Marmelatlara fena sardım şu sıralar. Evdeki fazla kayısıları değerlendirme maksatlı yapmıştım kayısı marmelatını aslında ama o kadar güzel oldu ki, bu keke koyduğumu öğrenince eşim bunu kekin içine koyup heba etme bir daha dedi (kek kötü olduğundan değil, marmelat çok güzel olduğundan:) Kekin üzerine veya ekmek üzerinde yemek için ve hatta kaşık kaşık yemek için harika oluyor.
Yaptığım marmelatları daha önce tarifini verdiğim çilek marmelatı gibi yapıyorum. Yarım ölçü şeker ve sadece 5 dk. kaynatma. Eğer fazla miktarda yapıyorsanız sıcakken kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyorsunuz. Soğuduktan sonra kolayca açamıyorsanız eğer marmelatınızı uzunca bir süre saklayabilirsiniz demektir. Ağzını açtıktan sonra buzdolabında saklamayı unutmayın!
Marmelatın etkisi ile mi bilmiyorum, içi yumuşak, lezzetli bir kek oldu.
Kayısı Marmelatlı Kek
Malzemeler:
- 3 adet yumurta (yumurtalar küçükse 4 tane de olur)
- 1 bardak şeker
- 1/2 su bardağı kayısı marmelatı
- 1/2 su bardağı süt
- 3/4 su bardağı sıvıyağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un (3-3.5 su bardağı kadar)
- Yumurta ve şeker, şeker eriyene kadar mikserle çırpın.
- Üzerine sırasıyla marmelat, süt ve sıvıyağı koyarak çırpmaya devam edin. Vanilyasını ekleyin.
- Un, kabartma tozunu bir kapta eleyip karıştırdıktan sonra sıvı karışıma döküp bir kaşıkla karıştırın.
- Yağladığınız kalıba döküp 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız bıçak temiz çıkana kadar pişirin.
- Ben bu kek için yeni aldığım silikon kek kalıbımı kullandım. İlk kullanım olduğu için fırça ile sıvıyağ sürdüm. Ama normal kek kalıplarında hep katıyağ kullanırım. Keki rahat çıkarabilmek için kalıbı margarin ile yağlamak en iyisi.
- Kalıptan rahat çıkarabilmek ve düzgün dilimlemek için kekin kalıpta soğumasını beklemelisiniz. Ben fırından çıkarır çıkarmaz ıslak bir bezin üzerinde tezgaha koyarım kalıbı, ilk sıcaklığı geçtikten sonra kalıptan kolayca çıkar. Ama dediğim gibi artık silikon kalıbım var, böyle bir sorunum kalmadı:)
- Kek karışımının bir kısmını ayırıp kakao katabilirsiniz. Ben kako kattıktan sonra kıvam koyu olduğu için biraz da süt ekledim.
- Kalan sade karışıma dövülmüş ceviz ekledim.
14 yorum :
merhaba nailecim... Ellerine sağlık kalıbın süper zaten de eminim tadida mükemmel olmuştur...
Kalıpta tarifte muhteşem görünüyor Nailecim...İlk fırsatta denemek üzere not ediyorum.Sevgiler
Merhabalar canim,
kek harika olmustur, kayisi marmelatida nefis bir tad katmistir eminim, erkekler nedense kayisi marmeladini daha cok seviyor, esinin korkusu marmeladin cabuk bitmesine dir eminim, sevgiler...
Nailecim görüntü muhteşem ellerine sağlık.
ellerinize sağlık nefis olmuş
ellerinize saglik kekiniz cok guzel kabarmis
Teşekkür ederim Betül, evet güzel bir kek olmuştu.
Neslihan, teşekkür ederim canım, afiyet olsun size de şimdiden.
Ablacığım çok teşekkür ederim, evet haklısın çabuk bitmesin diye öyle dedi.
Hilalciğim teşekkür ederim.
Teşekkürler Berna.
Çok teşekkürler Öznur
Ellerine sağlık Naile. Kalıbın da güzelmiş. Güle güle kullan. Marmelatlı keki de denemek lazım. Güzel olmuştur eminim. Sizlere afiyet olsun.
görünüm muhteşemm.. eline sağlık...
Kek çok nefis görünüyor..Hele de ev yapımı marmelat da varsa içinde harika olmuştur eminim..
Ellerine sağlık Nailecim:).
Sevgiler..
aslı
Sizi uzun zamandır takip ediyor ve tariflerinizi beğeniyle izliyorum.Gaziantepe sadece 2 günlüğüne yemek yemeye gitmiş bir ev halkı olarak yeni ve amatörce uğraştığım blogumada bir kahve içimlik ziyaretlerinizi beklerim.Sevgiler..
ellerine sağlık kek harika görünüyor
Çok güzel görünüyor :)
Ellerine sağlık gülüm..
Muhabbet ve bereket ile
Nailecim şu anda inanılmaz güzel ve leziz göründü..Hele bu kekin kalıbı da muhteşem bir şekil almasına neden olmuş.ellerine sağlık
Yorum Gönder