
Bu yemeği bu kadar özel yapan tadı kadar yapılışının zahmetli olması sanırım. Uğraştırıcı bir yemek. Yapılacak miktar az değilse tek başına yapması zor. Aslında en zahmetli kısmı " yuvarlama" kısmı. Geri kalanı klasik bir yemek şeklinde. Bu şekilde başka yörelerde de yuvarlanıp hazırlanan yemekler var ama bu çok küçük yapıldığı için biraz uğraştırıcı oluyor. Bazı Antepliler neredeyse mercimek tanesi büyüklüğünde yaptığı gibi bazısı nohut kadar yapıyor. Normal olanı ikisinin ortası, bezelye büyüklüğünde diyebiliriz ya da 5-6 mm çaplı.
Malzemeler:(16 kişilik)
- 500 gr. pirinç
- 300 gr. yağsız, çiğköftelik et
- 500 gr. kemikli ya da kuşbaşı et
- 1 bardak nohut
- 3 bardak süzülmüş yoğurt
- 1 yumurta
- Yeteri kadar su
- Sıvı yağ
- nane
- tuz
- karabiber
Hazırlanması:
- Pirinç yıkanıp süzgece alınır. Et makinası, robot veya mermer üzerinde merdane kullanılarak çekilip un kıvamına yakın hale getirilir.
- Un haline getirilen pirince yağsız kıyma,tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğrulur. Yoğurma işleminde gerektikçe az miktarda su katılır
- Kıvama gelen hamurun üzerine ıslak bir bez örtülür ve bu sırada yuvarlama işlemine başlanır
- Yuvarlama için hamurdan alınan ceviz büyüklüğünde parça uzun ince bir şerit haline getirilip 5-6 mm uzunluğunda parçalar koparılır. Daha sonra bu koparılan parçalar avuç içlerinde yuvarlanarak süzgece konulur. (Yuvarlama işlemi sırasında bir tabağa aldığınız sıvıyağa elinizi batırıp avuçlarınıza sürmeniz gerekiyor.)
- Tencereye su konup kaynatılır ve süzgece alınmış yuvarlamalar tencereye atılarak fazla pişmeyecek kadar kaynatılır (annem 2 taşım dedi ama tadına bakarak karar verebilirsiniz)
- Diğer tarafta parça veya kuşbaşı et yemeğin yapılacağı tencerede çok az yağ ile biraz kavrulup üzeri su ile tamamlanarak pişirilir. (Eğer pişmemiş nohut kullanılacaksa bu aşamada önceden ıslanmış olan nohut etle birlikte pişirilir ama pişme süresi konusunda sorun yaşanabileceğinden tavsiyem pişmiş nohut kullanıp et piştikten sonra nohutu üzerine ilave etmeniz) (Suyun miktarını ölçmediğimiz için veremiyorum, sonuçta sulu bir yemek olacağından göz kararı ayarlanabilir, eğer eksik gelirse sonradan üzerine kaynamış su ilave edilebilir)
- Pişmiş olan etin üzerine yuvarlama eklenir.
- Yoğurta yumurta katılıp karıştırılır, üzerine eğer yemeğin suyu yeterli ise yemeğin suyundan, yeterli değilse kaynamış su dökülerek koyu ayran kıvamına getirilir.
- Yemeğin içine yavaş yavaş karıştırarak yoğurt dökülür ve kısa bir süre daha kaynatılır. (Bu aşamada yemeğin tuzuna bakılıp tamamlanır)
- Üzeri için tavada yağ kızdırılıp nane atıldıktan sonra yemeğin üzerine dökülür.
- Yanında mutlaka şehriyeli pirinç pilavı ile ikram edilir.
6 yorum :
Merhaba ben de Antep'te yaşıyorum.Yuvarlamanız çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Antep yemeklerinin her biri birbirinden güzel.Yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum ben de.Kolay gelsin:)
Bu yemeği ilk olarak Konya'da bir Antepli'nin lokantasında yedim ama Allah günah yazmasın ilk yorumum "övdükleri yuvarlama bu olamaz" oldu. Zaten babam hep der bir yemeği en iyi yöresinde yaparlar diye. Ekimin başında Urfam'a giderken Antep'te bir aileye konuk olduk ve onlarda yuvarlama yedim. Hatta ayrıntıları blog sayfamda "2009 AYINTAP-URFA GEZİM-2" başlıklı yazımda anlattım. Muhteşem bir tattı. onlara göre ise tam istedikleri gibi olmamış. Bence kötüsü öyleyse iyisi nasıldır Allah bilir :)
Ayıntap Yuvarlamasına hakikaten hayran kaldım. Sizinki de güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
tarif için sağol ben şımdi yapıcam.tşk
Antebimin tüm yemekleri birbirinden güzel :) Yuvalamanında bayramda ayrı bir tadı oluyor. Ellerinize sağlık.
Bu yemek 16 degilde 6 kisilik olabilirmi???
Bu yemek 16 kisiye yetermiki??????
Yorum Gönder