16 Eylül 2009 Çarşamba

Gaziantep’de Ramazan Bayramı

Ramazan başladı, nasıl geçecek sıcaklarda bu ay derken ramazanın bitmesine ve bayrama sayılı günler kaldı. Büyüklerimiz sayılı gün çabuk geçer diye boşuna dememişler.

Bayramın yaklaşmasıyla ve tabi yaz sonu, kışa hazırlık zamanı olması dolayısıyla ramazanın şu son günleri Gaziantep’de yoğun geçiyor. Biraz bu bayram hazırlıklarından ve bayramda neler yapılır ondan söz etmek istedim.

Bu sene yaz sonuna geldiği için tabi kış hazırlıkları olan salça, kuruluk (kuru dolma için patlıcan, biber ve kabak) hazırlıkları çoğu evde başladı. Bir çok evin balkonunda/damında bu yiyeceklerin güneşlendiğini görmek mümkün ama tabi bu başka bir yazının konusu.

Bayram için ramazanın son haftası Gaziantep’ de çok yoğun geçer. Bayram için evler temizlenir. Bayram yemeği olan Yuvalama için kadınlar bir araya gelip yuvalama yuvalarlar. Bayramda misafire ikram edilecek köylü kahkesi, kereviç, kurabiyeler pişirilir. Baklava ikram edilecekse eğer baklavacıya sipariş edilir (Gaziantep’de evde yapılan baklavaya pek itibar edilmez, o yüzden evde baklava yapılmaz). Burma kadayıf veya sütlü ile zerde de hazırlanan tatlılar arasındadır.

Yuvalama yemeği için önceden hazırlanan köfteler çok az haşlanıp derin dondurucularda saklanır, bayram günü pişirilen etle nohutun içine katılıp yoğurdu çalınır. Her evde muhakkak yuvalama piştiği için ve tabi eskiden böyle hazır yoğurtlar pek olmadığı için ben çocukken bayram öncesi yoğurt bulmakta zorlanıldığını hatırlıyorum. Şimdi tabi artık yoğurt bulmak çok kolay. Sabah namazdan gelen evin erkeği ile tüm ev halkı bayramlaşır ve sabah kahvaltısında hep birlikte yuvalama yemeği yenir. Gerçi son yıllarda artık aileler önce kahvaltı yapıp öğle veya akşam yemeğinde yuvalama yemeyi tercih eder oldu.











Misafir geldiğinde ise önce tabii ki kolonya-çikolata daha sonra yapılan kurabiyeler, kahkeler, tatlılar misafire ikram edilir.

Geçebilecek bir diyalog şöyle olabilir (Antep ağzı kullanmıyorum yazarken)

% Yenge sizin de burma kadayıf çok güzel oluyor, ellerinize sağlık
* Afiyet olsun, de hadi şu kurabiyeden, kereviçten de ye
% Yok yenge sağol oruçtan çıktık bozmayalım mideyi, yeter bu kadar
* De hadi ye bişey olmaz, mabalı boynuna ha

Antep ağzı ile yazılmış olası diğer sohbetler için tık

Gençler mutlaka bayramda dolaşır, büyüklerin evlerini ziyaret edip ellerini öper. Büyükler çocuklara harçlık verir. Akrabalık canlı tutulmaya çalışılır.

Daha ayrıntılı bilgiler için bunlara da bakabilirsiniz:
Antep'de bayramda yapılan tatlılar ve hamurişleri
Yuvalama
Kereviç
Gureybe

14 yorum :

Adsız dedi ki...

Insan ne kadar uzakda olsa da, bayrami dogup büyüdügü yerde yasiyor adeta.
Antep de bayram... Her ayrintisi her tadi ve kokusu hafizamda taptaze...
Antep li bir annenin cocuklari olarak cocuklarimin Antep kültüründen uzak büyümesi can sikici. Yine de elhamdülillah...

Hatirlatman icin tesekkür ederim canim.
Gönlünce bir bayram gecirmeni diliyorum.

My Turkish Kitchen dedi ki...

Ah Naile, ne hos yazmissin, Kilis te de hazirliklar asagi-yukari boyledir. Diyalogu okurken Kilis versiyonunu animsayip gulumsedim.
Simdiden hayirli Bayramlar diliyorum.
iffet

Yemekbahane dedi ki...

Harika gözüküyor, kendine çekiyor adeta. Hele o analı kızlı , gel beni ye diyor. Bir bayramda Antep'e gitmek var, inşallah bir gün :)
Sevgiler

Naile dedi ki...

Lavantin, inanıyorum sen harika yemeklerinle çocuklarına Antep mutfak kültürünü tanıtarak büyütüyorsun. Ama işte canlı ortamın içinde değiller maalesef, ne diyelim o da hayat şartları..

İffet, İnsan tanıdığı şeyleri okuyunca mutlu oluyor değil mi? Güzel şeyler hissettirebildiysem ne mutlu bana..

Müge, bekleriz tabii ki buralara :)

Sevgiler..

elif ada dedi ki...

Merhaba Naile,
Yemek bloğunu uzun zamandır takip ediyordum. Az önce de oğlun için hazırladığın bloğu keşfettim. Okudum uzun uzun. Süt konusunda yazdıkların gözlerimin dolmasına neden oldu. Ben, hiç emziremedim kızımı. Ama 5 ay pompayla sağıp gene de anne sütü içirdim. Bu internet çok güzel bir şey ya. Ne güzel insanlarla tanışabiliriyoruz.
Neyse biz de seni bizim sayfaya ziyarete bekleriz. Oğlunun güzel yanaklarından öp bizim için...
Sevgiler
Umur & Ada

Adsız dedi ki...

Iyi bayramlar, sevgiler.

halime dedi ki...

merhabalar.ne güzel anlatmışsınız.kültür zenginliği olan bir ülkede olmanın güzellikleri işte...selamlar

Stil Direktoru dedi ki...

Şeker isimleri farklı olsa da bir çoğu benzer, bende Elazığ'lıyım da nasıl özledim yöresel yemekleri bilemezsin.

balböcükleri dedi ki...

eşim dün gece antepten geldi miisss gibi baklavalar getirmiş.ne güzeldir şimdi oralar.ya kuru sebzeler çok güzel görünüyor

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Nailecim ne güzel anlatmışsın oralarda bayramı:).
Ben de şehir dışındaydım bayramda, yazamadım sizlere. Geçmiş bayramın kutlu olsun:).
Sevgiler..
aslı

nursen dedi ki...

Nailecigim'ne guzel antep agziyla yazmissin ,okuduk ve gulduk, bende bayramda antepe gittim. o yapilan yuvalamanin lezzetini hic unutmuyorum, hele o evde yapilan kurabiyeler muhtesem.Burada da her yil antep gunu duzenleniyor Ozgurluk parkinda.Biz de ozlemimizi oradan gidermeye calisiyoruz, Sevgiler...

a_ys dedi ki...

gureyba yeen gözel olur elee dilee sağlık bacım eyi yazmışın:))

Meltem dedi ki...

Anneannemin yemeklerinin tadını damağımda hissettim yazdıklarını okuyunca. Ben de uzaklarda büyüyen bir Gaziantep'liyim (kele bacım). Ellerine sağlık...

SOFRAM dedi ki...

Merhaba canım, bu yıl ramazan bayramı arefesinde ve bayramın ilk günü Antep'deydik, bayram için yapılan alışverişleri, hazırlıkları birebir gördük, fırınlardaki kurabiyeler, hele de baklavalar harikaydı. Zaten artık Antep'teki baklavalardan sonra başka yerde yiyemiyorum.Senin anlatımınla da anıları tazeledim,teşekkürler paylaşımın için, sevgilerimle...

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...