16 Ekim 2006 Pazartesi

Zerde ve Sütlaç



Zerde ve Sütlaç Gaziantep'de bayramlarda çokça yapılan bir tatlı. Zerde'nin Konya'da yapıldığını görmüştüm ama hangi bölge ve şehirlerde biliniyor tam olarak bilmiyorum. Birkaç farkla sütlaçın su ile yapılanı diyebiliriz. Sütlaçta bildiğimiz sütlaç ama burdaki fark zerde ile sütlacın tek bir tabakta sunulması, bu yüzden de sütlacın şekersiz yapılması.



Dediğim gibi Gaziantep'de çok yapılır ama ben şimdiye kadar halamdan güzel yapanını görmedim. Ben de her bayramda halamda yediğim için şimdiye kadar hiç denememiştim. Bu etkinliğin vesilesiyle halamı arayıp tarifi aldım. Sonuçtan çok emin olamıyordum ama halamın tatlısına çok benzedi (zerdenin pirincini biraz dik bırakmış olmamı saymazsak).


Sütlaç:

Malzemeler:

  • 1 lt. süt
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 2/3 bardak kaynar su
Hazırlanması:
  • Sütü ocağa koyup kaynatın, üzerine yıkadığınız pirinci ekleyip kısıt ateşte kaynatmaya devam edin
  • Pirinçler uzamaya başlayınca çok koyu olmamasını istiyorsanız eğer (pirincin cinsine göre) üzerine kaynar sudan ilave edin
  • Pirinçler iyice yumuşayıp piştikten sonra altını kapatıp kaselerin yarısına kadar paylaştırın
  • Tezgahın üzerine soğumaya bırakın, soğuduğu sırada zerdeyi hazırlayın
Zerde:
Malzemeler
  • 1 su bardağı pirinç
  • 8-10 bardak su
  • 4 su bardağı şeker
  • 1-2 y.k. gülsuyu
  • 1 y.k. haspir (safran)
Hazırlanması:
  • Pirinci yıkayıp 8 bardak su ve 1 bardak şekerini ekleyerek ocağa alın (8-10 bardak su olması pirincin su çekmesine bağlı olarak değişbilmesinden, ilk önce 8 bardak konuluyor, daha sonra pirincin durumuna göre kaynar su takviyesi yapılıyor)
  • Kaynamaya başlayınca kaynardan düşmeyecek vaziyette altını kısın ve pirinçler uzayıp pişmesine yakın geri kalan 3 bardak şekerini ekleyin (burada tavsiyem tadına bakarak şeker miktarını tamamlayın, ben yarım bardak eksik kullandım güzel oldu)
  • Pirinçler yumuşayıp şiştikçe su miktarı az gelebilir, duruma göre 1-2 bardak kaynar su ilavesi yapın
  • 1 yemek kaşığı safranı 2-3 yemek kaşığı sıcak suya ıslayın ve rengi çıkınca bir çay süzgecine delikleri kapatacak büyüklükte pamuk koyarak safranlı suyu süzgeçten geçirin. Süzdüğünüz sarı suyu zerdenin üzerine ekleyip bir-iki taşım kaynatın
  • Ocağın altını kapatıp gülsuyunu ilave edin. Soğumuş sütlaçların üzerine zerdeleri taksim edin.
  • Üzerini dövülmüş fıstık veya bademle süsleyebilirsiniz
Not: Bayram için yukardaki tarifin aynı ölçüsünde zerde ve sütlaç yaptım, geçen seferki yoğun bir zerde olduğu için su miktarını biraz daha artırdım. Zerde sütlaçtan fazla oldu. Bu yüzden eğer yapacaksanız yukardaki ölçülere göre bir ölçü sütlaç, yarım ölçü zerde yapmanızı tavsiye ederim.

1 yorum :

pelin dedi ki...

NAİLECİĞİM evet zerde konya da düğün yemeklerinin olmazsa olmazıdır. etli pilavın yanında yenir.sizin yörenizde sütlaçla yenmesi çok ilginç doğrusu.ne kadar güzel renkleri var yurdumuzun değil mi

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...