Bu börek aslında tuzsuz Antep peyniriyle yapılır. Ama başka peynirler de kullanılabiliyor. Mesela biz bu börekte künefeye konulan Urfa peynirinden kullandık. Aynı şekilde Hatay peyniri de kullanılabilir. Veya tuzsuz lor ile de yapılabilir. Bu böreği yapmak için gerekli malzemeler bir tepsiye konulup mahalledeki fırına götürülür ve fırıncı tüm malzemeleri karıştırarak pide yapılan hamurların üzerine iç harcı koyarak açık kalacak şekilde böreği hazırlar ve odun fırınında pişirilir. Biz bu defa Antep fıstığı da koyduk. Aslında fıstık konulmadan yapılır.
Malzemeler: (12 adet)
İçi için:
- 500 gr. peynir (Antep, urfa, Hatay veya lor peyniri)
- 250-300 gr. toz şeker (peynirin yarısı kadar şeker yeterli geliyor ama şekerli seviyorsanız veya içine fıstıkta ekliyorsanız şeker miktarını biraz artırmalısınız. Biz fıstıkta koyduğumuzdan 300 gr. şeker bize az bile geldi)
- 100-150 gr. fıstık (Antep boz fıstık olmalı. Boz fıstık, tatlılarda kullanılır, tadı ve görüntüsü daha kalitelidir)
- 2 yumurta
- 1/4 paket margarin
- 500 gr. un
- 25 gr. yaş maya
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- Çok az tuz ve yeteri kadar ılık su
- Peynir rendelenir, margarin eritilip tüm malzemelerle birlikte karıştırılır. Eğer fıstık ekleyecekseniz robotta toz haline getirilerek eklenir.
- Hamur için maya ılık suda eritilerek una katılır ve diğer tüm malzemelerle birlikte azar azar su katılarak hamur yoğrulur. Üstü nemli bezle kapatılarak oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirilir.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp elips şekilinde merdane ile açılır. İçine hazırlanan içten konulup ortası açık kalacak şekilde kenarlarından 1-2 cm katlanır. Orta hararetli fırında pişirilir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder