Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 150 gr. kıyma
- 1 orta boy soğan
- 500 gr. kuşbaşı et (dileğinize göre artırıp azaltabilirsiniz)
- 1/2 kg. süzme yoğurt
- 2 yumurta
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- Yağ, su
- Tuz, karabiber, nane
- Kıyma yağ ile kavrulur, üzerine yemeklik doğranmış soğan katılıp soğan solana kadar kavrulmaya devam edilir. Tuz, karabiber atılıp altı kapatılır.
- Un geniş bir kaba alınıp ortası açılır, kavrulmuş kıyma ve 1 yumurta kırılarak yoğrulmaya başlanır. Bu sırada hamura direk hiç su katılmaz. Yoğurma sırasında yanınızda bulunduracağınız derin bir kaptaki suya eller batırılarak börek hamurundan biraz sertçe bir hamur elde edilir.
- Yoğrulan hamurun üzeri örtülüp 15 dk kadar dinlendirilir
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kaparılıp 1 cm lik genişlikte bir şerit elde edilir, bıçakla tavla zarı büyüklüğünde parçalara kesilir
- Tepsiye alınan hamur parçalarının üzerine un serpilip üzeri açık vaziyette 6 saat kadar dinlendirilir (Bu aşamadan sonra dilerseniz buzluğa kaldırıp yemeği daha sonra yapabilirsiniz)
- Tencereye kuşbaşı etler alınıp yağ ile birlikte kavrulur. Kavrulan etlerin üzerine su tamamlanıp iyice yumuşayıp pişene kadar pişirilir.
- Pişen etlerin üzerine dinlenmiş olan hamur atılarak altı kısık vaziyette hamur yumuşayıp pişene kadar pişirilir (bu aşamada suyu eksik ise kaynar su ile tamamlayabilirsiniz). Pişmiş nohut eklenir. Tuz eklenir
- Derin bir kaba süzme yoğurt alınır (yoğurt buzdolabında duruyorsa önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin). Yoğurdun üzerine bir yumurta kırılarak iyice yedirilir. Yoğurda, eğer yemeğin suyu yeterli miktarda ise yemeğin suyundan, yemeğin suyu yeterli değilse sıcak su ilave edilerek yoğurt sulandırılır (akışkan bir kıvamı olacak ama çok sulu olmasın)
- Yemek karıştırılarak içine yoğurt yavaş yavaş eklenir. Bir taşım kaynatılıp altı kapatılır
- Ayrı bir tavada yağ kızdırılır, kızan yağa nane atılıp altı kapatılır, yemeğin üzerine dökülür
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder