Benim için bütün yemekler bir yana o bir yana diyecek bir yemek varsa o da kesinlikle köftegillerdir. Bu köfte denilen şeyden birgün bıkar mıyım bilmiyorum ama köfte yanı salata, turşu ve ayranla birlikte başka hiç bir yemeğe değişmem. Sırası ile sevdiğim köfteler ise: Yağlı köfte, mercimekli köfte, kısır, çiğköfte (içliköfteyi unutmayayım) Mesela pazar gününden beri 3 kez yağlı köfte yedim ve her seferinde de sanki aylardır yemiyormuşçasına iştahla yedim.
Yemeğe dair yaptığım ilklerin arasındadır köfte yoğurtmakta. Aileden köftem ve makarnama karşı hep bir övgü almışımdır. Konya'da öğrenciyken arada köfte yoğurmakla birlikte genelde kısırla avuttum kendimi. Ya da mercimekli köfte. Çünkü onların yapımı nisbeten daha kolay. Kısır ve mercimekli köftede ince bulgur sıcak su ile şişirildiği için çok bir zahmeti olmuyor, ama yağlı köfte de çiğköfte gibi bulgurun diriliği gidene kadar yoğruluyor. Zaten ben yağlı köfteden bahsederken çiğköftenin etsizi diye tanımlarım. Et yerine içine yağ konuluyor.
Bu köfteyi genelde Antep'de kadınlar öğlenleri yapar. Sevmeyeni, yapmasını bilmeyeni azdır. Çiğköfteyi çok sevipte çiğ et oluduğundan yiyemeyenlere bunu yapmalarını tavsiye ederim.
Köfteden ne de çok bahsettim :) Ama çok severim çook, anlatılır gibi değil. Tazeyken güzeldir ama ben kalmışını bile iştahla yiyebilirim, artık siz anlayın halimi..
Herzaman göz kararı yaptığım bu tarifi sizlerle de paylaşmak için bu pazar ölçerek denedim. Eşimin yorumu "sen bu işi biliyorsun" oldu. Yağı, salçası, acısı yerinde olduğundan bence de baya lezzetliydi. Sizler için yapılması aşamasını fotoğrafladık. Buyrun tarife..
Yağlı köfte
Malzemeler: (2 kişilik / 8 adet)
- 1 bardaktan 1 parmak fazla köftelik ince bulgur (biz ince bulgura simit diyoruz)(aslında kişi başı hesap yaparken iki avucumuzu birleştirir avucumuzu doldurmayacak kadar simiti bir kişilik hesap ederiz, ben iki avucu bardak ile ölçtüm verdiğim miktar çıktı)
- 1 tepeleme yemek kaşığı salça (biber+domates, biber salçası olmadan olmaz)
- 1 soğan (kuru da olur ama ben taze kullandım)
- 2 olgun domates (benim kullandığımın biri orta boy diğeri biraz daha küçüktü)
- 1-2 diş sarımsak (isteğinize göre hiç koymayabilirsiniz veya 1-2 diş daha artırabilirsiniz)
- 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ (biraz azaltabilirsiniz)
- 1 avuç maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2/3 çay kaşığı köfte ilacı (eğer yoksa yerine kimyon olabilir)
- bol kırmızı pul biber (tercihan acı)
- Bir tavaya sıvıyağı koyun, soğanları minik minik doğrayıp yağın içine atın ve ocağın üzerinde bekletin (ocağı daha sonra yakacağız)
- Maydanozu minik minik doğrayıp onu da bir kenarda bekletin. Yanınıza bir bardak kadar su alıp hazırlayın.
- Büyük bir tepsiye ince bulguru, baharatları ve salçayı ekleyin. Sarımsağı minik minik doğrayıp ekleyin. Tepsiye domateslerin kabuğunu soyup rendeleyin veya küçük küçük doğrayın.
- Önce domateslerle salçayı birlikte elinizle ezin ve bu karışıma biraz biraz ince bulgurdan katarak karıştırmaya başlayın.
- Tüm malzeme karıştıktan sonra iki elinizle yoğurmaya başlamalısınız.
- Köfteyi domateslerin suyunun yardımı ile birbirlerine sürterek yapacaksınız. Bunun için resimlerdeki gibi bir avucunuza alacağınız bir miktar bulguru diğer elinizle sabitlediğiniz bulgura ileri geri hareketler yaparak yoğurun
- Köftenin suyu çekildiğinde bir miktar daha su ekleyin (1/4 su bardağı yeterli geldi bana), bulgurun diriliği gidene kadar yoğurmaya devam edin. Bu sırada ocaktaki yağın altını yakın ve soğanların diriliği gidene kadar ocakta tutun
- Yağın altını kapatıp köftenin üzerine dökün, maydanozları ilave edin. Yağ sıcak olacağından biraz bekleyip dikkatli birşekilde tüm malzemeyi yoğurarak karıştırın. Tuzunu kontrol edin.
- Tepsinin bir köşesine köfteyi bastırın. Elinizle bir avuç kadarını alın
- İki eliniz arasında resimdeki gibi sıkarak "topak" haline getirin. Bekletmeden turşu, ayran ve salata ile birlikte servis edin.
4 yorum :
Bulgurla yapılan şeyler sözkonusu oldu mu akan sular durur bende.
Ben bu köfteyi ne kadar tok da olsam, 1-2 çatal da olsa yerim..Ne güzel bir tatdır bu...
Acı ve bulgur severler için biçilmiş kaftan.
Blogumda ben de yer verdim hemen,çok yeni olmama rağmen..Yalnız ben, Urfa lı dostlarımdan öğrendiğim için sarımsak kullanmadım..Sarımsak genelde Antep yemeklerinde çokca kullanılıyor ama eminimki tadı aynı olur kullanılsa da..Ellerinize sağlık..
Nailecim, dün yağlı köfte yaptım annemlere. Annemler özlemiş :)) Bir kaç hafta sonra annemlerin karadenizli dünürleri gelecek, annem onlara kesin yapalım diyor. Tarifi biliyordum ama yine de seninkine de baktım, ellerine sağlık.
ooo, ellerine sağlık Fatmacım. Afiyetler olsun.
Naile gece gece aklıma takıldı çiğ köfte yoğurulurken neden su kullanılmıyor da buz atılıyor içine? Ha evet kafayı yedim galiba.
Yorum Gönder