20 Ocak 2010 Çarşamba

Lazanya



Lazanyayı ilk kez denedim. Fırında makarna gibi olacağını düşünüyordum ama lazanya yaprakları ince olduğundan çok farklı oldu. Harcı damak tadımıza göre biraz değiştirdim ve başemal sosun miktarını biraz azalttım.

Tek sıkıntı, ben kaşar peyniri yerine Antep peyniri koydum ve Antep peyniri uzun süre fırında kalınca sertleşti, en üst tabaka çıtırlaştı. Eğer Antep peyniri kullanırsanız fırından çıkarmadan kısa bir süre önce dökmeniz gerekiyor.

Paketin üzerinde haşlamanıza gerek yok diyordu o yüzden haşlamadım. Pişirmeden buzdolabında 4-5 saat beklettim, bir sorun çıkmadı, yumuşaklığı gayet güzeldi. Ancak başemal sosun koyu kıvamda olmaması gerekiyor.

Parantez içindekiler kutudaki tarifin ölçüleri. Ben kendi kullandığım miktarları yazıyorum asıl tarif olarak.

Lazanya

Malzemeler:
  • 12 yaprak lazanya
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Kıymalı harç
  • 300 gr. kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 silme yemek kaşığı salça(tarifte yoktu)
  • 2 domates(4 domates)
  • tuz, karabiber,pulbiber,sıvıyağ

Başemal sos
  • 600 gr. süt (800 gr.)
  • 3 y.k. un (40 gr.)
  • 2 y.k. tereyağı (40 gr.)
  • 1 sarımsak (tarifte yoktu)
(parantez içindekiler kutudaki tarif ölçüleri!)

Kıymalı Harcın Hazırlanması:
  • Kıymayı biraz yağ ile kavurmaya başlayın. Suyunu bırakıp yarısını çektikten sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin.
  • Soğanlar solduktan sonra salçasını ekleyip kavurun
  • Sarımsağını ekleyin.
  • Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip domatesler pişene kadar ağzını kapatıp bekleyin.
  • Domatesler piştikten sonra altını kapatın

Başemal sosun hazırlanması:
  • Tencerede yağı eritin, unu koyup karıştırarak kavurun.
  • Hafif pembeleşince yavaş yavaş sütünü ekleyin
  • Karıştırarak pişirin, kaynayıp muhallebi kıvamına gelmeye başlayınca sarımsağı ezip ekleyin, altını kapatın (kıvamı koyu olmayacak)

Lazanyanın hazırlanması:
  • Küçük dikdörtgen borcamı yağlayın. En alta 3 adet lazanyayı yerleştirin (2 tanesi yanyana, 3. lazanyayı ikiye bölerek diğerlerinin yanına ek yapın)
  • Başemal sos sıcakken 4-5 kaşık lazanyaların üzerine yayın
  • Üzerine kıymalı harcın 1/3 ünü yayın
  • Lazanya,başemal sos,kıymayı sırası ile üst üste dizmeye devam edin. En üstte lazanya ve başemal sos olacak.
  • Rendelenmiş kaşarı üzerine yayıp 200 derece fırında 20-25 dk. pişirin.

19 yorum :

ESMANUR dedi ki...

görüntü tek kelimeyle muhteşem ellerinize sağlık yemek yapmak bir yetenek işi.

ve anladığım kadarıyla bu yetenek sizde mevcut.

birsence dedi ki...

naileciğim ne güzel yeniden tariflerinle aramızdasın...
lazanya çok nefis ellerine sağlık...

Fatma Betül dedi ki...

Çok güzel görünüyor naile ellerine sağlık.. Bir kaç kez markette benimde elim gitti ama alip yapmadim. Haşlanmış soslu makarna bana daha cazip geliyor. Bir ara deneyeceğim ama :)

Aslıhan Duran dedi ki...

Tarife salça eklemeniz "İşte Antepli" dememe vesile oldu :) Antepte salçasız ve yoğurtsuz yemek yok gibi neredeyse. Elinize sağlık. (urfatutkunu.blogcu.com9

Aslıhan Duran dedi ki...

Bir önceki mesajda "nohutsuz" yazacağım yerde "yoğurtsuz" yazmışım. Elim sürçmüş :) Antep yemeklerini seviyorum. Bol salça da çok yakışıyor yemeklere. (urfatutkunu.blogcu.com)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Nailecim görüntü nefis, ellerine sağlık:).
Lazanya benim de hep denemek istediğim bir tarif ama şimdiye kadar fırsat olmadı. Ama bu güzel fotoğrafı da görünce en kısa zamanda denemeliyim dedim:).
Sevgiler..
aslı

Özlemhan dedi ki...

Ellerine sağlık canım harika bir görüntü.Antepli olupta yemek konusunda beceriksiz olana hiç rastlamadım.

Adsız dedi ki...

sevgili naile yeniden yazmaya başladığına çok sevindim yokluğun belli oluyor semra

Adsız dedi ki...

merhaba,
tarifi bugun denedim, cok guzel oldu. tarif icin tesekkurler.

gul

anneminkiziyim dedi ki...

Hiim lazanyan ve aciklayici bilgilerin harika, ellerine saglik. Bos ver kasari antep peyniri daha nefis dir, muhakkak süper bir lezzet olustur.
Ayrica asagidaki dolamalara bittim yakinda geliyorum annem banada yapar insallah.
Ellerine saglik canim, sevgiler....

nurseninhobileri dedi ki...

Naillecigim, lazanya harika gorunuyor cok severim. Bende Amerika da kizima yapmistim. Ellerine saglik. Sevgiler...

şule dedi ki...

ellerinize saglık. Lazanyayı bende gecenlerde denedim paketin üzerinde haşlamayın diyordu ama ben sıcak suya batırdım ,Gaziantepli olara tarifte oynamalar yaptım tabiki görüşmek üzere :)

lavantin dedi ki...

Ellerine saglik Naile, benim cesaret edemedigim bir yemek.

tarifini bir ara uygulayacagim insallah, ne de olsa güvenilir bir agizdan...


Sevgiler...

Urfa Tutkunu dedi ki...

Artık benim de bir blogspot adresim var. Yeni adresimden merhaba. Sevgiler.

ZeyNes dedi ki...

Hep denemek isteyip cesaret edememişimdir.Senin tarifinle yapacağım ilk fırsatta:)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bugun tarifi kavrulmus ispanak ve beyaz peynir ile tekrar denedim. Gercekten cok guzel oldu, herkese tavsiye ederim.
Kolay gelsin,
gul

Urfa Tutkunu dedi ki...

Merhaba,
Lazanya tarifinizi küçük değişikliklerle uyguladım. İzninizle sayfamda yayınlamak istiyorum.

Urfa Tutkunu dedi ki...

Sevgili Naile, lazanya tarifini yayınladım. Teşekkür ederim.

Ayşegül AYGÜN™ dedi ki...

"Leziz Tarifler Listesi"nde 22-28 Mart tarihlerinde duvarımızda tarif-blog-site ya da grubunu paylaşır mısınız ::)
hem de en beğenilen ilk 3 arasına girebilirsiniz belki...
http://www.facebook.com/group.php?gid=104455972921470&ref=ts

haydi siz tariflerinizi yazın biz oylarımızı verelim :))

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...