10 Eylül 2006 Pazar

İçli Köfte


Malzemeler: İç harcı
  • 500 gr. kıyma
  • 4 büyük soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • tuz,karabiber
Köftesi
  • 5 su bardağı köftelik bulgur
  • 4 büyük patates
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı un
  • tuz, karabiber, pulbiber
Kazrtmak için: bol sıvıyağ Hazırlanması:
  • 500 gr. kıyma kavrulur, üzerine 4 tane büyük soğan yemeklik doğranıp soğan solana kadar kavurmaya devam edilir.
  • Soğanlar solduktan sonra tuz, karabiber,bir tatlı kaşığı salça ilave edilip biraz daha kavrulur. Altı kapatılıp iç harcı soğutulur (sabah yapacaksanız eğer geceden kavurup sabah köfteyi yapabilirsiniz. Eğer içi sıcak kullanırsanız köftenin içine koydukça sıcaktan dağılıp gider.)
  • Köftesi için patatesler soyulup halka halka doğranır, üzerine pirinç aktarılıp tencereye alınır, üzerine su ilave edilip haşlanır.
  • Köftelik bulgura haşlanmış patates ve pirincin suyu süzülerek katılır. Salça, karabiber, tuz, pulbiber de atıp el ile iyice harmanlanır.
  • Eğer elektrikli et çekme makinası varsa onda bu karışım 1 kere çekilir ve çektiğin bu karışıma 1 çay bardağı un koyulup el de biraz çiğköfte yoğurur gibi yoğrulur. Eğer et çekme makinası yoksa tamamen el ile yoğrulur.(Köfte iyice yoğrulmazsa sonrasında çatlayabilir. Yoğruduğu sırada suyu eksik gelirse su dolu bir kapta eller ıslatılarak yoğurmaya devam edilir.)
  • Daha sonra hazırlanan köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp ister makinanın içli köfte ağızlığı kullanılarak ister el ile içleri oyulup iç harcından 1 yemek kaşığı kadar koyulup eller ıslatılarak düzgün bir şekilde ağzı kapatılır.(Kapatma sırasında ellerin ıslak olması kolay kavramasını sağlar, böylece köfteyi çok kalınlaştırmadan kapatabilirsiniz) Hazırlanan köfteler bir tepsiye dizilir.
  • Eğer kızartma yapılacaksa bol ve çok kızgın yağda devamlı çevrilerek kızartılır. Eğer haşlaması yapılacaksa süzgeç kullanarak suyun buharında haşlanması gerekiyor.
Not-1: Köftenin dışına patates+pirinç yerine 500 gr. çiğköftelik kıyma da konulabilir. Bu durumda köfteler haşlanacaksa eğer buharda değil direk suda haşlanmalıdır. Not-2: Bu ölçülerden belki artan harç çıkabilir çünkü annemden tarifi alırken o göz kararı yaptığı için hep takriben ölçü kullandı. Eğer iç harçtan artarsa zaten ekmekle de yiyebilirsiniz, yok dış harçtan artarsa onları bir parça alıp avucunun ortasında yaslılaştırarak da yağda kızartabilirsiniz. Bu, ortasını daha kalın, kenarlarını ortasına göre daha ince bırakarak yapılıyor. Ama dikkat edilmeli, ne çok kalın ne de çok ince olmalı.Biz buna "yapma" diyoruz.

1 yorum :

olcay yigin dedi ki...

merhaba koftem cok guzel oldu ama yaparken biraz zorlandim catlayip durdu bide kizartirken catladilar biraz neden olabilir sizce tesekkkurler
olcay

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...