16 Eylül 2009 Çarşamba

Gaziantep’de Ramazan Bayramı

Ramazan başladı, nasıl geçecek sıcaklarda bu ay derken ramazanın bitmesine ve bayrama sayılı günler kaldı. Büyüklerimiz sayılı gün çabuk geçer diye boşuna dememişler.

Bayramın yaklaşmasıyla ve tabi yaz sonu, kışa hazırlık zamanı olması dolayısıyla ramazanın şu son günleri Gaziantep’de yoğun geçiyor. Biraz bu bayram hazırlıklarından ve bayramda neler yapılır ondan söz etmek istedim.

Bu sene yaz sonuna geldiği için tabi kış hazırlıkları olan salça, kuruluk (kuru dolma için patlıcan, biber ve kabak) hazırlıkları çoğu evde başladı. Bir çok evin balkonunda/damında bu yiyeceklerin güneşlendiğini görmek mümkün ama tabi bu başka bir yazının konusu.

Bayram için ramazanın son haftası Gaziantep’ de çok yoğun geçer. Bayram için evler temizlenir. Bayram yemeği olan Yuvalama için kadınlar bir araya gelip yuvalama yuvalarlar. Bayramda misafire ikram edilecek köylü kahkesi, kereviç, kurabiyeler pişirilir. Baklava ikram edilecekse eğer baklavacıya sipariş edilir (Gaziantep’de evde yapılan baklavaya pek itibar edilmez, o yüzden evde baklava yapılmaz). Burma kadayıf veya sütlü ile zerde de hazırlanan tatlılar arasındadır.

Yuvalama yemeği için önceden hazırlanan köfteler çok az haşlanıp derin dondurucularda saklanır, bayram günü pişirilen etle nohutun içine katılıp yoğurdu çalınır. Her evde muhakkak yuvalama piştiği için ve tabi eskiden böyle hazır yoğurtlar pek olmadığı için ben çocukken bayram öncesi yoğurt bulmakta zorlanıldığını hatırlıyorum. Şimdi tabi artık yoğurt bulmak çok kolay. Sabah namazdan gelen evin erkeği ile tüm ev halkı bayramlaşır ve sabah kahvaltısında hep birlikte yuvalama yemeği yenir. Gerçi son yıllarda artık aileler önce kahvaltı yapıp öğle veya akşam yemeğinde yuvalama yemeyi tercih eder oldu.











Misafir geldiğinde ise önce tabii ki kolonya-çikolata daha sonra yapılan kurabiyeler, kahkeler, tatlılar misafire ikram edilir.

Geçebilecek bir diyalog şöyle olabilir (Antep ağzı kullanmıyorum yazarken)

% Yenge sizin de burma kadayıf çok güzel oluyor, ellerinize sağlık
* Afiyet olsun, de hadi şu kurabiyeden, kereviçten de ye
% Yok yenge sağol oruçtan çıktık bozmayalım mideyi, yeter bu kadar
* De hadi ye bişey olmaz, mabalı boynuna ha

Antep ağzı ile yazılmış olası diğer sohbetler için tık

Gençler mutlaka bayramda dolaşır, büyüklerin evlerini ziyaret edip ellerini öper. Büyükler çocuklara harçlık verir. Akrabalık canlı tutulmaya çalışılır.

Daha ayrıntılı bilgiler için bunlara da bakabilirsiniz:
Antep'de bayramda yapılan tatlılar ve hamurişleri
Yuvalama
Kereviç
Gureybe

10 Eylül 2009 Perşembe

Rabia'da İftar Yemeği



Rabia beni ve birkaç arkadaşımızı dün akşam evine iftar yemeğine konuk etti. Siz zaten Rabia'nın ne kadar maharetli olduğunu blogundan hatırlıyorsunuzdur, ben de bizzat şahit oluyorum evine her gittiğimde. Yemekleri baya kalabalık misafiri ağırlayacak çeşitte ve güzellikteydi. Ancak bazıları fotoğrafsız kaldı. İslim kebabını bile Rabia daha sonra kalanlardan çekip gönderdi.

Ben her ne kadar oğlum sayesinde masadan 10.000 kere kalkmışta olsam, yemeğin ortasında gidip onu uyuttuktan sonra kaldığım yerden devam edecekken iştahımı kaçmış vaziyette de bulmuş olsam hem sofradan hem pastadan hem de tabii ki sohbetten çok zevk aldım. Bir kez daha buradan ellerine sağlık demek istiyorum arkadaşıma.

Menü şu şekildeydi:

İftariyelikler


Domates çorbası
Peynirli-sosisli milföy böreği
Peynirli börek


Zeytinyağlı taze fasulye (Müge'nin tarifi ile ben yaptım)


Çentik kebabı
Çoban salata
Yoğurlu semizotu


İslim kebabı
Pirinç pilavı


Ve tatlı olarak bana uzun bir süre önce söz verdiği
Dut kremalı kek

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...