23 Haziran 2010 Çarşamba

Çilek Marmelatı



Bizim evde kahvaltı sofrasında reçel tüketilmediğinden kaç yıl önce vazgeçtim reçel yapmaktan. Kahvaltıda tatlı birşeyler yenecekse eşim balı bense nutellayı tercih ediyoruz. Bu yüzden reçeller şekerlenip kalıyordu. Ama geçen sene dut ve böğürtlenden yaptığı marmelatlardan çok memnun kalınca(pastalarda kullanıyorum) bu sene değişik meyvelerin marmelatını yapmaya başladım. Çilek bunun başında geliyor.

Çilek marmelatını yapmak için Evcini ve Betül*'ün püf noktalarını dikkate aldım. Evcini çilek reçeli için yarım ölçü şeker kullanıyor, Betül ise marmelatını sadece 5 dakikada kaynatıyor. Böylece daha meyve tadı baskın harika bir marmelat oluyor. Ekmeğe ihtiyacınız yok, kaşık kaşık bile yiyebilirsiniz!

Çilek Marmelatı

Malzemeler:
  • 1 ölçü çilek (ölçü kg cinsinden)
  • 1/2 ölçü şeker
Hazırlanması:
  • Çileklerin saplarını ayıklayıp yıkayın
  • Çilekleri blendırdan geçirip şekerini ekleyin
  • Ocağa alıp kaynamaya başlayınca dakika tutun
  • Kaynadığı sırada oluşan köpükleri kaşıkla alın
  • 5 dakika sonra altını kapatın
Notlar:
  • Betül, kıvamının daha iyi olması için meyveyi çok bölmeden şekerle karıştırıp pişirdikten sonra blendırdan geçirmiş, ben önce blendırdan geçirip yaptım. Bir dahaki yapışımda öyle deneyeceğim.
  • Eğer az miktarda yapıyorsanız marmelatınızı soğuduktan sonra kavanazo koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Fazla mikarda yapıp uzun süre muhafaza edecekseniz altını kapattıktan sonra sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuduktan sonra kapağı açamayacak kadar sıkı tutmuşsa uzun süre bu şekilde saklayabilirsiniz demektir.
  • Bu marmelatı cheesecake, kek, sütlü tatlılarınızda meyve sosu olarak kullanabilirsiniz.
* Betül'ün blogunda eksimaya.com domainine yönlendirme var sanırım, şu sıralar Türkiye'den bazı domainlere ulaşım sıkıntısından dolayı Betül'ün blogu da açılmıyor. Eğer ulaşmak istiyorsanız şu adresi kullanabilirsiniz: http://www.hidemyass.com/ Açılan sitede "Hide my Ass" yazan butonun yanındaki kutuya şu adresi gireceksiniz: http://rusticfood.blogspot.com

15 Haziran 2010 Salı

Zahter



Zahter, bir tür dağ kekiği olan Thymus Longicaulis in Gaziantepde kullanılan ismi. Hatay ve Gaziantep yöresinde çokça kullanılan bir bitki.

Gaziantep'de özellikle çay olarak çok tüketilir. Kurutulmuş olan zahter, çay süzgecine konup üzerinden sıcak su geçirilerek çayı elde ediliyor. Bu çay demlenerek yapılmıyor çünkü çok acı oluyor.

Gaziantep'de ikinci olarak toz kahvaltılık olarak kullanılır. Bu kahvaltılık leblebi, karpuz çekirdeği, zahter ve bazı baharatların toz haline getirilip karıştırılması ile hazırlanıyor. Kahvaltıda yanında zeytinyağı ile ikram edilir. Ekmek önce zeytinyağı sonra bu zahterli karışıma batırılıp yenir. Şimdi bu karışımı bulmak çok kolay(internette kahvaltılık zahter olarak aratabilirsiniz), evde yapmak daha zahmetli. Ama tarifi merak ediyorsanız buradan bakabilirsiniz.

Hatay yöresinde taze zahter ile salatası yapılıyormuş. Ben denemedim ama internetteki tariflere göre, zahter, yeşil soğan, kırmızı biber ve maydanoz kıyılıp nar ekşisi ve tuz katılarak hazırlanıyor. Tam tarif için buraya bakmanızı öneririm.



Benim fotoğrafladığım ise taze zahterden yapılıp yine kahvaltılarda tüketilebilecek hali. Zahter tazeyken toplanıp dallarından ayıklanıyor ve zeytinyağlı bir karışımda 1 hafta kadar bekletiliyor. Daha sonra ister kahvaltılarda ekmeğinizi batırarak, ister zeytinlerinize katarak, ister maydanoz ve soğanla hazırladığınız piyazlarınızda kullanabilirsiniz. Yerken nar ekşisi de katabilirsiniz.

Malzemeler:
  • Taze zahter (dalları ayıklanıp yıkanmış)
  • Zahteri bastıracak kadar zeytinyağı (1-2 parmak geçebilir)
  • tuz
  • limon tuzu
  • toz kırmızı biber
Tüm malzeme bir kavanoza katılıp karıştırılır. 1 hafta kadar bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

Not: Miktarı yukarıya yazmadım ama yaklaşık ölçü vermem gerekirse, yarım kglık konserve şişesini dolduracak miktarda ayıklanmış zahtere 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı limontuzu, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber yeterli gelir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...