5 Ekim 2006 Perşembe

Künefe



Son sınıfta okurken Hatay'lı arkadaşımın annesi gelmişti evimize, gelirken de yanında kadayıf ve künefe peyniri getirmişti. Ne kadar iyi etmişti diyorum her aklıma geldiğinde, okadar güzel mi olur bir künefe? İmkanınız varsa Hataylı birinden yemenizi tavsiye ederim, şöyle fırından yeni çıkmış, şerbeti yeni dökülmüş, peynirleri içinde erimiş.. Yazın başında Urfa'ya gittiğimizde denedik künefeyi ama hiç tadını alamadım. Ve anladım ki bir künefenin yeneceği zaman fırından yeni çıktığı zamandır. Peynir katılaşmış olursa olmuyor, sonradan ısıtınca da olmuyor.


Bunları neden söylüyorum? İftar telaşesinde künefeyi tam yiyeceğimiz zamanda fırından çıkacak şekilde pişiremedikte ondan, soğudu. Tam soğumamıştı aslında, hatta şerbetini dökerken, annem, biryandan da künefenin tepsini ocağın üzerinde döndürüyordu ısısın diye. Kalan dilimleri de mikrodalga da ısıttık dün. Ama yok, olmuyor. Fırından yeni çıkmış gibisi olmuyor.




Çiğ Kadayıf Urfa peyniri (künefelik-tuzsuz)

Malzemeler

  • 750 gr. çiğ kadayıf
  • 1/2 kg. künefelik peynir (tuzsuz beyaz peynir - Urfa veya Hatay peyniri)
  • 1 paket margarin veya tereyağı (tereyağı olsa daha iyi olur) (1 paket=250 gr)
  • Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 2 su bardağı su
  • Üzeri için: fıstık, ceviz (isteğe göre)
Hazırlanması:
  • Tereyağının 2 kaşık kadarını ayrılıp geri kalanı eritilir, bir tepsiye alınmış çiğ kadayıfın üzerine dökülüp harmanlanır (bu işleme kırma deniyor)
  • Eritilmemiş tereyağı ile fırın tepsisi yağlanır

  • Çiğ kadayıfın yarısı parça parça ele alınarak tüm tepsiye serpiştirilerek tüm tepsi kaplanır

  • Tepsiyi kaplanmış kadayıflar elle bastırılarak teller sıkıştırılır (tellerin sıkıştırıldıktan sonraki hali yarım cm. yi geçmeyecek şekilde olması iyi olur)

  • Üzerine ezilmiş olan peynir yine aynı şekilde her tarafa serpilir.

  • Peynirin üzerine kalan kadayıf aynı şekilde serpiştirilerek kaplanır

  • Tekrar elle bastırılarak sıkıştırılır.
  • 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Künefe fırından çıkmadan şerbeti hazırlanır: Şeker ve su birlikte ocakta kaynatılıp yaklaşık 10 dk kadar kaynatılır, ateşten indirmeden önce birkaç damla limon suyu ilave edilir. Şerbet ve künefe sıcakken şerbet künefenin üzerine dökülür. Dilenirse fıstık veya cevizle süslenerek sıcak sıcak servis yapılır

5 yorum :

derya dedi ki...

Merhaba canımmm;tatlıya bayılırım enfes gözüküyor ellerine sağlık şu hazırda olanı çalsam bana kızarmısın???öptüm:))

NarincE dedi ki...

Merhabalar. Künefe çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de künefeyi hakkını vererek yapmak istiyorum. Küçük tüpün üzerine takılan o aparatı nasıl edinebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim. Antep ya da Hatay'da bunları satan bir yerle iletişime geçebileceğim bir adres, bir numara verebilirseniz çok memnun olurum.

Naile dedi ki...

Merhaba Narin, yorumunu yeni gördüm. O aparat nerelerde satılıyor tam bilemiyorum çarşı dolaylarındaki bazı dükkanlarda oluyor sanıyorum. Bir araştırdıktan sonra size döneyim.

NarincE dedi ki...

Bekliyorum, ilginize teşekkür ederim Naile Hanım.

Adsız dedi ki...

merhabalar tarifleriniz çok güzel emeğinize sağlık. aparatı nerden bulabiliriz acaba.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...