3 Aralık 2006 Pazar

Tavuk Köfte


Eşimle, evlilikten mütevellit fazla kilo problemlerimiz var. Ama buna rağmen yemek projeleri üretip duruyoruz. Yukardaki yemekte bu projelerden birine ait. Eşim Ankara'da askerdeyken yediği bol sarımsaklı tavuk köftelerden ilham alınarak yapıldı. Fikir olarak hiç internette araştırma yapmadık, tavuktan iyi anlayan eşimin hala oğlullarına sorduk. Onların verdiği tarif çerçevesinde yemeğimizi yapıp afiyetle yedik. Bizi tat olarak hayal kırıklığına uğratmadı ama yedikten sonra ne olacak bizim bu kilolarımız demeden duramadık :) Eğer sizde kızartma konusunda iyi şeyler düşünüyorsanız veya ben çok azıcık yağ ile yaparım, derisini de koymam diyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Somun ekmek içine domates,biber ve kuru soğanla çok güzel gidiyor.

Malzemeler:

* 700 gr. kemiksiz tavuk sarma (biz 750 gr. kemikli sarma alıp aldığımız yere ayıklattık)
* Yarım bayat somun ekmek içi
* 7-8 diş sarımsak
* 1 küçük soğan (veya dilerseniz orta boy)
* 1 yemek kaşığı un
* tuz,karabiber,kekik,pulbiber

Hazırlanması:

* Kemiksiz tavuk etlerini yıkayıp bir süzeğe alın.Derisini de kullanacaksanız tüylerine iyi bakın, elinizle yolamadığınız tüyleri ocakta yakabilirsiniz.
* Derin bir cam kaseye ekmek içini ufalayın ve tavukları (dilerseniz derisi ile birlikte) küçük küçük doğrayıp ekmeklerin üzerine atın. (tavuklar yıkandığından ıslak olduğu için ekmekleri ıslatmaya gerek kalmıyor ama tavuklarınızı süzekte çok beklettiyseniz, suyu pek kalmadıysa ekmekleri önce çok az su ile hafif ıslatabilirsiniz.)
* Tavukların üzerine soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayarak ilave edin.
* Tuz, karabiber,kekik ve pulbiberi arzunuza göre ilave edin (pul biberi çok kaçırmayın) ve hepsini harmanlayın.
* Elektirikli et çekme makinasında bu karışımı çekin (ekmekle birlikte karıştırıp çekmemizin sebeplerinden biri eti yumuşatıp kolay çekilmesini sağlaması.)
* Kıymanın üzerini strechle kapatıp buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin (bizimki -tavuklarımız ıslak olduğu halde somun içini su ile ıslattığımız için- baya yumuşak kıvamlı oldu bu yüzden önce buzlukta bir süre bekletip sonra buzdolabına aldık)
* Kızarmaya başlayacağınız köfteleriniz eğer köfte yapmak için çok yumuşaksa bu aşamada 1 yemek kaşığı unu ekleyip ete yedirin. Eğer çok yumuşak değilse gerek yok, zaten köfte et köftesi gibi olmuyor daha yumuşak bir köfte oluyor.
* Teflon tavada az yağda köftelerinizi kızartıp havlu kağıt açtığınız tabağınıza alın.
* Yanında domates, biber, patates kızarması ve dilerseniz kuru soğanla birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.


Not: Ben derili yemediğim için benim kıymamı ayrı çektik, önce acaba çekim zor mu olur diye makinaya büyük delikli süzeği taktık, sonra küçük süzeği takarak ikinci kez çektik. Eşimin kıymasını derili çektik ve onunkini sadece küçük süzekten geçirdik. Bu yüzden mi yoksa deri yüzünden mi bilmiyorum benim kıymam pişerken daha sağlamdı.

Not-2: Bu yemeği tavuk göğsü ile de yapabilirsiniz ama biz göğüs sevmediğimiz için yapmadık, göğüs kıymasını hazır olarakta bulabilirsiniz. Hazır kıymaya diğer malzemeleri katarak yapabilirsiniz.

Not-3: Bu yemeği eşim yaptı, ben sadece ona mutfakta yardım ettim ve fotoğrafını çektim.

Hiç yorum yok :

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...