31 Ocak 2011 Pazartesi

Şam Tatlısı



Bu tatlı Gaziantep'de halen camlı el arabalarında satılır. Bu yöntem çok sağlıklı görünmüyor ama ben çocukluğumda eniştemin dükkan komşusundan tepsisi ile satın aldığı bu tatlıyı çok severdim. Şimdi işyerindeki aşçımız Kadir abi yapıyor arada. Benim işyerinde çıkan favori tatlarımdan. Bilmiyorum çocukluğumun tadı olduğu için mi yoksa tatlı ile aram iyi olduğu için mi ama arada yemeyince arar hale geldiğimden tarifi alıp evde denedim.




Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı sıvıyağ
  • 3/4 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı pekmez
  • 1 çay bardağı un
  • 500 gr. irmik
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Çeyrek limon
Hazırlanması:
  • Yağ, yumurta ve şekeri mikserle çırpın
  • Üzerine süt ve pekmezi ekleyip çırpmaya devam edin
  • Un, irmik ve kabartma tozunu ekleyip karıştırdıktan sonra yağladığınız bir fırın tepsisine dökün (kıvamı kek kıvamında olacak. Eğer koyu olursa biraz sütle inceltebilirsiniz)
  • 180 derece ısıtılmış fırında pişirin(ben normal fırın tepsisinde pişirdim ama mini fırın tepsisi daha iyi olacaktır bu ölçüye)
  • Keki pişerken şerbet için şeker, su ve limonu bir tencere alıp ateşe koyun
  • Kaynamaya başladıktan yaklaşık 10 dk sonra altını kapatın.
  • 2 dk bekletip ilk sıcaklığını atan şerbeti fırında çıkıp ılımış kekin üzerine gezdirin.
  • Soğuduktan sonra dilimleyip süsleyerek servis edin.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Çift Çikolatalı Kurabiye



Bu görüntü haftalardır gözümün önündeydi. Yabancı bir blogda görür görmez tarifi not almıştım ama bir türlü vakit bulamamıştım. Dün Müge'nin kurabiyelerini görünce iş dönüşü mutfağa girdim. Yarım ölçü tahinli kurabiye ve bu kurabiyeleri pişirdim.

Sabah kurabiyeden annemlere götürdüğümde annemin kurabiyeyi görür görmez gözleri ışıldadı. Annemin bu tür şeylerle pek arası yoktur aslında. Ama ilk evlenipte yurtdışında yaşadıkları zamanda aynı bu görüntüde bisküviler varmış. Annemin aklında birkaç gündür bu bisküviler geliyormuş. Benim haberim yok tabii ki. Hemen bir tane alıp yemeye başladı. Tek fark, ordakilerin altında ince beyaz bir tabaka oluyormuş.

Bol çikolatalı olduğu için lezzeti çikolata tutkunlarına yaraşacak şekilde. Ancak şeker miktarı daha az olabilirdi bence, 3/4 cup veya az şekerli sevenler için 1/2 cup bile olabilir.

Kıtır kıtır görüntüsünün altında yumuşak yapılı bir kurabiye. Ben şahsen kıtır kurabiyeleri sevdiğim için keşke ununu daha fazla tutsaydım kıtır olur muydu acaba diye düşünmeden edemedim.

Çift Çikolatalı Kurabiye

Malzemeler:

  • 1 + 1/2 cup un
  • 1/2 cup kakao
  • 225 gr. yarısı iri kıyılmış yarısı küçük kıyılmış (küçük kıyılmışlardan 1/4 dü beyaz çikolata olabilir)
  • 1/2 cup tereyağı (50-60 gr.)
  • 1 cup şeker
  • 2 iri yumurta
  • 1 t.k. vanilya
  • 1/2 t.k. kabartma tozu
  • 1/2 t.k. tuz
Hazırlanması:
  • kakao,un,kabartma tozu, tuz bir kapta karıştırılır
  • İri kıyılmış çikolata ile tereyağını benmaride veya microdalga fırında eritilir.
  • Eridikten sonra mikserle çırpmaya başlanır ve üzerine şeker, vanilya ve yumurtasını eklenerek orta ayarda çırpılır
  • Üzerine un karışımı eklenir
  • Kıyılmış küçük çikolatalar eklenir
  • 4 cmlik toplar yapılır ve 5 cm aralıklarla dizilir
  • 160 derece fırında 15 dk pişirilir
  • tele alınıp soğutulur
Notlar:
  • Orjinal tarifte un 1 cup tu. Ben 1/2 cup daha fazladan ilave ettiğim halde elimle yuvarlayacak kıvamda değildi. İki kaşık yardımı ile tepsiye yerleştirdim.
  • Yukarda da yazdığım gibi şeker miktarı bir miktar daha azaltılması daha güzel olur. 3/4 cup kullanabilirsiniz
  • Ben evde olmadığı için hiç beyaz çikolata koymadım, tamamı bitterdi.
  • Bu un miktarı ile tarifi veren blog sahibi nasıl top yaptı bilmiyorum. Ben iki kaşık yardımı ile yerleştirebildim fırın tepsisine.
Mutfağa hemen girmeme vesile olan Mügenin Kurabiyelerin tarifi ise burada. Denemenizi ben de tavsiye ederim.

4 Ocak 2011 Salı

Kitap Kurdu Pasta



Eşime yapacağım 33. yaş günü pastası için aklıma ilk gelen şey tabii ki kitap şeklinde pasta oldu. Araya koyduğum kurtla biraz espri kattım. Pastayı Erdem'le birlikte yaptığımız için hayalimden daha özensiz oldu. Ama kuzenler arasında kestiğimiz pasta yüzümü baya güldürdü, özellikle lezzeti ile.



Müge'nin yoğurtlu pandispanyasını (8 yumurta ile) ve pastacı kreması kullandım (vanilya yerine limon kabuğu rendeledim ve ılıyınca 1 paket toz kremşanti katıp çırptım). Büyük fırın tepsisinde pişirdiğim pandispanyayı önce boyuna ikiye sonra da iki kata ayırdım. Böylece 4 katlı dev bir pasta oldu(30 kişilik). İçine koyduğum muz ile limonlu krema çok yakıştı. Yüzüne hazır pasta kreması sürüp 1 gece beklettim ve ertesi gün şeker hamuru ile kapladım.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...