Akşam kızarma yanına domates sosu yaptınız mesela, biraz fazla yapıp sabah kızarttığınız biberlerle birlikte soğuk servis edebilirsiniz. Zaten soğuğu sıcağından daha lezzetli oluyor.
Ve bir öneri daha...Biber sosunu küçük dilimlediğiniz ve kızarttığınız tost ekmeklerinin üzerine sürerek lezzetli atıştırmalıklar/kanepeler elde edebilirsiniz.
Biber sos
Malzemeler:
- 6 adet salçalık kırmızı biber(acı Hatay biberi kullandım)
- 1 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 1-2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz
- su
Hazırlanması:
- Biberlerin tohumunu ayıklayıp yemeklik doğrayın
- Domates ve soğanı da küp küp doğrayıp tencereye alın
- Sarımsakları iri iri kıyıp ekleyin
- Üzerine 1 bardak kadar su ilave edip ocakta pişirmeye başlayın
- Ben 30-40 dk kadar pişiridim, ölçü tüm sebzeler iyice pişecek. Eksilirse az az su ilave edebilirsiniz.
- Tuzunu ilave edip soğumaya bırakın. Dilerseniz blenderdan geçirebilirsiniz, ben bu şekilde bırakmak istedim.
- Ilıdıktan sonra sirke ve zeytinyağını koyup kavanoza doldurabilirsiniz. (Sirke ve zeytinyağı daha uzun süre dayanması için.)
- Piştiği ve sirke,zeytinyağı olduğu için uzun süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ama yine de arada kontrol etmekte ve çok uzun süre bekletmeden tüketmekte fayda var.
Malzemeler:
- 1 adet büyük soğan
- 4 adet orta boy domates
- 4-5 diş sarımsak
- tuz, sıvıyağ, karabiber
- Soğanı yemeklik doğrayı sıvıyağda soldurun
- Üzerine küp küp doğradığınız domatesi ve birkaç parçaya doğradığınız sarımsakları atın
- Domates sulanınca altını kısıp kapağını kapatarak domatesler pişene kadar pişirin.
- Tuzunu ve karabiberini atıp kızartma yanında servis edin (bu sosun soğuğu sıcağından daha lezzetli oluyor)
20 yorum :
Enfes görünüyor soslar ellerine sağlık arkadaşım.Bende beklerim sevgiler...
merhaba, sos nefis...özelliklede mevsiminde...temmeuzda antepteydik ve nasıl büyük mutfaklarınız var...ne güzel....daha sık tariflerle görmek dileğiyle...
çok iştah açıcı görünüyor.hımmm...bayılırım böyle soslara ellerine sağlık
iki sosta harika olmuş eline sağlık:)
sevgilerimle
seval
Soslar çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.
Naile'cim nazik ziyaretin için teşekkür ederim her zaman beklerim
sevgiler...
mmm:)))
harikaa...
banıp banıp terim ben bunlara ekmeği:)
ellerinize ve yüreğinize sağlık bu güzel lezzetller için..
bende beklerim sizi sayfama...
gönül dolusu sevgilerimle...
Merhabalar Nailecigim,
harika olmus soslar, ellerine saglik.
Bayilirim bu tür lezzetlere, sevgiler....
selam. tarifleriniz çok güzel. ama benim çok acil kaymaklı tatlı tarifinize ihtiyacım var arşivde çıkmıyor önceden ulaşabiliyordum şimdi yok. blogcudanda çıkmıyor. tşkler.
Merhaba sevgili adsız, kaymaklı tatlı tarifimi bir iki deneyen olupta yapamadık yorumu alınca yayından kaldırdım, tekrar kendim denedikten sonra yayına alacaktım ama birtürlü fırsat olmadı denemek. Aklıma geldiği iyi oldu, birgün denemek iyi olacak. Tarifi buraya kopyalıyorum umarım işinize yarar.
Malzemeler:
3 adet yufka
1.5 bardak süt
3 kaşık irmik
150 gr. fıstık içi
75 gr. tereyağı
sıvıyağ
Şerbeti:
3 bardak şeker
1.5 bardak su
Küçük bir parça limonun suyu
Hazırlanması:
Öncelikle 3 adet yufkanızı tepsinizin boyuna göre ölçerek yuvaklak olarak kesin. Parçalarını bir kenara kestiğiniz 3 tane yuvarlak parçayı ayrı bir kenara alın.(Bizim kullandığımız tepsi yaklaşık 40 cm çapında aliminyum bir tepsiydi.)
Süt ve irmiği bir tavaya alıp ocağa alın, biraz karıştırarak katılaşana kadar pişirin. Soğumaya bırakın
Tereyağını bir tavada eritin
Tepsinin altını sıvıyağ ile yağlayın(yanacağı için tereyağı kullanmıyoruz)
Tepsiye dizeceğiniz yufkaları, altına ve üstüne tüm yuvarlak parçalar gelecek şekilde ve yufka katlarının aralarına eritilmiş tereyağı dökerek diziyoruz.
Yufkalı katların ortasına gelindiğinde önce hazırlanıp soğutulan irmikli kaymağı eşit olarak yayıyoruz (soğuduğu sırada çok katılaştıysa biraz sütle açabilirsiniz) onun üzerine de toz fıstığı serpiyoruz.
Biz tatlımızı kadayıf pişirecek aparat (görmek için linki tıklayın) yardımı ile ocak üzerinde pişirdiğimizden her iki taraf ayrı ayrı pişti. Bu yüzden üste birşey sürmedik ama fırında pişirecekseniz eğer kurumaması için üzerine de bir fırça veya kaşıkla sıvıyağ sürmelisiniz.(Fırında pişirmeden önce tatlıyı dilimlemelisiniz)
(Eğer ocakta pişiriyorsanız)alt taraf piştikten sonra aynı büyüklükteki ikinci tepsinizi de sıvıyağla yağlayın ve buna geçirip diğer tarafı da kızarana kadar pişirin. Tatlıyı dilimleyin.
Piştiği sırada şerbini hazırlayın. Şekeri bir tencereye alıp üzerine suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk kaynatın.
Şerbetli tatlılarda birinin soğuk birinin sıcak olması gerektiğini söylerler ama babam ikisi de sıcakken döküyorum ben dedi. Şerbetini çektikten sonra ikram edebilirsiniz.
çok tşkler. deneyipte yaparsanız daha güsel olur ona bakar yaparım. ismimi yazdım sanıyordum unutmuşum ben elif :)tşkler.
Merhabalar Nailecigim,
Kurban Bayramin Kutlu Olsun Canim!
Sevgiler...
ovvv hele kahvaltıda nasıl güzel yenir bu, harika görünüyor, ellerine sağlık.
Kahve Dükkanı
Ekmeği bandıra bandıra yemeli bu lezzeti..
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Çok lezzetli görünüyorlar, ellerinize sağlık:D
ellerınızze sağlık ıkısı de enfes olur kahvaltıda,sevgıler zeymurancafe...
Harika bir sos bu, teşekkürler bu güzel tarif için, Allaha emanet olun. Sağlıcakla.
Merhabalar Nailecigim, seni etkinligime bekliyorum, sevgiler....
Naile merhaba,
Ne güzel artık sipariş üzerine pasta ve kurabiye yapıyormuşsun, çok sevindim.
Gaziantep'te seni de görebilmek isterdim ama kimseleri aramaya fırsat olmuyor çekim gezilerinde, çok yoğun çalışıyoruz. Beğenmene sevindim ama keşke daha çok zamanımız olsaydı da daha çok şeyi yansıtabilseydik!
Selamlar, Harika görünüyor, Ellerine emeğine sağlık canım.
Bu arada sayfamda çok tatlı çok zarif çekilişler var, katılırsan sevinirim. Sevgiyle sağlıcakla kalın.
1.Çekiliş çok tatlı br çekiliş (tıklayın)
2.Çekiliş hatırası olacak bir hediye (tıklayın)
Yorum Gönder