29 Ocak 2008 Salı

Yoğurtlu Patates



Gaziantep'de yapılan yoğurtlu yemekler ona ayrı bir kategori açmamı sağlayacak kadar çeşitli. Atalarımızın çoğu yemeği yoğurtlu yapmasının sebeplerinden biri sanırım domatesin Anadolu'ya çok geç gelmesi. Hem hafif olur yoğurtlu yemekler hem lezzetli. Yapması ise hem çok kolay hem de biraz riskli. Çünkü yoğurdu yemeğe ekledikten sonra (yoğurt çalma deniyor buna) yoğurdun kesilme ihtimali var. Yoğurdun kesildiğini içinde minik minik topaklıklardan anlayabilirsiniz. Ama kesilmesini önleyici olarak yoğurda önceden yumurta katıp çırparız ve yemeğin suyu ile yoğurdu ılıklaştırırız. Bu şekilde yapılan yoğurt çalma işlemi çoğu zaman garantilidir. Bazıları un da katıyor ama ben kullanmıyorum. Bir de yoğurtlu yemeğin yoğurdu az olursa eğer lezzeti güzel olmaz.

Malzemeler:
  • 500 parça et (miktarı azaltabilirsiniz)
  • 1/2 bardak nohut
  • 1 kg patates
  • 3 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yumurta
  • tuz, sıvıyağ,haspir(safran) veya kuru nane
Hazırlanması:
  • Parça eti kuşbaşı doğrayıp önceden ısıtılmış nohutla birlikte haşlayın.
  • Küp küp doğradığınız patatesleri pişen et ve nohutun üzerine atıp tuzunu ekleyin ve patatesler yumuşayana kadar pişirin.
  • Süzme yoğurda yumurtayı ekleyip iyice çırpın(içinde pütürlük kalmasın).
  • Yemeğin suyundan yoğurda ekleyip karıştırıp yoğurdu ılıtın.
  • Yoğurdu ocaktaki yemeğe ekleyip ocağın altını kapatın.
  • Ayrı bir tavada sıvıyağı ısıtın. İçine biraz haspir(veya kuru nane) katıp yemeğin üzerine dökün.
  • Bulgur pilavı ile servis edin.

42 yorum:

  1. aaaaa
    Naileee bu benim en çok sevdiğim yemek.... Nasıl özledim yaa:(

    betül
    meyvesepeti.blogcu.com

    YanıtlaSil
  2. Canımcımmm birde bu işin sırrı yoğurdu kesmemekte onu not düşmemişsin:)
    betül

    YanıtlaSil
  3. ohhh yaninda sicacik ekmek bandir bandir ye:))
    ellerine saglik canim

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  4. Her zaman oldugu gibi bir suru sey ogrenerek ayriliyorum buradan...
    En cok da siviyagli haspirin :) goruntusu hosuma gitti.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Naile
    Ellerine saglik cok leziz görünüyor canim.
    Aranisa yeni katiliyorum sonunda benimde oldu bir sayfam herkesi bekliyorum beni yorumsus birakmayin http://www.defne-yapragi.blogspot.com/

    Sevgilerimle Emine

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık bu yemeğin suyuna bayılırım ben.

    YanıtlaSil
  7. Betül hazır tarifi de eline geçmişken yaparsın artık :) Kesilmesi konusunda da haklısın, tariften önceki giriş kısmında anlatmıştım bu konuyu sanırım gözünden kaçmış

    Nurcan, suyu gerçekten çok hoş oluyor.

    Betül çok teşekkür ederim. Çok memnun oluyorum Gaziantep'in yemek kültürünü anlattıkça ve sizler de severek bunları takip ettikçe.

    Emine hayırlı olsun blogun.

    Aymen aynen dediğin gibi suyu çok lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil
  8. Ya ben yorum yazmıştım nerde.O kadar söz boşunamı gitti şimdi.Yeniden yazıyorum .Eline sağlık arkadaşım.Biz ailecek bu yemeğe bayılırız.Seninki de çok güel görünüyor

    YanıtlaSil
  9. evet haklısın başta güzel güzel anlatmışsın... tarifini direk print edip mutfağıma yerleştirdim. Sabah evden çıakrken parça et çıkardım. Kuru fasulyemi yapsam acaba yoğurtlu patates mi :)

    betül
    meyvesepeti.blogcu.com

    NOT: kardeşim hakkında verdiğin destek için sağolasın... Ancak yaşayan anlar:(

    YanıtlaSil
  10. Naile'cim dün yorum yazmıştım ama şifremi 2 kez yalnış girince silindi. Önceleri bu yoğurt çalma olayını gözümde o kadar büyütürdüm ki? Ama bir önceki yıl Ramazan Bayramın'da annemin yaptığı yuvalamaya yorumum şu oldu: Anne ben bu işi senden daha iyi yapıyorum. Ben yoğurdu ister süzdüreyim ister süzdürmeyeyim ki, genelde süzdürmek için vaktim olmaz, 1 bardak süt ekliyorum yemeğin suyuna yoğurdu çalmadan. tadı daha güzel oluyor. Antep mutfağına yanacı olan arkadaşlar patates yerine makarna ve mantı da kullanabilirler.
    Haspiri kavurarak makarna ve pilavda da kullanıyorum rengi farklı oluyor yemeklerin.
    Sevgilerimle, Songül

    YanıtlaSil
  11. Ayyy ben bayılırım bu yemeğe...
    naile nefis görünüyor.
    En kısa zamanda yapmam lazım....
    ELlerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Farklı bir tarif çok beğendim ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  13. Canım Naile,

    nefis olmuş bu yemek.

    Ben domatesli yemekleri ne kadar çok sevsemde, yoğurtlu terbiyeli yemeklere daha bir sempatim var.

    Ellerine sağlık hayatım

    sıcacık sevgiler..

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  14. Offff off ekmeğimi batırıp yemek istiyorum yanında da cola içmek istiyorum.Canım ellerine sağlık olsun ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
  15. Canim,
    yogurtlu lezzetleri cok sevdigim icin bu güzel yemegin görüntüsüne bile asik oldum, cok, cok ellerine saglik diyorum, cok harika bir yemek olmus, bende safran aldim mi hemen denemek isterim izninle.

    Selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  16. Naile ellerine sağlık.senin sayende ne değişik tariflerle öğreniyoruz.Patates ve yoğurt aslında çok yakışır birbirine ama nedense bir yemekte birarada düşünmemiştim ben onları..ellerine sağlık.sağlık ve afiyetle

    YanıtlaSil
  17. selam nailecim, bana ugramis bikac bisi sormussun :) bende iadeyi ziyaret yapayim hemde cevap vereyim dedim... simdi ben tum elbiselerini yikamadim. sadece dogrudan tenine giyecek oldugu atlettir, bodydir, yani ic camasirlarini yikadim. haci sakir in granul toz sabunda makinede 30 derecede yikadim. ama sabunu cok cok koymadim. 30 derecede cok cozulmedigini solediler granul sabunu n bende ne olur ne olmaz dedim az koydum. ve tum kiyafetlerini utuleyip kaldirdim. simdi sonucda bebislerimiz cam fanusta buyutmeyecegimize gore benim fikrim bu kadar tedbir yeter. bu isi hastalik haline getirirsek farkinda olmadan bebislerimizi alerjiye acik, bagisiklik sistemleri gelismemis olarak yetistirebiliriz. insallah yardimi olmustur :) Allah bi avazda kurtarsin canim hepimizi.. gorusuruz...

    YanıtlaSil
  18. Naileciğim ; antepli bir arkadaşım bu yemeği bana anlatırdı ama o zaman yemekle çok ilgim olmadığından mı bilemiyorum gözümde canlandıramazdım patates ve yoğurdu ama sayende nefis olabileceğini gördüm ellerine sağlık canım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Nailee dün akşam yaptım yoğurtlu patatesten. Mhteşem oldu :) Ellerine sağlık. Tarifi annen mi kayınvaliden mi verdi bilemiyorum ama çok teşkkür ediyorum. Eşimde ilk kez taddığı bu yemeği bayıla bayıla yedi...

    YanıtlaSil
  20. Fulya yoğurtlu yemekler ayrı bir güzel oluyor değil mi? Hele de güzel çalınmışsa yoğurdu

    Songül, süt güzel bir fikir geldi bana da birdahaki yapışımda ben de bir deneyeyim

    Burcu afiyet olsun şimdiden ozaman :)

    Semra teşekkür ederim

    Zerrinciğim yoğurtlu yemekler daha bir hafif oluyor, tavsiye ederim

    Ayşe çok teşekkür ederim :)

    Kevser çok teşekkür ederim güzel sözlerin için

    Hande ben de hep farklı lezzetlerle çıkmak istiyorum karşınıza, aslında daha sırada bekleyen öyle çok şey var ki ama maalesef sıra geç geliyor :(

    yasemin çok teşekkür ederim cevabın için. Allah kolay kurtarsın ikimizi de :)

    Sedacığım şimdi hem tarfi hem görüntü de var artık denemek şart oldu desene :)

    Betülcüğüm beğenmene çok sevindim canım. Biz bu yemeği ölçüsüz yaptığımız için ölçülerini antep yemekleri kitabından alıp yazmıştım. Deneyip beğenmene çok sevindim canım.

    YanıtlaSil
  21. Yoğurtlu yemekleri çok severim ben de patates koymadan nohut ile yapıyordum birdahakine patatesde eklerim.
    Ellerine sağlık Naile'ciğim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. bende yaptım bu yemeği. bu günde blogumda verdim :) Sağol canımcım

    meyvesepeti.blogcu.com

    YanıtlaSil
  23. ellerine sağlık kokusunu duyar gibiyim

    YanıtlaSil
  24. SEVGILI ARKADASLAR
    DÜN AKSAM DAN ITIBAREN DEFNE-YAPRAGI OLAN ISMIMI DEGISTIRDIM. ÖGRENDIMKI AYNI ISIMDEN BIR BASKA YEMEK SAYFASI VAR.KIMSENIN EMEGINE HAKSIZLIK VE SAYGISIZLIK OLMAMASI ICIN BÖYLE OLMASI GEREKIYORDU. ARTIK SITEMIN YENI ISMI http://www.emineninemekleri.blogspot.com/
    ARTIK BU ISIM ALTINDA GÜZEL YORUMLAR VE TARIFLERLE BULUSMAK DILEGIYLE ARKADASLAR.


    SEVGILERIMLE
    EMINE
    http://www.emineninemekleri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  25. Naile ellerıne sağlık canım. Annem hem nane hem haspir kullanırdı. Sade haspirle yapıldığını bilmiyordum, öğrenmiş oldum.
    Çocukluğumun en sevdığım tatlarındandı.
    Sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  26. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  27. Naile, ben bu yemeği çok severim. Yıllar önce Antep'li komşumdan öğrenmiştim ve bir kaç kezde kendim yapmıştım. Epeydir unutmuştum yeniden hatırlattın sağolasın. Bu arada doğumgünü mesajın içinde çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  28. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  29. canim nefis olmus goruntude super ellerine saglik

    YanıtlaSil
  30. Bu yemegi Montreal'de Antep'li komsumda yemistim ve tadina bayilmistim. Sayende hatirladim Naile. Kesinlikle bir ara deneyecegim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  31. ay ben bu yemeği çok severim çok da güzel olmuş
    ellerine sağlık
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  32. Naile, Antep mutfaginin yogurtlu etli yemeklerini seviyorum. Bu yemegi hic yemedim ama tadinin guzel olacigini tahmin ediyorum. Antep yemeklerini bizimle paylasip ogrettigin icin sana cok tesekkur ederim. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  33. Sevgili Naile ikisi de çok lezzetli gözüküyor. Yöresel lezzetler sunan lokantalarda yediğim ama tariflerini bilmediğim için hiç denemediğim iki farklı yemek .

    Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  34. merhaba
    antepli dostlarım sayesinde antep'in bir çok yemeğini bilirim ancak bu yoğurtlu patetesi ilk defa görüyorum ve en kısa zamanda deniyeceğim..elinize sağlık,bundan sonra sıkı takipçinizim..Bende bloğuma beklerim www.blogcu.com/anemonunmutfagi

    YanıtlaSil
  35. Çok lezzetli tarifler, en kısa zamanda deneyip yorumlarımı yazarım.

    YanıtlaSil
  36. teşekkürler yemekten anlamayan ben bile tariflerle lezzetli şeyler yapabiliyorum

    YanıtlaSil
  37. Antep yemeklerini çok bilen biri değilim ama doğulu olduğumdan damak tadımız çok yakın ve ben antep yemeklerine bayılıyorum bu yüzden kilo almaya başladım yedikçe yiyesim geliyor, antepli bir erkek arkadaşım var ve bu yemeği devamlı anlatır çok severim diye akşam ona süpriz yapayım dedim dolaştım bir çok sayfada ve bir dolu tarif gördüm benzer ama bazısında soğan var bazısında yok ben soğansız olarak sizin yaptığınız tarifi uygulayacağım umarım yoğurdum kesilmez biraz korktum ama hadi hayırlısı şans dileyin bana sonra sonucu yazacağım... Teşekkürler tarif için...

    YanıtlaSil
  38. sevgili adsız umarım çok güzel olur arkadaşına gerçekten çok hoş bir süpriz olur.

    sonucu bekliyorum..

    YanıtlaSil
  39. your websites are rather terrific!!!

    YanıtlaSil
  40. Gecenin bir vakti hiç iyi olmadı bunları görmek :)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.