21 Ağustos 2006 Pazartesi

Pirpirim aşı (Semizotu)


Gaziantep'te pirpirim adı ile bilinen sebzenin aslı semizotu olarak geçiyor. Demir ve C vitamininin yanısıra omega yağ asitleri de içeriyor. Faydalı olduğu şeylere gelince:

  • Mide ve bağırsak kanamalarına faydalıdır
  • Kanı temizler
  • Vücuda serinlik verir, şeker hastalarının susuzluğunu giderir
  • İdrar söktürür, kabızlığı giderir
  • Zayıflamaya yardımcıdır
  • Dalak hastalarına iyi gelir
  • Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğuna iyi gelir
Not: Sarılık hastaları için yenmesi tavsiye edilmiyor

Şimdi bu kadar faydasını da öğrendikten sonra salatası ve cacığını bildiğimiz bu otun yemeğini de paylaşmadan geçemedim. Açıkçası benim bu yaza kadar pek yemediğim bir bitkiydi ama bu sene yemeye alıştığım bazı yiyeceklerin içine semizotu da girdi.

Bu yemekte sarımsak ve ekşinin yanısıra az tahılla birlikte zengin bir tat var, ayrıca hem çok besleyici hem de hafif. Yazın hafif bir yemek isteyenlere ve rejim yapanlara çok iyi geleceğine eminim. Yıllardır da Gaziantep'te yapılagelen bu yemeğin tarifi:
Malzemeler:
  • 500 gr. pirpirim (semizotu), yaprak ve ince dalları ayıklanıp doğranmış
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı (domates+biber) salçası
  • 3 adet soğan, halka halka doğranmış
  • 2 adet iri domates, iri küpler halinde doğranmış
  • 3 adet sivri biber, 2 cm uzunluğunda doğranmış
  • 8 diş sarımsak, ezilmiş
  • 1,5-2 su bardağı haşlanmış nohut (haşlanmış hali)
  • tuz, karabiber, nane
  • sumak ekşisi, limon tuzu veya limon
  • yağ, su
Hazırlanması:
  • Soğanlar halka halka doğranıp tencerede yağ ile birlikte biraz soldurulur, üzerine mercimek ilave edilip biraz su eklenerek mercimek az diri kalacak şekilde pişirilir.
  • Pirpirim, domates ve sivri biber pişen mercimeğin üzerine konur. Bulgur ve ayrı yerde pişirilmiş olan nohut da ilave edilir.
  • Tenceredeki malzemenin üzerine bastıracak kadar su ilave edilerek salçası eklenip ezilerek karıştırılır. Sarımsak katılır.
  • Yemek, pirpirim solup pişene kadar kaynatılır. (Suyu eksilirse kaynamış su ile daha sonra tamamlayabilirsiniz, yemeğin suyu çok olmamakla birlikte çorba gibi oluyor)
  • Tuzu, biberi eklenir, piştikten sonra ekşisi katılır ve altı kapatılır. Tavada yağ ısıtılıp (ısınan yağın altı kapatıldıktan sonra) biraz nane atılarak yemeğin yüzüne dökülür (yemeğin yağının fazla olmasını istemiyorsanız bu kısımda ek yağ kullanmadan naneyi direk yemeğin üzerine dökebilirsiniz)

6 yorum :

Adsız dedi ki...

hemen yarın yapıyorum antepliyim ve nasıl canım çekti anlatamam..ellerine sağlık çok güzel görünüyor.. ilk defa yapacağım umarım becerebilirim

Adsız dedi ki...

bende bi arkadaşımdan aldım oda burdan almış tarifi valla şimdi ocakta kaynıyo ve çok güzel gözüküyo..
yemek için sabırsızlanıyorumm..

Müge Hüner dedi ki...

Canım kendi blogumada yazdım, burayada yazayım istedim aynı yorumu..
Naileciğim;
Hemen bloguna gidip tarifi inceledim, çok beğendim. Hem hafif hemde çok zengin bir yemek olmuş, bayıldım ve hatta akşama iftarda olsada yesem dedim:) Hemen yengeleri aramalı, bu yemekten istemeli:)
Paylaşımın için çok teşekkürler tatlım. Öperim.

Adsız dedi ki...

bende ilk defa deniyorum ama cok hos görünüyor iftar icin hazirliyorum...Gaziantep dedimmi mutfagi yemekleri bir bambaska yaaa resmen harika antepli oldugum icin gurur duyuyorum

Adsız dedi ki...

Yerli Antep'liyim çok severim ama sadece kurusu ile olur sanıyordum ve hiç denememiştim. Dün akşam sizin tafirinizle yaptım. Çük güzeldi, büyüklerimizin elinden yediğim lezzetti. Teşekkürler. Nilgün

Unknown dedi ki...

Geçtiğimiz günlerde yemek odası ararken başka bir blogda daha gördüm bu yemeği gerçekten hakkında oldukça olumlu yorumlar var benim gibi ilk bakıştaki fikirlere umursamayın :)

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...