29 Ağustos 2006 Salı

Falafel


Ortadoğu mutfağına ait bir yemek falafel. Son zamanlarda bloglarda humusla birlikte raslayıp merak ettiğim bir yemekti. Zira nohut Gaziantep'te çok tüketilen bir gıda. Genelde çarşıda ve işlek yerlerde bulunan dürümcülerin baş çeşitidir nohut dürümü. Haşlanmış nohut pideye (isteğe bağlı olarak) patates kızartması, yeşillik, domates ve turşu ile dürüm yapılır. Nohut dürümünün haricinde nohut ezmesi de vardır ki onu da haşlanmış nohutu ezip acı pul biber (başka baharatlar da katıyor olabilirler) ile karıştırılarak hazırlanır. Ezme nohut pidenin ortasına sıvanıp dileğine göre ek malzemeler eklenir. İşte bu yüzden falafel bize çok yabancı bir tat gelmeyeceğini düşünerek denedim. Aslında niyetimiz İstanbul'a gittiğimizde Beyoğlunda Falafel yapan bir yerden yemekti ama Beyoğluna gidemeyince hiç yemediğim bu yemeği evde Hatice'nin tarifine göre yapayım dedim. Pide arasına(bizim pidemiz ince, dürüm yapılabilir oluyor) domates,yeşil biber ve soğanla birlikte dürümü güzel oluyor, humuslada yenilebiliyormuş, denemek isterseniz yukarda verdiğim linkte Hatice'nin humus tarifini de deneyebilirsiniz. Bir de biz soğuktan çok yeni kızarmış halde yani sıcak sıcak daha çok sevdik.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/2 soğan, doğranmış
  • 2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış
  • 2 yemek kaşığı taze kişniş, doğranmış (ben kullanmadım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2-1tatlı kaşığı pul biber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 4-6 yemek kaşığı un
  • Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Mutfak robotunuza nohutu, soğanı, maydonozu,sarımsağı,kişnişi,tuzu ve kimyonu ekleyip püre haline gelmeden ezilecek şekilde çalıştırın. (Bu aşamada ben bir kaşık kadar da nohutun suyundan ekledim.)
  • Derin bir kaba aldığınız karışımın içine kabartma tozunu ve unu ekleyip elinize yapışmayan bir kıvama gelene kadar un veya bulgur ekleyerek karışırın. Üzerini kapatıp buzdolabında birkaç saat dinlendirin
  • Harçta cevizden küçük fındıktan büyük parçalar kopararak yuvarlayıp kızgın yağda kızartın
  • Sıcak sıcak yufka ekmek arasında taze domates,yeşil biber ve soğanla dürüm yapıp tüketin.

Hiç yorum yok :

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...