda mayalanması için bekleyip (hamurun tekrar tepside mayalanması önemli) 190 derece fırında kızarana kadar pişirdim.
Not: Ben tarifi yarım ölçü hazırladım. Kullandığım maya miktarı 1 silme çay kaşığı idi.

19 Ocak 2009 Pazartesi

Soğan Yahnisi



Blogumdaki yemekleri takip ediyorsanız eğer Gaziantep'in yemeklerde ekşiyi ne kadar çok sevdiğini ve kullandığını siz de farketmişsinizdir. Bu yemekte ekşili yemeklere çok güzel bir örnek.

Geçen hafta bahsedip övdüğüm yemek karşınızdaki. İsim ve fotoğraf sizi pek heyecanlandırmayabilir ama tatmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ben de yemek önüme ilk geldiğinde yememeyi bile düşünmüştüm, aslında soğan kebabını çok severim ama soğanın sulu yemeği çokta cazip gelmemişti ama yerken bayıldım, kısa süre sonra da tekrarını istedim. Pişmiş soğanı seviyorsanız eğer ekşili olan bu yemeği siz de seveceksiniz.

Soğan Yahnisi
Malzemeler:
  • 1/2 kg. arpacık soğan
  • 200 gr. kuşbaşı et
  • 1 su bardağı pişmiş nohut
  • 1 yemek kaşığı salça
  • yağ,tuz, karabiber, nar ekşisi (yoksa sumak ekşisi veya limon tuzu da olur)
Hazırlanması:
  • Eti yağda yağda kavurun, salçasını ekleyip biraz da onunla kavurup üzerini su ile tamamlayıp pişirin.
  • Üzerine her iki ucunu kesip bütün kalacak şekilde soyduğunuz soğanları ve pişmiş nohutunu ekleyin.
  • Tuzunu, karabiberini ve ekşisini de tamamlayıp soğanlar yumuşayana kadar pişirin.
  • Pirinç pilavı ile servis edin.
Hem çok basit hem de çok lezzetli bir yemek, deneyecek olanlara afiyet olsun.

12 Ocak 2009 Pazartesi

UNO Hamburger Ekmeği



UNO, yaptığı blogger etkinliklerine devam ediyor. 2. etkinlik olan fabrika gezisini çoktan gerçekleştirdiler. Ben yine katılamadığım için 3 çeşit ekmek adresime postaladılar. Hamburger ekmeği, club sandviç ve tombuk sandviç ekmekler.

Hamburger ekmeğini tavuk köftelerimizle birlikte tükettik. Tavuk köftemiz önceden hazırlanmış buzlukta bekliyordu, az yağda kızartıp, domates, soğan, turşu, ketçap, mayonezle tavuk burgerler hazırladık.

Tavuk köftenin tarifni daha önce vermiştim, tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Club sandviçlerin bir kısmını tost yapıp geri kalanını muhammara yapmayı düşünüyordum ki onları da annemlere tost yapmak kısmet oldu. Tombul sandviçler ise buzlukta beklemedeler. Denendiği zaman burada yerlerini alacaklar...

Not: Sizlere vermek için sabırsızlandığım bir tarif var sırada. Belki görünce hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz ama lezzetini tatmanız lazım. Ben ilk görünce yememeyi bile düşünmüştüm ama tadına bir baktıktan sonra babama yakın zamanda tekrarını yaptırdım. Fotoğraf masaüstümde bekliyor, tarifi alır almaz ekleyeceğim.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...