28 Nisan 2008 Pazartesi

Anne Sütünü artırmak için...

Evet yine bir tarif yok ama sorunlarımızdan bahsetmek yerine daha faydalı şeylere değinmek istedim: anne sütünü artırmanın yollarına. Anne sütünün önemine heryerde değiniyorlar.  Burada sizinle bu tecrübelerimi, büyüklerimizin ve doktorların tavsiyerini paylaşmak istiyorum.


İşte anne sütünü artırmak için yapılabilecek şeyler:


1. Moral: Moralinizin bozulması sütünüzün çekilmesine sebep olabiliyor o yüzden canınızı çok fazla sıkmamaya çalışın. Ben 2 kez düştüm bu duruma. Canım çok sıkılıp, ağladığım için sütüm çekildi maalesef. Sütün geri gelmesi için babaannemin bir yöntemini denedik: 40 tane karabiber ile 40 tane çekirdekli siyah kuru üzümü demir havanda dövdük. Onu yedim ve işe yaradı.


2. Su: Bol bol sıvı alın diyor doktorlar, su da bunların başında. Meyve suyu da olabilir ama hazırları değil tabii ki taze sıkılmış olanlarından.


3. Kırmızı et: Özellikle dana etini tarcih edebilirsiniz, çocuk doktorumuz yağlı etten kaçınmamızı tavsiye etmişti. Pişirme yöntemi olarakta haşlamayı öneriyorlar.


4. Bulgur: Antep'de lohusalara yedirilen arap köftesi var. Çiğköteyi yoğuruyorsunuz. Çiğköfteyi yedikten sonra kalanına un katıp küçük küçük yuvalıyorsunuz ve buharda pişiriyorsunuz. Bol maydanoz ile tükettiriliyor sütü artırsın diye.


5. Maydanoz: Kimden sütünün çok olduğunu duysam hepsi maydanozu önerdi bana.


6. Dereotu: Bunu İbrahim Saraçoğlu'ndan duydum. Günde 1-2 sefer birer tutam(6-7 gr.) yenmeliymiş.


7. Pekmez: Benim için en önemlisini en sona bıraktım.  Süt konusunda sıkıntı çekenlere en başta tavsiye edeceğim şey pekmez şerbeti.

22 yorum :

Adsız dedi ki...

canım benim üzülüp ağlama yahu. bir şekilde büyüyecek bu veletler.. allah yardımcın, sütün bol olsun :)

antepası dedi ki...

Benim sütüm iki aylıkken çekildi.Benim sütüme balvb.. tatlı şeylerin çok faydası oluyordu.Bulgur,maydaanoz,logusa şerbeti,süt(hastanede tavsiye etmişlerdi),Birde ılık duş,Birde bir ot ismi vardı onuda unuttum:)))

sanem007 dedi ki...

kıvırcık marul tahin helva gerçekten sütü artıran besinler ayrıca bol bol sıvı al su iç bence aslında bebeğin sütü yeterlidir ama annelere sanki bebek doymuyormuş gibi gelirzaten bebeğin aç kalacağı endişesi stres yapar o zaman da sütün iyice azalır fazla tasalanma allah yarattığı her canlının rızkını da inan düşünüyor biraz teslimiyetçi olmaya çalış çok şey farkederbirde kilom emzirmeden sonra kalırsa diye kendi öğünlerini azaltma insana başta hiç büyümez gibi gelen yumurcaklar birde bakmışşın büyümüş her şeyden önemlisi sağlıkAllah acılarını göstermesin yeter ki selamlar

yemek dedi ki...

Benim veletlerin, biri 2 ay biri 3 ay emdi sadece.:( İkisi de almak istemedi. Neler denedim ama nafile. Oysa sütüm yetecek kadar vardı. Hala düşünüyorum neden emmediler diye.
Bu yüzden emsin de, az çok farketmez yeterki emsin.

Selcen Şenocak dedi ki...

Naileciğim bende bu günlerde çevremdeki annelerden eczaneden aldıkları süy yap ve hurmayı duyuyorum sütü çok ama çokkk arttırıyormuş aklında olsun. Ben tahin helvası çok yemiştim gerçekten oda etkili yemediğim zamanlarda sütümün az olduğunu görüyordum.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Benimde biri 2,5 yaşında biri de 2 aylık iki kızım var.Büyük kızım emme konusunda beni çok zorlamıştı ama ikincisi iyi şükür.Ben de size rezene çayını önereceğim hem sütü artırıyor hem de sizin ve bebeğinizin gaz sorununa faydası oluyot.Bir de kayısı kompostosu hem bağırsaklar için de faydalı.ayrıca tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel ve üzülmeyin eninde sonunda büyüyorlar :) )

Adsız dedi ki...

pardon ismim sema

NiNo dedi ki...

ahhh o gunlerim geldi aklima
benim bildigimde rezene sutu artiriyor birde simdi sut artiran cayalr var uzulup sikilmak sutu kestigi gibi dogum kontrol haplarida sutu kesiyor paylasmak istedim sutun bol evin huzurla dolsun canimcim

başak dedi ki...

canım kolay gelsin 2 çocuk annesi olarak o günler geldi aklıma ilk bebeğim çok zorluydu dışarada başka annelere ve çocuklarına bakar acaba benim ki de büyüyecekmi diye iç geçirirdim ALLAHA çok şükür büyüyorlarda da.. ben de senin gibi çok ağlamıştım sabır sabır sabır..

LaMa dedi ki...

ilk anneler gunumuz kutlu olsun :)

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Naile,
Anne olarak geçireceğin ilk anneler günün kutlu olsun.

Adsız dedi ki...

merhabalar, benim oglum 12 yasinda bende herzaman zayif yapiliydim ve pek yemekle aramda olmazdi vede olmaz. Oglumu 2,5 yil emzirdim. ilk dört ay ise hic baska birsey vermemistim ona yetiyordu. püf noktasi hicbirseye üzülüp kafaya takmamak ve bol su icmek.
hersey oluruna varir, ALLAHA havele et göreceksin hicbir problem kalmayacak. selamlar Allah sütünü bol eylesin.selma

Ferkay dedi ki...

Canım Naile Anneler günün kutlu olsun.

yeliz dedi ki...

benimde üçbuçuk aylık bir oğlum var ve sütüm çok azaldı öyleki açlıktan çok ağlıyor yavrum.mama vermek istemiyorumşaşırdım ne yapacağımı sizin yorumlarınızı gördüm onları deneyeceğim inşllh sütüm artar

yeliz dedi ki...

benimde üçbuçuk aylık bir oğlum var ve sütüm çok azaldı öyleki açlıktan çok ağlıyor yavrum.mama vermek istemiyorumşaşırdım ne yapacağımı sizin yorumlarınızı gördüm onları deneyeceğim inşllh sütüm artar

Adsız dedi ki...

hanımlar ben üç çocuk annesiyim.en küçüğüm şimdi 2,5 yaşında hepsini 2 şer yıl emzirdim .işin sırrı ALLAH a ateslimiyet ve kafayı boşaltmak(bu biraz zor ama)her şey olacağına varıyor.ALLAH kolaylık versin.....

canan dedi ki...

merhaba 3 aylık kızım var aynı sıkıntılar bendede var açlıktan sürekli aplıyor süt az herşeyi yapıyorum artık sıkıntıya girmeye vbaşladım inş düzelir bekliyorum:((

Adsız dedi ki...

ben 3 haftalik anneyim,sutum cok azaldi neredeyse gelmiyor :( karabiber ve kuru uzumu denemek istiyorum.yalniz bunu bir seferde mi yiyecegim onu bilmiyorum yoksa azar azar mi? bugun yapmak istiyorum lutfen bana cevap yazarmisiniz?

Naile dedi ki...

sevgili Adsız, hayır tek seferde yemedim. Gün içerisinde yiyebildiğin kadar yemeye çalış. Siyah üzüm tatlı olduğu için karabiber acı da olsa bu şekilde kolay yeniyor. Zaten o psikoloji ile insan ne olsa yiyor.

Allah yardımcın olsun. Olabildiğince çok emzirmeye bak bebeğini, emmek istiyorsa bırak emsin, doymadı diye, sütüm bitti diye senin yerine mama vermeyi tercih etme.

Adsız dedi ki...

elma suyunu deneyin bayanlar neredeyse günde bir litre içiyorum çok farkettiriyor.semiz otu ve dereotuda öyle ayrıca semiz otu yenidoğan sarılığınada iyi geliyor

Adsız dedi ki...

hanımlar nedir bu keder böyle işin sırrı mutluluk birde çok sıvı tüketmekte Allah hepimize kolaylık versin.herkese bol sütler.......

sevgi dedi ki...

selam herkese sevgi ben bebeğim 22 günlük,farkettiğim en belirgin özellik morelim kötüykn sütüm azalıyor,fakat morelim düzgünken sütüm artıyor...onlar bizim kıymetlimiz değilmi olumsuzlukları bi süre kenara bırakalım lütfn...maydonoz ve bol sıvı alımıda önemli ALLAH hepimizin yardımcısı olsun sevgiler...

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...