Tarhana çorbamızın hazırlanması, her yerde geçen, suda tarhanayı eritme usulünün tam tersi. Biz o şekilde hazırladığım çorbayı beğenmedik. Eşim bu çorbayı tarhanayı önce yağda kavurarak hazırlıyor. Ben de onun yöntemine göre uyguluyorum artık. Tarhana çorbası bu kış bizim evin favorisi.
Un tarhanayı yaz sonu kendim hazırladım. Bu, yıllardır niyetlendiğim ama bir türlü yapamadığım birşeydi. Tarifi Yetur'dan aldım. Yapılışı ve kuruduğu esnada küçük parçalara ayırma kısmında bir zorluk yok. Ama iş un gibi ince hale getirmeye gelince kara kara düşünmeye başlıyor insan. İşte o noktada eşim devreye girdi ve kuru biberleri toz biber haline getiren çekme makinalarına götürebileceği fikrini verdi. Tabi zahmetsizce un haline gelen tarhana karşısındaki mutluluğumu tahmin edebilirsiniz.
Bu sene bitirebilir miyiz acaba dediğim tarhanamız hızla tükeniyor, tükensin zaten ki önümüzdeki yaz sonu ben daha da lezzetlisini yapabileyim.
1 kaşık tarhanadan 1 kase çorba çıkıyor.
Tarhana Çorbası
Malzemeler(4 kişilik):
- 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
- 4 çorba kaşığı un tarhana
- 1 + 1/2 çorba kaşığı salça (biber+domates)
- 4-5 diş sarımsak
- 1 litre sıcak su
- 1 tepeleme tatlı kaşığı nane
- tuz
Hazırlanması:
- Yağı tencereye koyup ocağa alın. Tarhanayı ekleyip karıştırarak kokusu çıkana kadar kavurun (dikkat edin yanmasın)
- Üzerine salçasını ekleyip onu da kavurun.
- Sarımsakları rendeleyin, nanesini ekleyip karıştırın ve üzerine sıcak suyunu ilave edin.
- Topaklanmalar olacak kaşıkla ezerek, ara ara karıştırarak çorbayı pişirmeye başlayın. Kaynayınca altını kısın.
- Arada karıştırarak 15-20 dk. pişirin. (Ben kıvamına göre daha sonra 1/2 veya 1 çay bardağı kadar daha sıcak su ekledim) Tuzunu ekleyin.
- Çok sıcakken, limon sıkarak ve tavada veya fırında yağsız kuruttuğunuz bayat ekmek parçaları ile yemenizi öneririm.
- Nane ve sarımsak bence bu çorbanın vazgeçilmezi.
- Limon ise baş rol oynamasa bile en iyi yardımcı kadın oyunculuğa aday.
16 yorum :
Nefis görünüyor. Bende kavurarak deneyeceğim mutlaka. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
eline sağlık
kavurarak pişirmemiştim hiç deneyeceğim,eşinizin fikrine sizin de elinize sağlık...
Teşekkür ederim Elif, afiyet olsun şimdiden.
Teşekkür ederim nilgün'cüğüm.
Teşekkür ederim naz, size de afiyet olsun şimdiden.
canim fena halde corba cekti bu aksam...
offf yapicam valla!!
Nailecim ellerine sağlık kış ayların
da dumanı tüten bir kase çorba gibisi varmıdır sevgiler.
Ne maharetli hanimsin sennnn, demek kendi tarhanani kendin yapiyorsun masallah :) Bizim adana tarhanamiz farkli olur belki gormussundur naile abla esmer olur kitir kitir buyuk parçalar halinde. Onun çorbasinida çok severim bununkinide. Ellerine saglik :)
Uzun zamandır yoktun. Bloğumun takibinde olduğun için yokluğunu farkedebiliyorum.Tarhana iyi bir başlangıç olmuş.Annem de hep bu şekilde kavurarak ve naneli yapar. Her yöreye göre değişiyor tabii ki.
Çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım.
Nailecim nerelerdesin bu kadar ara verme, özledim inan.
Tarhanaya bizde bayılıyoruz ellerine sağlık canım..
Sevgiler..
Emel hazır havalar soğukken yap tabii ki :)
Çok teşekkür ederim derya abla.
Teşekkür ederim Saadetciğim :) Maharetliden ziyade meraklı diyelim.
Aysel, evet ya yoktum. Teşekkür ederim. İnşallah bir daha bu kadar uzun aralar vermem.
Feray ablacım çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum. Ben de sizlerin yorumlarını özlemişim.
Sevgiler..
Canim hos gelmissin, sicacik bir corba ile icimizi isittin, ellerine saglik, sevgiler....
http://www.yemegintuzu.blogspot.com/
ellerine sağlık olsun.. acılı günümde yanımda olduğun için nailecim çok teşekkür ederim sevgilerimle seval
Gelibolu17'nin hazırladığı
"Çay,Kahve Bahane" etkinliğine
28 MART-28 NİSAN tarihleri arasında
http://www.marifetane.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım...
Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....
“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
Muhammed Mustafa (s.a.v)
Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)
Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Marifetane (Elif Hatice) ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp
http://www.marifetane.com/ adresimde yayınlayacağım :)
Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)
Merhaba,yokluğunuz hissedilir bir halde idi... mim ile dönmüş olmanız güzel...
Tarhana nerdeyse en sevilenler arsında birinciliği alır. Sarımsak ve naneli halleri benim de tercihimdir.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
Sen de güzel yorumunla beni mutlu ettin Sare, teşekkür ederim. İnşallah güzel tariflerle dönmekte nasip olur.
sevgiler..
Yorum Gönder