Gaziantep' de en çok tüketilen şey kırmızı ettir. Tahmin edeceğiniz üzere kebap olarak çok tüketilir. Deniz kısmetinden de nasibimiz olmamış, balığa yabancı kalmışız hep. Gerçi balığı çok sevip çok tüketen aileler yok değil ama benim ailemde yılda ya 1 kere ya 2 kere balık pişerdi. O da genelde büyük, kılçıksız balıklar olur ya fırında ya mangalda yapılırdı.
Hamsiye alışık olmadığımdan olsa gerek sevemedim bir türlü, balık yiyormuşum gibi gelmiyor bana. Ama balık mevsiminin açılmasıyla bloglarda da görmeye başlayınca hem hamsiyi hem de balığı (hem de ihtiyaç açısından yemem gerektiği konusunda kendime telkinler verdiğimden) ben de yapmak istiyordum.
Çok yiyemeyecektim belki ama yine de hamsi yapacaktım hayatında hiç balık pişirmemiş, pişmesi konusunda da hiç bir fikri olmayan biri olarak. Hangisi kızartılır, hangisi ızgara, öyle direk mi kızartılır yoksa soslanarak mı yapılır hiç bilmem. Hadi dedim madem hamsinin yağda kızarmışı olur ondan yapalım. Kayınvalidem yaparmış arada, eşim de çok severmiş. Aradık tarif almak için bir sos tarifi verdi, sonra ikisini yapıştırın una bulayın yağda öyle kızartın dedi. Tarifi aldık almasına da hamsi taze mi hamsi? Değil, dağılıp gitmiş eşimin elinde ozaman o da istavrit ve et sardalyası almış (çok da iyi yapmış dedik sonradan). Bir güzel de temizlemişler. Bize sadece yıkayıp, soslayıp
kızartması kalmış. Ha bir de size tavsiyem (gerçi biliyorsunuzdur da) balkonda küçük tüpte kızartmanız, kızartmayı eşim yapınca bana sadece balıkları hazırlayıp kızarmasını beklemek kaldı. Balıkların ikisi de çok güzeldi ama sardalya daha etli olduğundan ben daha çok beğendim. Çok yiyemeyeceğimi düşünürken iftarda 2 kişi bütün balığı bitirdik :) Ve balık yapmak bizim için en kısa sürede tekrar yapılacaklar arasına alındı.
Malzemeler: (2-3 kişilik)
- 1 kg balık (bizimki 500 gr.istavrit+500 gr et sardalyasıydı, aynı tarifi hamsi ile de yapabilirsiniz)
- 4-5 diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/4 çay bardağı su
- 1 su bardağı mısır unu (yaklaşık olarak)
- tuz,karabiber, pul biber
- kızarmak için sıvıyağ
Hazırlanması:
- Balıkları temizletin veya siz temizleyin, yıkayıp suyunu süzmesi için bir süzgece alın
- Derin bir kaba sarımsakları soyup rendeleyin veya ezin. Üzerine zeytinyağını, suyu, (arzu etiğiniz miktarda ama çok kaçırmayın bence) tuz, karabiber ve pulbiberini ekleyip çatalla iyice karıştırın. Üzerine balıkları ekleyip elinizle harmanlayarak tüm balıkları bu sosa bulayın
- Balıkları tabağa aktardığınız mısır ununa bulayarak kızgın yağda kızartın, kızaran balıkları havlu kağıt açtığınız bir tabağa alın. (ben denemedim ama roka salatası balığın yanına çok yakışıyormuş artık birdahaki sefere öyle denemeyi düşünüyorum)
1 yorum :
Naile bu akşam denedim tarifini hamsi ile harika oldu.Teşekkür ederim.
Bayramın mübarek olsun..
Hayırlı bayramlar..
Yorum Gönder