9 Haziran 2008 Pazartesi

Patlıcan Kebabı



Patlıcan kebabını tarif edecek söz bulamıyorum doğrusu. Bu kadar sade bir tariften bu kadar lezzetli bir kebabın ortaya çıkacağı belki tahmin edilemez ama hiç şüphesiz yine lezzeti püf noktalarına bağlı.

Tabii ki püf noktalarının ilki kullanılan malzeme. Bu iş için kullanılacak en lezzetli patlıcan Birecik patlıcanı. Zaten Urfa Birecik'in patlıcan kebabı meşhur. Et içinse yağlı kıyma kullanılmalı ki daha lezzetli olsun.

İkinci püf noktası ise pişirilmesi. Patlıcan kebabı ister mangalda isterse fırında pişirilsin daha lezzetli olması için ocak üzerinde 'terletme' denilen çok kısık ateşte ikinci bir pişirme işlemine tabi tutma. Bu sayede patlıcanlar iyice yumuşuyor ve kebabınız daha lezzetli oluyor.


Malzemeler:
  • 1 kg. uzun patlıcan
  • 1/2 kg. yağlı kıyma
  • tuz,karabiber
  • domates,biber
Hazırlanması:
  • Patlıcanları 2-3 parmak enliliğinde bıçakla kesin
  • Kıymanın içine tuz ve karabiberini yoğurarak karıştırın.
  • Fırın tepsisine bir patlıcan ceviz büyüklüğünde bir parça kıyma şeklinde dizin.
  • Domatesleri dörde, biberleri ikiye bölüp tepsiye alın. Kebabın dibine bir miktar su döküp fırında pişirin.
  • Piştikten sonra suyu eksilmişse biraz daha su ekleyin, tepsinin üzerini başka bir tepsi ile kapatın ve ocakta kısık ateşte biraz daha pişirin.

14 yorum:

  1. Naile'cim iyi akşamlar patlıcanla yapılan tüm yemeklere bayılırım ellerine sağlık enfes gözüküyor öptüm canımmm

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. ben de bir Adanalı olarak İstanbulda bu patlıcanların kebapların özlemini çekiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor.Eline sağlık.Bayılırım.Hergün yesem bıkmam.Ben yanında turşu ve soğanla yerim:)))

    YanıtlaSil
  4. Naile canım hakikaten çok basüt bir kebab ellerine sağlık. Oğluşunu benim için de kokla mis gibi bebek kokuyordur o şimdi.

    YanıtlaSil
  5. Nefis gözüküyor... İnşallah birgün bu güzel lezzetleri yerinde yeme şansım olur...

    Ellerine sağlık Naileciğim sevgiyle...

    YanıtlaSil
  6. Geçtiğimiz haftlarda arkadaşımın annesi gelmişti Antep'den. Harcını birlikte hazırladık ve bol karabiber koydu. Sonuç mu? Mükemmel. Ben bir kez üniversitede iken yağsız dana etinden yapmıştım, sonuç? Doğru çöpe. Peki benim ağzım sulandı mı senin tarifinden ve fotografından? Kaçınılmaz...
    Sevgilerimle/Songül

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Gaziantep yemekleri gerçekten çok emekli ama bir o kadar da lezzetli. Elinize sağlık çok hoş görünüyor!

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,

    Gazi Antep yemeklerinin gerçekten çok lezzetli ve emekli olduğunu düşünüyorum, yanılıyor muyum? Elinize sağlık kebap harika görünüyor!

    YanıtlaSil
  9. hım hım hım sebze ve et birleşirse lezzet kaçınılmazdır:)

    YanıtlaSil
  10. günaydın canım .. oğluşuna kocamaaan bir maşallah diyeyim önce allah bahtını da güzel eder inşallah.. Sana sevgilerimle beraber etkinlik davetiyemi bırakıyorum canım sevgiyle kal

    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 25
    strong>http://porselendemlik.blogcu.com/ ,
    http://birdemliksohbet.blogspot.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/tarafından hazırlanmıştır.

    Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
    Hanımlarla yapılan günlere,
    Beş çayına gelen misafirlere,
    Her biri birbirinden lezzetli tarifler…

    MERHABA SEVGİLİ ARKADAŞLARIM,

    9 Haziran 2008 (pazartesi) -22 Haziran 2008 (pazar) tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 25 Ev Sahibeliğini http://buramburam.blogspot.com/ Yani ben :) yapacağım…

    Siz sevgili dostlarımı ve Katılmak isteyen herkesi etkinliğimize davet ediyorum.


    Etkinliğimize ve Tarif defterlerimize birbirinden leziz tatlar kazandırmak için birbirimizi daha iyi tanımak ve yeni yeni dostlar edinmek için sizleri etkinliğimize bekliyorum canlarım. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.


    Tariflerinizi hazırladığınızda “Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 25” Başlığını yazarak sayfanızda yayınlayıp , tarifinizin hazır olduğuna dair duyurunuzu sayfama yorum bırakarak bildirmenizi rica ediyorum.

    En kısa zamanda sizin sayfanıza geri dönüp tarifi kopyalayıp kendi sayfamda yayınlayacağım.

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir tanımlama yapmışsın Naile.:) Gerçekten basit ama tadı muhteşem bir yemek.
    Hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Naile, çok lezzetli gözüküyor. Ellerine sağlık.

    Oğluşun da çok tatlı. Allah bağışlasın .

    Görüşmek üzere, sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. hemşerim eline sağlık.
    şimdi patlıcanın tam zamanı. börecik'te olsaydık da fırat kenarında yeseydik.

    kolay gelsin

    urfayemeklerimiz.blogcu.com

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık.çok güzel.Antep mutfağı çok sevdiğim bir mutfak.Gerçekten enfes görünüyor...
    cananmutfakta.blogcu.com

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.