7 Haziran 2007 Perşembe

Hünkar Beğendi



Patlıcan yemekleri çok çeşitli diyordum ya, işte bu yüzden denemek istediğim patlıcan yemeklerini çok rahat deneyemiyorum maalesef. Annelerde patlıcan yemeği stoğumuzu doldurunca eşim farklı şeyler istiyor.

Aslında işin aslı şöyle. Babamın ve eşimin yemek yapmasından bahsedince özenen arkadaşlara bu işin kötü yanından bahsetmem gerek. Bu sefer erkekler her yemeği beğenmiyor(gerçi hem yapmayıp hem de beğenmeyenler de vardır mutlaka da). Ben yeni bir yemek denemek istediğimde eşim önce nasıl yapıldığı sorar. Eğer bizim damak zevkimize uygun olmadığını düşünürse bahaneler bulmaya çalışır. Fırında pırasa yemeğinde de bu böyle olmuştu. Hünkar beğendide de aynı şeyi yaşadık. Neyse artık üzerinden çok vakit geçirmeden bir şekilde girdim mutfağa da muradıma erdim. Tabi sonuç olarak hünkar gibi eşim de beğendi ama yapmadığım zaman da "ya şundan yapsan da yesek" diyeceği türden olmadı.Neyse ki beğenerek tüketmesi de yeter bana. (Gerçi bir etcil olarak "bu eti neyin üzerine koysan yenir" diyerek yedi yemeğini ama.) Ben de zaten hep aynı şeyleri yapmayı sevmiyorum. Hep gözüm yeni tariflere bakıyor :)

Hünkar beğendiyi Devletşah'ın tarifine bakarak denedim. Ben yaptığım şekli ile yazıyorum buraya. İsterseniz linki tıklayarak onun tarifine de bakabilirsiniz.

Hünkar Beğendi
Beğendisi için Malzemeler
  • 3 tane büyük patlıcan, közlenmiş
  • 2 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık un
  • 2 bardak süt
  • tuz
Tas kebabı için Malzemeler:
  • 400 gr. parça et (Et fazla geldi bize, miktarını biraz azaltabilirsiniz) (biz koyun eti kullanıyoruz. Ben, et yağsız olduğundan lezzet katsın diye küçük bir parça kuyruk yağı doğradım)
  • 1 soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 olgun domates
  • 1 sivri biber
  • karabiber, tuz, pulbiber
  • sıvıyağ
Hazırlanması
      • Eti küçük küçük doğradım ve çelik pilav tenceresinde az yağ ile önce harlı ateşte kavurmaya başladım. Et suyunu bırakınca en küçük ocasın en kısık ateşine aldım ve ağzını kapatıp dibinde suyu bittikçe az az kaynar su ilave ederek uzun süre eti pişirdim (yaklaşık 2 saat sürdü, etler bu şekilde lokum gibi yumuşacık ve çok güzel oldu)
  • (Etler dağılacak kadar yumuşadığı için ben soğanı ayrı yerde kavurup ekledim.)
  • Ayrı bir tavada biraz sıvı yağ ile soğanı ve biberi kavurdum, üzerine salçayı ekleyip onu da biraz kavurup soyup doğradığım domatesi ekledim. Biraz da domatesi kavurduktan sonra tuz va baharatlarını ekleyip etle karıştırdım.
  • Beğendisi için küçük bir tencerede yağ ile unu kavurdum. Üzerine minik minik doğradığım közlenmiş patlıcanları atıp karıştırdım. Üzerine sütünü ve tuzunu ilave edip hızlı hızlı karıştırmaya devam ettim (zaten sütü çabuk çekiyor).
  • Bir tabağa simit şeklinde ortası boş kalacak şekilde beğendiden koyup ortasına etini koydum. Bu şekilde servis yaptım.

3 yorum :

DURU dedi ki...

Bayıldığım bir tarif..Ama hiç denemedim, en kısa zamanda denemek istiyorum..

Emeklerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

Hunkar begendinin begendisinin icine rendelenmis kasar peyniri koyarsaniz cok daha guzel olur. Tarifinizde goremedigim icin yazmak istedim. Cok fark edecegini goreceksiniz denerseniz.
Bu arada sitenizi ziyaret etmek ve guzel yoresel yemekleri gormek cok keyif verici oldu. Ellerinize saglik.
Meltem

Naile dedi ki...

Meltem haklısın peynir çok daha güzel yapıyordur. AÇıkcası ben unuttuğum için koymamıştım ama verdiğim linkte orjinal tarifte peynir de var.

Teşekkür ederim güzel yorumun için. Sevgiler..

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...