11 Ekim 2008 Cumartesi

Kelle paça & Yoğurtlu ufak köfte

Tarifleri yazmam uzun zaman aldı ama hem tarifleri almam uzadı hem de benim klavyeye uzanmam. Aslında çok daha kısa sürebilirdi ama yemek bloguma biraz uzağım bu sıralar. Tam reçeteler yok, söz verdiğim için yapılışları ekliyorum. Yeni bir tarifle karşınıza bir daha ne zaman çıkarım inanın hiç bilmiyorum.

Kelle Paça


Malzemeler:
1 adet koyun kellesi
1 adet koyun işkembesi (koymayabilirsiniz- o zaman yemeğin ismi sadece kelle olur)
1 adet koyun boynu (et miktarını artırmak için iyi oluyor ama bunu da koymayabilirsiniz)
Haşlanmış nohut
Tuz,karabiber, bol sarımsak
2 adet Soğan
Salça(koymayabilirsiniz)

Hazırlanması
  • Yüzülüp temizletilmiş kelleye bir adet soğan, tuz karabiber karıştırılıp oğulur, bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Ertesi gün kelle ve temizlenmiş işkembe büyük bir tencereye alınır. Bir soğan dörde bölünüp atılır. Üzerini geçecek kadar su konarak pişmeye bırakılır.
  • Kaynamaya başladıktan sonra tenceredeki su dökülür. Yerine temiz kaynar su dökülür ve ocakta pişmeye bırakılır. Boyun da ekleyecekseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz veya ayrı bir yerde pişirip etini sonradan katabilirsiniz.
  • İşkembe daha geç piştiği için kelle piştikten sonra tencereden alınıp etleri ayıklanır. İşkembe de iyice pişip yumuşadıktan sonra tencereden alınıp küçük parçalara doğranır.
  • Salçalı yapmak isteniyorsa etlerle birlikte suyun içine salça da katılır, tuzu, karabiberi ve bol ezilmiş sarımsak ve haşlanmış nohutlar katılır.
  • 5 dk. daha pişirildikten sonra altı kapatılır.
Yoğurtlu Ufak Köfte



Daha önce yayımladığım Ekşili Ufak Köfte ile tek farkı salçalı yerine yoğurtlu olması. Köftesini verdiğim linkteki gibi hazırladıktan sonra et pişirilir, içine pişmiş nohut ve köfteler katılıp pişirilir. En son yemeğin yoğurdu çalınır.

Yoğurt çalmak ise şu şekilde yapılır:
Süzme yoğurdun içine (koyu ise normal yoğurtta olur ama ekşi olmasın) 1 yumurta, (dilerseniz- ben kullanmıyorum-) 1 kaşık un eklenip karıştırılır. Yeterliyse yemeğin suyundan değilse sıcak su eklenip karıştırılır yemeğin üzerine eklenir kısa bir süre daha pişmeye devam eder. Çok bekletmeyin yoğurt kesilebilir, tencerenin ağzını da kapatmayın. Üzerine kızgın yağla nane dökülür.

Not: Biraz özensiz yazar gibi oldu ama yemekleri ben yapmadığım için böyle oldu maalesef.

Tekrar görüşünceye kadar mutluluk sizinle olsun...

8 yorum:

  1. ben yoğurtlu köfteyi alsam diğeri her ne kadar görünüt olarak çook güzel olsada bana uzak durdu

    ellerine sağlık
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  2. Canım hiç yoğurtlusunu yememiştim.Anneme soam lazım belki biliyordur.Denemem lazım bence salçalısından daha güzel ve hafif olur.

    YanıtlaSil
  3. benden size tavsiye her ikiside çok güzel oluyor hani yemede yanında yat derler ya

    YanıtlaSil
  4. merhaba canım blogumda seni bekleyen bir ödül var ..sihirlimutfak.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. Naile' ciğim ellerine sağlık. Bayılırım kelle ve paçaya. Evlenmeden önce annem yaptığında çok severek yerdim. Ama şimdi eşim sevmediği için ben de unuttum açıkçası :)

    Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bayramın mübarek olsun sevdiklerinle beraber daha nice güzel bayramlar diliyorum

    YanıtlaSil
  7. Sitenize girdim.Çok beğendim.Ben
    Urfa geliniyim.Son derece de gelenekçi bir insanım bu tatların yok olmasını asla istemiyorum.Başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.