Gaziantep'de hazırlanan bazı kolay tatlılardan biri nişe ile bastık çalmak. Antep'de bu tür tatlıların yapılması ifadesi için "çalmak" fiili kullanılır. Mesela "nişe ile bastık çalmak", "kuymak(*) çalmak" gibi. Genelde öğlen köfte yapan hanımlar köftenin arkasından yaparlar.
Nişe nişasta demek, bastık ise pestil oluyor. Pekmez ile yapılan bu tatlının tadı bastığa benziyor, cevizle yiyince de cevizli sucuğa. Nişasta ve üzüm pekmezi kullanılarak nişe ile bastık yapılmış oluyor. Ben ona doğal puding diyorum. Pekmez yemek isteyenler için güzel bir alternatif. Ben şahsen ağzımı yakacak derecede sıcakken yemeyi seviyorum. Ama tabi biraz ılıyınca veya iyice soğuyup jöleleşince de tüketebilirsiniz.
(*)kuymak: Telaffuzunda k harfi yumuşar ve guymak olarak söylenir. Genelde yeni bebek doğduğunda yapılır. Un helvası diyebiliriz, bir gün onu da deneyip tarifini yayımlamak istiyorum.
Malzemeler (1 kişilik)
- 1 kupa (250 ml) su
- 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday)
- 2-3 yemek kaşığı üzüm pekmezi (miktarı kendinize göre değiştirebilirsiniz)
- Ceviz veya fıstık (ceviz öneririm)
Hazırlanması:
- Derin bir tavaya suyu koyun, nişastayı ekleyip suyun içinde karıştırarak eritin.
- Tavayı ocağa alın ve üzerine pekmezi ilave edip sürekli karıştırmaya devam edin.
- Kaynamaya başlayıp kıvamı yoğunlaşınca altını kapatıp kaseye aktarın.
- Ceviz veya fıstıkla süsleyip servis edin.
17 yorum :
Merhaba canım, görüşmeyeli inşallah iyisindir.
Annemin yaptığı guymakları hatırlıyorum. Daha sonra öğrenip ben yapmaya başlamıştım. nişeyle bastığın da tadına doyum olmaz.
Ellerine sağlık.
Segili arkadaşım.kuymak çok yedim.Çocukluğumda hastalık derecesinde sever ve isterdi.Ama artık büyüdüğümden midir nedendir bilinmez ama artık annem kuymak yapmıyor.En son yediğimin üstünden en az 5 sene geçti.Ama hala lezzetini hatırlıyorum.Doğum yaptığımda da yiyemedim.(doğumum biraz sorunlu olduda)Ama nişeile bastığı hatırlayamadım.Anneme bırakmadan ben deneyeceğim.Ellerine sağlık.Eminim eşimde çok sevecektir .Çünkü o bir pekmez delisi.
Canım bende kuru bastığı veya diğer isimleriyle çekçek veya kesmeyi çok severim ama böylesini hiç bilmiyordum. Sayende örgenmiş oldum teşekkür ederim.
Ayrıca seni linklerime ekledim sende beni eklersen sevinirim.
Sevgiler…
Nailecim;
Senin yazıları okumaya bayılıyorum, ne kadar tane tane ve anlaşılır bir şekilde yazıyorsun oraları. Hap gibi bilgiler:)
Birde seni okurken sürekli, eşimin ailesi yengeleri felan geliyor gözümün önüne, aa onlarda böyle söylüyor, evet evet ben bundan yemiştim falan sözleri çıkıyor ağzımdan hep:)Kısacası bayılıyorum ben senin bloguna:) Ayten teyze, keemon (kimyon) yemez mesela, ha birde kakavo (kakao) :))
Naile'ciğim,
Pekmezle yapılan tüm tatlıları seviyorum ben. Hele de Antep'in cevizli sucuğunu (siz bastık mı diyordunuz)...
Merhaba Lavantin canım, guymağı çocukken ben de çok severdim ama okadar uzun zaman oldu ki. Neyse guymak yiyip tarçın içeceğim zamanlara az kaldı :)
Fulya merhaba, tanıştığıma çok memnun oldum ve seni linklerime ekledim hemen. Blog alemine ve Antep yemekleri sunan blogcular arasına hoşgeldin.
Perihan teşekkür ederim, ben de seni ekledim.
Mügeciğim, kalp kalbe karşıdır ben de senin blogunu severek takip ediyorum inan. Yazdıklarımın anlaşılır olmasına da çok sevindim inan bazen ne yazacağımı şaşırıyorum. Yaptığım şeylerin fotoğrafını çekmemle birlikte blogta nasıl anlatacağımı da düşünmeye başlıyorum bazen bir çok şeyi tekrar tekrar silip yazıyorum. Kısacası bu emeğimin karşılığında bu sözleri duymak beni çok sevindirdi inan ki.
Tijen'ciğim, inan bu tatlıda aklıma sen geldin, senin de böyle doğal tatları nekadar sevdiğini biliyorum. Bastık denilen şeye dışarda pestil diyorlar, kağıt gibi oluyor.
Beni nerelere alıp götürdünüz.Biz küçükken anneciğim çok yapardı bunu.Epeydir yemedim Acele anneme gitmeliyim ve özellikle babamın isteği üzerine yapılan bu tatlıya şu günlerde çok ihtiyacım var sanırım.Ellerinize sağlık
Pekmezli tatlıları, kekleri çok severim bu tarifi denemeliyim yapımı kolay ve doğal puding gerçekten ne kadar güzel. çocukların pekmezi yemesi içinde güzel bir tarif. Ellerine sağlık Sevgiler...
Lavantinciğimin blogundan buldum sizi. Daha dün yedim nişe işe bastık.
Bastık çalmak dedinizde aklıma geldi bide nohutla et vurmak var burda:)))))
nailecim ellerine sağlık. Şu sıralar sağlık problemlerinden sürekli kan veriyorum. ve o kadar çok üşüyorum ki. Pekmez kan yaparmış ya ben de yiyemiyordum. Bu tarifi deneyip bünyemde kan yaptırtacağım:) Teşekkürler
betül
meyvesepeti.blogcu.com
merhaba
http://hayatintatlari.blogspot.com/2008/01/zgnm.html
linki tıklayarak okursan sevinirim lütfen bu gibi durumlara blog ailesi olarak tepkimizi gösterelim...
Ellerine sağlık,çok güzel gözüküyor.
pelincelezzetler.blogspot.com
Antep'e gittim. 4 güncük kalabildim. Ama 1-2 kilo almama yetti. Tarifini okuyunca, yıllardır yememe karşın, tadını hissettim damaklarımda. Annelerimiz neden eski yemekleri yapmayı bıraktılar. Bu vesile ile Naile seni tekrar tebrik ediyorum bu blog'u yayınladığın için. Erkek kardeşim Avustralya'da yaşıyor ve yemek yapmayı seviyor senin blogu'nu önerdim ona da.
Sevgilerimle,Songül
Birgül, sevdiğin bir tadı hatırlatmış olduğuma çok sevindim. Afiyet olsun şimdiden
Almula, pekmezi sevmen çok güzel birşey, çoğu insan sevemediği için faydasından da mahrum kalıyor. Çok şanslısın
Aymen, hoşgeldin safa getirdin bloguma ayrıca tanıştığıma da çok memnun oldum.
Betülcüğüm çok geçmiş olsun, epeydir de görüşemiyoruz bizim burda işyeri maillerimi açabiliyorum sadece. Pekmez haricinde maydanoz da kan yapıyor diye biliyorum ben.
Zerrin, bu hoş olmayan davranış daha kaç kişi tarafından devam ettirilecek merak ediyorum. Ben de bahsettiğin yere yorum bırakacağım canım
Çok teşekkür ederim pelin
Songül, ne iyi etmişsin, özlediğin şeylerle biraraya gelmek insanı mutlu kılıyor. Keşke daha uzun süreli gelebilsen de bol vaktinde tanışma imkanımız da olsa. Sevgiler..
MERHABA, TATLINIZ COK HOS GOZUKUYOR. BENDE BU TATLIYI BIYERLERDEN HATIRLIYORUM AMA NERDEN CIKARTAMADIM. GALIBA ANNEM YAPARDI ESKIDEN. DEMEK ANTEBE AITMIS. ELLERINIZE SAGLIK, NEFIS GOZUKUYOR. BENIMDE TURKIYEDEN GELEN TAZE UZUM PEKMEZIM VAR, DENESEM DIYORUM. DENERSEM YORUM BIRAKIRIM.
merhabalar,ben antalyaliyim bu tatliyi bizde yapariz.
ama ismine sucuk bulamaci deriz.
ve iyice soguyup jole gibi olunca baklava seklinde keserek uzerine ceviz serper oyle ikram ederiz.
demek antepde de yapilan bir tatliymis.
ellerinize saglik.
sevgiler
leyla
Yeşilkivi vasıtasyla sizi tanıdım bugün. Gaziantepi ve Gaziantep mutfağını çok severim. Sağolsun amcam saydığım babamın bir arkadaşı bana tepsiyle baklava gönderir arada. Bayılırım da :))
Başarılar...
Yorum Gönder