3 Aralık 2007 Pazartesi
Zeytin piyazı
Bu piyaz, Gaziantep'de sabah kalvaltılarında yenir ve çok sevilir. En büyük farkı tabii ki kullandığımız zeytin. Zeytinin şimdi tam zamanı. Alınan yeşil zeytinler taş ile kırılır ve çekirdekleri tek tek ayıklanır. Sonra bir kaba alınarak hergün suyu değiştirilip tatlandırılır. Tatlanan zeytinin üzerine tuzlu su yapılarak serin bir yerde bütün kış muhafaza edilerek tüketilir. Tüketim yerleri bu şekilde kahvaltılık olarak bir de zeytin böreği yaptırılarak. Zeytin böreği tarifini bu kış veririm inşallah şimdi kahvaltılara güzellik katan bu piyazın tarifini vermek istiyorum:
Bir kaseye alınan kırık zeytinler sudan geçirilir. Üzerine maydanoz, taze veya kuru soğan doğranır (ben taze soğan ve küçük kuru soğan olmadığı için koymadım, yerine sivri biber ekledim). Biraz sumak, pulbiber ve limon ile tatlandırılır. Zeytininize göre biraz da zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
15 yorum :
Ne kadar güzel olur kahvaltıda deneyeceğim mutlaka ellerine sağlık canım sevgiler...
Naileee, gurbetteyiz yahu! 15 seneden fazla oldu güzelim Antep"in zeytinini yemeyeli. Yemeyen bilmez onun tadini. Normal salamura gibi gözüse de bambaskadir tadi. Ellerine saglik.
Böregini yapinca da ben ekrana yapisirim artik.:))
Sevgiler...
Canım Naile,
ne hoş bir salata bu böyle. Ben de kırma zeytinle burada tanıştım.. Bir de böyle salata yapıp yemeli...
Ellerine sağlık hayatım.
Bu sırada yeni blogun hayırlı olsun.
Adres değişikliğini hemen sayfamda yapıyorum.
sevgiler...
Bu sırada sayfamdaki blog manşete yeni yazdığınız yazıların başlıklarını eklerseniz diğer arkadaşlarda haberdar olabilirler. Sizi orada görmek beni çok sevindirecektir..
www.misssgibi.com
Offff!!! Harika görünüyor. Ben de siyah zeytine sos hazırlıyorum hep. Ellerine sağlık. Sevgilerimle...
Naile kokusu burnuma kadar geldi. Ellerine sağlık cnm ya.... of offfff
meyvesepeti.blogcu.com
Ay bak sana ne göstereceğim. Antep'in şam tatlısı satan sokak tatlıcılarının çığlıkları :)
http://www.youtube.com/watch?v=6Zm-wFfO0SQ
çok güldüm bu amcaya
başla diyorlar başlıyor... görevine hazır gibi :)
meyvesepeti.blogcu.com
Merhaba canim, zeytin piyazi ne de istah acici görünüyor, ellerine saglik diyorum. Senin gibi güzel yapani bulsam da bende yesem, harika olmus.
Selam ve sevgilerimle..
Sevgili Naile,
çok güzel görünüyor ellerine sağlık. ben de çok severim zeytin çeşitlerini ve zeytinyağını. sevgiler
zeytinler harika görünüyor. öcce yi de yıllar önce bir arkadaşımda yemiştim.tadını hala hatırlarım.artık tarifi de biliyorum kendim yapabilirim. teşekkür ederim.
Naileciğim bizde buna benzer yaparız zeytini pazar kahvaltılarında ama zeytin piyazı dendiğini bilmiyordum. Bizde sarımsaklı pul biberli kekikli yaparız. Soğanlısınıda deneyelim. Ellerine Sağlık sevgiler...
Nefis görünüyor.Kahvaltida cok sahane olur.Ellerine saglik.
Almula teşekkür ederim afiyet olsun sana da.
Lavantin canım benim ahh ahh keşke sana bu özlediğin tatları tattırabilsem. Ne diyeyim canım elimden bişey gelmiyor :(
Zerrinciğim kırma zeytin bu şekilde gerçekten çok güzel oluryor denersen afiyet olsun. Linkini değiştirdim canım
Selin dediğin gibi siyah zeytin de soslu ayrı güzel oluyor
Betülcüğüm çok teşekkür ederim canım. Verdiğin linke işyerinde bakamıyorum ama evde bakacağım inş.
kevser keşke siz ziyaretçilerime bir de tattırma imkanım olsa..
Sevdamavisi zeytin bir hayat kaynağı, geç farkettim ve yeterince faydalanamıyorum bu nimetten ama neyse ki eskisine göre daha iyiyim diyebilirim
Pelin öcce tarifini artık bulduğuna göre deneyip afiyet yersin umarım :)
Ayselciğim sarımsaklı sosta eminim harika oluyordur zira bizim evde soğandan çok sarımsak yenir :)
Yaren çok teşekkür ederim.
nailecim
bizim zeytinimizin tadını yemeyenler bilemez.
ben her sabah kahvaltıda yerken şükrediyorum. ve marketten alınman o turşu gibi zeytinleri yiyenlere acıyorum.
kilisin zeytinide zeytinyağıda başka oluyor gerçekten.
tülin
Naile çok nefis görünüyor.bende hazır zeytin yiyemeylerdenim mecbur kalmadıkça.hemde bir zeytinciye gelin olduğum halde ev zeytinini tercih ederim.annem sağolsun.hala hazırlar bana salamura zeytin.bizde kekik pul biber,zeytinyağı ve limonla tüketiyoruz.öylede çok nefis oluyor.selam ve dua ile...
zeynebinsofrasi.blogspot.com
ceviz ve narı olmadan zeytin piyazı olur mu hemşerim?..
Yorum Gönder