Bazı yörelerde bilinen ve uygulanan yufka ekmek Gaziantep'de de ev ekmeği olarak biliniyor. Eskiden evin ihtiyacı için tek seferde 50-60 kg. undan ekmek yaparlarmış. Bu ekmeklerin hamuru sadece un,tuz ve sudan yapılıyor. Saç üzerinde pişirilen yufka ekmekler kurutulup üst üste konularak muhafaza ediliyor ve yeneceği zaman yenilecek kadarı sulanıp beze sarılarak yumuşaması sağlanıyor. Özellikle bu ekmekle dolma yemesi çok güzel olur.
Pazar günü annem,teyzem ve anneannem önce bu ekmeğin küçüğünden (bazlama, bazlamanın içine peynir konularak yapılan dürüme ise sıkma deniyor) yaptılar, bazlama ile güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra kalan hamuru ekmek yaptılar. Ben de ekmekler için yumak hazırlamaya yardım ettikten sonra yerime kuzenim ve yengemi koyup ekmek yapımı aşamasını tek tek karelemeye çalıştım.
2 yorum :
Ellerinize saglik..
Harika görünüyor...
harika
Yorum Gönder