2 Haziran 2009 Salı

Lilyum çiçeği

(Fotoğrafların büyük hallerini üzerini tıklayarak görebilirsiniz)



Bugünlerde lilyumlarım açıyor. O kadar güzeller ki! Görgüsüzün oğlu olmuş hesabı benim de lilyumlarım oldu hem de ben yetiştirdim havasına fotoğraflarını çekip duruyorum. E tüm gün uzağım, çiçeklerim başka gözlere daha çok hizmet ediyor ne de olsa. Belki bahçem veya balkonum olursa böyle güzel çiçekler yetişrir karşılarına geçer çay içme imkanım olur ilerde. Şimdilik sabahları ve akşamları mutfak penceresinden izliyorum onları.


Lilyumları yetiştirmek aslında çok kolaymış, aldığım soğanların üzerinde yazanları okumam yeterli geldi ama olur da benim gibi internetten arayıp bilgi bulamayanlar olur diye hem de biraz çiçeklerimi size göstermeye nasıl yetiştirdim anlatayım dedim.



Soğanları nisanın ilk haftası alıp diktim. Diktiğim zaman fotoğraflarıp blogumda yayımlamıştım zaten, bakmak isteyenler buradan bakabilir.

Toprak olarak yine soğanları aldığım yerden çiçekler için hazır toprak aldım. İkisini de bir marketten aldım, özellikle bahar ayında bu tür şeyler sıkça bulunabiliyor artık marketlerde.

Saksının yarıdan fazlasını bu toprakla doldurduktan sonra çiçek soğanını toprağın içinde, açmaya başlamış ucu dışarda kalacak şekilde yerleştirdim. Soğanın üzerini toprakla örttüm. Toprak gevşek kalması gerektiği için elimle hiç bastırıp sıkılaştırmadım.

Diktikten sonra (nisan ayında) camın dışına koydum. Mutfak camım sabahları güneş alıyor. Bu sene soğuklar uzun sürdü ama çiçeğim sürekli dışardaydı. Yağmur çok olduğu için sulamayı toprağın ihtiyacına göre yapıyordum. Şimdi havalar ısındığı için artık hergün suluyorum.

Önce dalı uzadı, sonra uzun ince yaprakları çıkmaya başladı. Belli bir uzunluğa geldikten sonra baş kısmında minik minik bir sürü tomurcuk oluştu.



Bu aşamadan sonra kendisi değil tomurcuklar büyümeye devam etti.







Belli büyüklüğe gelen tomurcuklar kızarmaya başladı. Ve kızaran tomurcuklar çiçek açtı.



İki soğan dikmiştim her soğanın başında 7-8 tomurcuk var. Mayısın son günlerinde açmaya başladı çiçeklerim. Hergün 1-2 tanesi açıyor. Yarısı açtı çiçeklerimin.








Renleri çok güzel bir turuncu. Bu lilyum çok estetik, harika bir çiçek. Zambağa benziyor.




Bu da bizim arada yemek verdiğimiz sokak kedisi. Bu eve ilk taşındığımızdan beri binanın arka bahçesine arada uğrayan, ordan burdan yemek bekleyen bir kedicik. Biz de evde ona uygun şeyler olduğu zaman alt evin bahçesinin bir köşesindeki çatıya atıyoruz o da gelip arada bunlardan nasibini alıyor. Kışları ortadan kaybolur ama havalar ısınınca geri mahallesine döner. Bizi kaç kıştır unutmuyor, mahallesine dönünce uğradığı evlerden biri de bizimki. Oğlum gördüğü zaman meraklı gözlerle izliyor.

7 yorum :

Unknown dedi ki...

çiçekler çok güzelmiş tebrikler.için açıldı valla
o kedi gibi buradada köpekler var buranın yerlisi oldular resmen 3tane ve hep birileri yemek verir diye elinde poşet olanın yanına gidiyorlar yada onlara her zaman yemek vereni tanıyıp daha arabası gelirken sarıyorlar arabnın etrafını.herkes biliyo yiyeceğin nereden geleceğini

kubra zeynep kara dedi ki...

lilyumu özellikle beyaz lilyumuhep gelin çiçeği olarak düşünürüm.
çok güzel

zeynebinsofrası dedi ki...

Naile ne kadar güzel açmışlar öyle.Bu çiçeği biliyordum ama adının lilyum oldugunu bilmiyordum.Sayende öğrenmiş oldum.

BETUL dedi ki...

Naile, bu cicekler o kadar arsiz ki bahceye diktigime pismanim. Gecen gunki bahce duzenlemesi sirasinda ustalar uslerine basip tarhi bozmuslar, hepsini soktum. Nasil olsa yine cikarlar diyerek, o kadar arsizlar yani..
Her bir tomurcuk bir cicek acip olecek, benimkiler cok fazla olunca ben tomurcuklarina kapari muamelesi yapmistim gecen sene..Bir de ciceklerinden dolma :)
Ingilizcesi day lily bu cicegin ve cinliler ciceklerini kullanirlarmis yemeklerinde.. Bendeki kitapta var bir kac tarif, ama herhalde sen yemeye kiyamazsin bunlari simdi :)
O tomurcuklarina hic dokunmadan kurumalarina izin ver, patlayarak icindeki tohumlari sacacaklar, ona uygun bir yere koy, tohumlari topla ve sonbaharin sonlarinda gunes alan bir yere ek, apartmanin bahcesi de olur veya komsu-arkadas bahcesi de, bahar gelince onlar ne yapacaklarini biliyorlar zaten :) Benimkiler 4-5 senedir ayni yerden kendileri patlayip cikiyorlar, kokleri parmak kalinliginda beyaz-sulu-gevrek tupler seklinde simdi..
Google'da ara day lillies ismiyle, pek cok bilgi cikacak, yetistirilmeleri ve yenilme sekilleri hakkinda..

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar hemserim, blogun ve lilenyum cicegin cok güzel. Verdigin tarifler, yemeklerin tam kültürel özellikli, bayildim dogurus, ellerine saglik, sevgiler....

Adsız dedi ki...

Naileciğim lilyumların gerçekten çok güzel, ben doğa aşığıyım, her türlü çiçeğe bayılırım senin çiçeklere bakınca içim açıldı.Hep hayatımız senin çiçeklerin gibi güzel ve renkli olsun.Sevgiler...

fatma dedi ki...

merhaba bende de lilyum var yeni aldım ama rengi pembe. ankarada yaşıyorum acaba baharda nisanda bile dışarı koysam donar bunlar yaa. bununla ilgili bilgisi olan var mı

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...