2 Ağustos 2006 Çarşamba

Yuvarlama veya Yuvalama (Gaziantep'in özel yemeklerinden biri)


Bu yemeği bu kadar özel yapan tadı kadar yapılışının zahmetli olması sanırım. Uğraştırıcı bir yemek. Yapılacak miktar az değilse tek başına yapması zor. Aslında en zahmetli kısmı " yuvarlama" kısmı. Geri kalanı klasik bir yemek şeklinde. Bu şekilde başka yörelerde de yuvarlanıp hazırlanan yemekler var ama bu çok küçük yapıldığı için biraz uğraştırıcı oluyor. Bazı Antepliler neredeyse mercimek tanesi büyüklüğünde yaptığı gibi bazısı nohut kadar yapıyor. Normal olanı ikisinin ortası, bezelye büyüklüğünde diyebiliriz ya da 5-6 mm çaplı.

Bu yemek özellikle ramazan bayramında yapılır Gaziantep'te. Bayrama 1-2 hafta kalasıya başlayan hazırlıklardan biri de yuvarlamanın yuvarlanmasıdır. Konu komşu biraraya gelir hergün birinin yuvarlaması yapılır. Bu yemek özellikle bir de yemeğe çağrılan özel misafirlere yapılır. Gelin davetleri bunların başında geliyor. Bizim gelin davetimizde bir haftada gittiğimiz 3 evde birden yuvarlama yemiştik. Bu yemekle ilgili son bahsetmek istediğim şeyse bunun bir "çorba" olmadığı. Yoğurtlu olmasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama Antep dışından olanlar bu yemeğe çorba diyebiliyor ki biz bunu kabul etmiyoruz. Çorba biraz daha basit bir yemek olduğu için bu yemeğimizi çorba kategorisine koymuyoruz. Antep'de bol çeşidi olan Yoğurtlu yemekler kategorisi bu yemek için en uygun olanı.
Malzemeler:(16 kişilik)
  • 500 gr. pirinç
  • 300 gr. yağsız, çiğköftelik et
  • 500 gr. kemikli ya da kuşbaşı et
  • 1 bardak nohut
  • 3 bardak süzülmüş yoğurt
  • 1 yumurta
  • Yeteri kadar su
  • Sıvı yağ
  • nane
  • tuz
  • karabiber

Hazırlanması:
  • Pirinç yıkanıp süzgece alınır. Et makinası, robot veya mermer üzerinde merdane kullanılarak çekilip un kıvamına yakın hale getirilir.
  • Un haline getirilen pirince yağsız kıyma,tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğrulur. Yoğurma işleminde gerektikçe az miktarda su katılır
  • Kıvama gelen hamurun üzerine ıslak bir bez örtülür ve bu sırada yuvarlama işlemine başlanır
  • Yuvarlama için hamurdan alınan ceviz büyüklüğünde parça uzun ince bir şerit haline getirilip 5-6 mm uzunluğunda parçalar koparılır. Daha sonra bu koparılan parçalar avuç içlerinde yuvarlanarak süzgece konulur. (Yuvarlama işlemi sırasında bir tabağa aldığınız sıvıyağa elinizi batırıp avuçlarınıza sürmeniz gerekiyor.)
  • Tencereye su konup kaynatılır ve süzgece alınmış yuvarlamalar tencereye atılarak fazla pişmeyecek kadar kaynatılır (annem 2 taşım dedi ama tadına bakarak karar verebilirsiniz)
  • Diğer tarafta parça veya kuşbaşı et yemeğin yapılacağı tencerede çok az yağ ile biraz kavrulup üzeri su ile tamamlanarak pişirilir. (Eğer pişmemiş nohut kullanılacaksa bu aşamada önceden ıslanmış olan nohut etle birlikte pişirilir ama pişme süresi konusunda sorun yaşanabileceğinden tavsiyem pişmiş nohut kullanıp et piştikten sonra nohutu üzerine ilave etmeniz) (Suyun miktarını ölçmediğimiz için veremiyorum, sonuçta sulu bir yemek olacağından göz kararı ayarlanabilir, eğer eksik gelirse sonradan üzerine kaynamış su ilave edilebilir)
  • Pişmiş olan etin üzerine yuvarlama eklenir.
  • Yoğurta yumurta katılıp karıştırılır, üzerine eğer yemeğin suyu yeterli ise yemeğin suyundan, yeterli değilse kaynamış su dökülerek koyu ayran kıvamına getirilir.
  • Yemeğin içine yavaş yavaş karıştırarak yoğurt dökülür ve kısa bir süre daha kaynatılır. (Bu aşamada yemeğin tuzuna bakılıp tamamlanır)
  • Üzeri için tavada yağ kızdırılıp nane atıldıktan sonra yemeğin üzerine dökülür.
  • Yanında mutlaka şehriyeli pirinç pilavı ile ikram edilir.
Not: İlk kez deneyecekseniz miktarı azaltarak denemenizi tavsiye ederim. Pirinçle et birleştiği zaman hem bereketli oluyor hem de köfteler küçük küçük yuvarlandığından yapması zor oluyor.

6 yorum :

kitchensweetkitchen dedi ki...

Merhaba ben de Antep'te yaşıyorum.Yuvarlamanız çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Antep yemeklerinin her biri birbirinden güzel.Yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum ben de.Kolay gelsin:)

Urfa Tutkunu dedi ki...

Bu yemeği ilk olarak Konya'da bir Antepli'nin lokantasında yedim ama Allah günah yazmasın ilk yorumum "övdükleri yuvarlama bu olamaz" oldu. Zaten babam hep der bir yemeği en iyi yöresinde yaparlar diye. Ekimin başında Urfam'a giderken Antep'te bir aileye konuk olduk ve onlarda yuvarlama yedim. Hatta ayrıntıları blog sayfamda "2009 AYINTAP-URFA GEZİM-2" başlıklı yazımda anlattım. Muhteşem bir tattı. onlara göre ise tam istedikleri gibi olmamış. Bence kötüsü öyleyse iyisi nasıldır Allah bilir :)
Ayıntap Yuvarlamasına hakikaten hayran kaldım. Sizinki de güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

Alona Baykara dedi ki...

tarif için sağol ben şımdi yapıcam.tşk

aslıhan demirci dedi ki...

Antebimin tüm yemekleri birbirinden güzel :) Yuvalamanında bayramda ayrı bir tadı oluyor. Ellerinize sağlık.

psipsikopat dedi ki...

Bu yemek 16 degilde 6 kisilik olabilirmi???

psipsikopat dedi ki...

Bu yemek 16 kisiye yetermiki??????

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...