24 Mayıs 2008 Cumartesi

Gül Reçeli


Resimlerin büyük hali için üzerlerini tıklayın

Reçellik güllerin şimdi tam zamanı. Eğer reçellik kokulu güllerden bulabiliyorsanız ve gül reçelini çok seviyorsanız bu tarifi mutlaka yapmalısınız. Yerken buram buram gül kokan bir reçel... Aynı zamanda gül şerbeti de yapıp yaz sıcaklarında serin serin içebilirsiniz.

Bizim reçelin gülleri halamların bağından, reçelin yapımı ise babama ait.

Gül Reçeli



Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı reçellik kokulu gül yaprağı
  • 2-3 renkli gül yaprağı (renk vermesi amaçlı)
  • 6 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • limon tuzu

Hazırlanması:
  • Bir cezveye gülleri alıp üzerine 1 su bardağı suyu dökün ve ağzı kapalı* olacak şekilde ocağa alın. 15 dk. kısık ateşte kaynatın. Kapatmaya yakın çay kaşığının ucu ile limon tuzu** atın.
  • Güllerin altını kapattıktan sonra ağzını açmadan bekletin
  • Bir tencerede 6 su bardağı şeker ve 2 su bardağı suyu karıştırarak eritmeye başlayın.
  • Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca çay kaşığının ucu ile limon tuzu atın.
  • Arkasından suda kaynattığınız gülleri tencereye dökün.
  • Bu kaşırım birlikte biraz daha kaynasın. Reçel kıvamına gelince yani suyu sünmeye başlayınca altını kapatın.
*: Güllerinin ağzının kapalı kaynatılması önemli. Bu şekilde güzel gül kokusunun kaybolmaması sağlanıyor
**: Limon tuzunu atmadan önce rengi açık oluyor, limon tuzu güzel bir renk almasına sebep oluyor.


Gül Şerbeti



Yukardaki tarifteki gibi yapılır ancak güller kaynatıldıktan sonra gül yaprakları süzülüp sadece suyu kullanılır.

18 yorum :

antepası dedi ki...

Canım arkadaşım babacığının eline sağlık..Mis gibi kokusu burnuma geldi.Canım çekti çok güzel görünüyor.

antepası dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Reçelin rengi görüntüsü harika... Babanın ellerine sağlık... Erdem bebeğe ve sana sevgiler...

yemek dedi ki...

Ay caniiim, bu ne güzel bir görüntü böyle. Yillar varki canim cocuklugumdaki gül recellerinden cekiyor. Yani iyiki hamile filan degilim.:)
Ne kadar da güzel yapmis babacigin. Cok sanslisin bu konuda.
Kücük Erdem'i öpüyorum.
Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Nialecim babanın ve senin ellerine sağlık çok ta güzel görünüyor,nasıl canım çekti ...

Unknown dedi ki...

Ben örtülere bayıldım Naile, gül reçeliyle aram pek iyi değildir. Annemin de var bunlara benze. Bana da yaptırmıştı ama ben yenileri beğenmiyorum, eskiler daha anlamlı geliyor bana. Belki de annemin eli değdiği için:)
Songül

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Gül şurubunu rahmetli babaannem yapardı görünce onu hatırladım. Farklı bir tadı oluyor, bence herkesin denemesi gereken bir lezzet. Ellerine sağlık.
Sevgiler...

Hobi Sepeti dedi ki...

Merhaba.sitenizi çok beğendim.Gül reçeli çok güzel görünüyor.Sizin ve babanızın ellerine sağlık.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar. 6 bardak şeker fazla gelmiyor mu?
Bende çok severim gül reçelini babam her sene Isparta'ya gittiğinde aldırırım.

Selcen Şenocak dedi ki...

Babacığının ellerine sağlık bende gül reçelini çok severim ama ben yaptığımda acı bir tadı oldu reçel olacak gülü seçemedim galiba:)

zarpandit dedi ki...

ay ya çok güzel gözüküyorlar..
ellerine sağlık..
hayırlı cumalar canım..

Adsız dedi ki...

iyyy naile benim canimdan vurdun bu recelle ben cok seviyorum torontadan bakkaldan almistim burada pek bulunmuyor ama bir arkadasimin bahcesinde recellik gul vardi ondan toplamistik buzluguna koymus banada verdi yapmistim aman yarapbim o koku nekadar guzel mis gibi olmustur eminim buda cok cok guzel gozukuyor cunku allah afiyet le yemek nasip etsin ellerinize saglik

Rumeli Kızanı dedi ki...

Reçel mevsimi geldi. Herkes harıl harıl reçel yapıyor ne güzel. Senin reçelin çok davetkar gözüküyor. Yapanın ellerine sağlık. Annemde baheçemizden topladığımız çilekler çilek reçeli yaptı geçen gün.Bir afiyetle yemişiz ki sorma. Size de afiyet olsun. Bebişini kocaman öpüyorum.

egeli dedi ki...

bütün ailenin yüreğine ve ellerine sağlık,gül kokusu taaa buraları sardı...sevgiler

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Nailecim merhaba, öncelikle bebeğin hayırlı olsun ve büyük geçmiş olsun. Gülün kokusu buraya kadar geldi..

butterfly dedi ki...

Nailecim reçel ne kadar özenli ve güzel gözüküyor..
Babacığının ellerine sağlık..
Sevgiler:).
aslı

Adsız dedi ki...

merhaba , sitenizi sürekli takip ediyorum.Yorum da bulunmayacağım. Bir Gaziantepli olarak sizden bir şey öğrenmek istiyorum.Pazar günü Gaziantep'e geleceğiz ve ciğer kebabı veya kavurma yemek istiyouz.Sizin orada en güzel nerede yapılıyor,pazar günü neresi açık olur.salaş yerlerde olabilir yeterki yiyelim.Yardımcı olursanız sevinirim. Tşk.
MAİL:mertorer@gmail.com

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...