25 Kasım 2010 Perşembe

Ciğer Kavurması & Maydanoz-Soğan Piyazı




Gaziantep' de et yemekleri kadar sakatat yemekleri de çok seviliyor. Özellikle ciğer kavurması bunların başında gelir. Ben şahsen ciğeri ömrümde bir elimin parmak sayısını geçecek kadar yememişimdir ama kayınvalidemin yaptığı ciğer kavurması gerçekten çok güzel oluyor. Öyle ki dün yaptığı bu ciğere ben bile dayanamadım ve tabağın büyük bir kısmını lavaş (bizim burda açık ekmek denir) ve piyazla birlikte yedim.

Piyaz hakkında bilgi verecek olursam, böyle kavurma veya kebapların yanına mutlaka yapılır. Pide içine dürüm edilen kebapla birlikte piyazda konur ve ayranla birlikte yenir.

Ciğer Kavurması

Malzemeler
  • 1 adet koyun akciğeri
  • 1 adet koyun karaciğeri
  • Ciğerlerin etrafındaki iç yağ veya bir miktar kuyruk yağı (tercihan kuyruk yağı, hem daha sağlıklı hem daha lezzetli)
  • Ciğerin miktarı kadar soğan (burdaki miktar ciğerleri doğradıktan sonra bir kaseyi dolduruyorsa eğer doğranınca aynı kaseyi dolduracak kadar da soğan)
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça (biber+domates karışık)
Hazırlanması
  • Akciğeri et makinasının büyük delikli ağzı ile çekin. Karaciğer yumuşak olduğu için onu bıçakla küçük küçük doğrayın
  • Kavurmayı yapacağınız tencerede önce kuyruk yağını eritin. Üzerine akciğeri atıp arada karıştırarak kavurun
  • Kavrulan akciğerin üzerine karaciğeri atıp kavurmaya devam edin (akciğer sert olduğundan daha geç kavrulur, karaciğer çabuk kavrulur)
  • Soğanları dörde bölüp 1/4 hakla gibi doğrayın (çok küçültmüyoruz ki eriyip gitmesin)
  • Ciğerlerin üzerine soğanları ekleyin, tuz, karabiber, pul biber ve salçasını ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun
  • Sıcak olarak lavaş, piyaz ve ayran ile birlikte servis edin.(Çok sıcak olması önemli, soğuyunca güzel olmaz)
Maydanoz-Soğan Piyazı

Malzemeler:
  • Maydanoz
  • Soğan
  • Limon, tuz, kuru sumak ekşisi
Hazırlanması:
  • Maydanozu minik minik, soğanları halka halka doğrayın
  • Üzerine limon sıkın, kuru sumak ve tuz ekleyip karıştırın
  • Kebaplarla birlikte servis edin.

23 Kasım 2010 Salı

Susamlı Çörekotlu Tuzlu Kurabiye



9 günlük yoğun bir tatil geride kaldı. Bayram öncesi, sonrası ve bayramın kendisi de misafir ağırlamalar ve gezmelerle geçti. Şimdi artık eski düzenimize dönüyoruz. Şu sıralar evdeki işlerle ilgili bazı kararlar aldım. Yapılacak işler belli sonuçta ama akşam olunca yorgunluğa yenik düşebiliyor insan. Böyle olunca da işler birikiyor. Birikince altından kalkması daha da zorlaşıyor. Şimdi artık işlerimi günlük plana koyup ona göre daha düzenli olmaya çalışıyorum.

Tuzlu kurabiye bayramdan önce vermek isteyip fırsat bulamadığım bir lezzet. Nedense misafir için hep tatlılara çalışır aklımız da tuzlu olunca bir kısır bir börekten öteye çok geçmez seçenekler (özellikle kendim için diyorum). Bu tuzlu pasta da kıyır kıyır güzel bir seçenek olarak arşivimde bulunsun istedim. Yağ miktarı fazla gelebilir ama çıkan pasta sayısı baya fazla.

Susamlı Çörekotlu Tuzlu Kurabiye

Malzemeler
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket margarin
  • 1 su bardak yoğurt
  • 2 tane yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • tuz, isteğe göre kırmızı biber
  • Üzeri için: 1 yumurta, susam, çörekotu
Hazırlanması
  • Önce sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Üzerine ununu ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya devam edin. Kıvamı, ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olacak
  • İster merdane ile açıp kalıpla şekil vererek ister kopardığınız parçaları(büyük parçalar olmasın, küçük daha iyi oluyor) önce uzun şerit yapıp sonra uçlarını birleştirip halka yaparak şekil verin
  • Bir tabakta çırptığınız yumurtaya yüzünü batırıp bir kapta karıştırdığınız susam+çörekotu karışımına bulayıp yağlanmış tepsiye dizin
  • 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...