13 Aralık 2006 Çarşamba

Kabaklama


Bu yemek kış kabağından yapılıyor ve yemekte ekşi kullanılıyor.Ayfer Ünsal'ın kitabında yazdığına göre taze kabakla da yapılabiliyormuş ama ben tatmadığım için nasıl olur bilmiyorum. Bulamayanlar için bu alternatifi yazıp bir de kış kabağının fotoğrafını eklemek istiyorum (şekil olarak bal kabağına benziyor ancak farklı):



Malzemeler

  • 250-300 gr. parça et
  • 1/2 bardak nohut
  • 1 kg. kış kabağı
  • 2 yemek kaşığı domates+biber salçası
  • 8-10 diş sarımsak
  • 1 büyük soğan
  • 1 limon suyu (sumak ekşisi kullanırsanız daha lezzetli olur, sumak ekşisi yoğun olduğu için az miktarda ve ekşisini kontrol ederek kullanmalısınız)
  • tuz, karabiber, nane, kırmızıbiber
  • sıvı yağ
Hazırlanması
  • Nohutu bir gece önceden ılık su ile ıslayın.
  • Etleri yemeklik doğrayıp düdüklü tencerede veya pişireceğiniz tencereye alıp üzerini (yemek için yeterli miktarda) su ile tamamlayarak ocağa alın. Etin köpüğünü aldıktan sonra üzerine bir gece önceden ıslatılmış nohutu, yemeklik doğranmış soğanı ve salçayı ilave edin. Eklediğiniz salçayı suda ezerek karıştırın ve kapağını kapatıp nohutla eti pişirin.
  • Kabakları soyup iç liflerini temizledikten sonra kuşbaşı şeklinde doğrayıp (yaklaşık 3 cm) etin üzerine ekşi ile birlikte ilave edin ve kabağı da pişirin. Kabaklar pişmesine yakın dövülmüş sarımsakları, tuzu ve karabiberi ilave edin.
  • Yemek piştikten sonra ayrı bir tavada yağ ısıtıp, ısınan yağın altını kapattıktan sonra, içine nane ve kırmızı biber ilave edip yemeğin üzerine dökün.
Not: Kış kabağı kolay piştiği için ekşisini kabakla birlikte ilave edebiliyoruz ama eğer normal kabakla yaparsanız bu yemeği ekşisini kabak piştikten sonra katmalısınız aksi takdirde kabak pişmez.

Hiç yorum yok :

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...