12 Temmuz 2007 Perşembe

İki renkli limonlu peykek (cheesecake)



Taşınmadan önce aldığım labne ve krema buzdolabında beklerken tam taşınmaya denk geldiği için bi türlü yapamamıştım. Artık taşınıp yerleştikten sonra işe dönmeden önce yapayım diye niyetlendim ama internetteki birsürü cheesecake tarifinden hangisini yapacağıma çok zor karar verdim. Bir yandan çikolatalı olsun istiyordum diğer yandan çikolata ile arası olmayan eşim yemez diye yapmak istemiyordum. Bir önceki peykekim limonluydu ve eşim tarafından beğenilerek kısa sürede tüketilmişti. Yaptığım şeyleri eğer eşim pek beğenmezse genelde kalıyor çünkü ben de aslında çok fazla yiyemiyorum. Koca peykekin yediğim kısmını toplasanız 1 dilim ancak eder :) Ozaman devreye iş arkadaşlarım giriyor. İşe getirip onlarla birlikte tüketiyoruz hepsini.

İşte bu düşüncelerle peykekimi hem limonlu hem de istediğim gibi çikolatalı yaptım. Aslına bakarsanız çikolata tadı pek alınmıyor ama en azından görüntüyü güzelleştirdi. Burcu, Pınar ve Ufuk Hanımın tariflerini harmanlayarak yaptığım peykekin tarifine geçecek olursak:

Malzemeler:
  • 1 paket burçak bisküvi (ben tabanı ince tutmak için 1 paket kullandım, eğer biraz daha kalın olsun derseniz veya kalıbınız daha büyükse bisküviyi 1.5 paket kullanın)
  • 60-70 gr. tereyağı veya margarin
  • 400 gr. labne (migros marka kullandım, bence güzel oldu)
  • 200 gr. krema
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 2 kaşık un
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi+suyu (limonun ekşisi baskın olmuştu, dilerseniz daha az kullanabilirsiniz)
  • Bir miktar çikolata
Hazırlanması
  • Önce 22 cmlik kelepçeli kalıbımın altına yağlı kağıt serdim ve kalıbın dışını alimünyum folyo ile sardım (taban ve kenarlar yanmasın diye)
  • Bisküviyi rondoda un haline getirip erittiğim margarin ile karıştırdım ve kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak yaydım. Kalıbı buzdolabına kaldırdım.
  • Fırını 175 dereceye ayarlayıp önceden ısıtmaya başladım
  • Labne ile şekeri mikserle çırptım. Üzerine yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam ettim (birini kırıp karışıma yedirdikten sonra diğerini kırdım)
  • Vanilyayı ve unu da ekleyip onları da çırptım. En son kremayı ekleyip sadece karışana kadar kısa bir süre çırparak peynirli karışımız hazırladım.
  • Bu karışımdan 4-5 kaşık ayırıp kalanına limon suyu ve kabuğunu katıp karıştırdıktan sonra kalıba döktüm. Ayırdığım kısma erittiğim bir miktar çikolatayı karıştırdım (ben çikolatayı micro dalgada erittim ama siz kaynayan bir suyun üzerine yerleştireceğiniz bir kapta da eritebilirsiniz-benmari-)
  • Buzdolabı poşetine çikolatalı karışımı doldurdum ve poşetin köşesini kestim. Bu kesikten kalıbın üzerine spiral çizdim (ortasından başlayarak dışına doğru halka şeklinde). Bir kürdanla ortasından kenarlarına doğru git-gel yaparak bu deseni oluşturdum (orta kısım sanki lilyum çiçeğine benzedi)


  • Fırının en altına akma tehlikesine karşı bir tepsi yerleştirdim. Peykeki hep fırın içinde bir kase su bulundurarak pişirmeyi öneriyorlar. Ben de o yüzden tabana koyduğum tepsinin içine su koydum.
  • Isınmış fırında 40 dk kadar pişirdim (üzeri kızarana kadar). Fırını kapattığınızda kalıbı sallarsanız eğer ortasının sallandığını farkedeceksiniz, o soğudukça donacak.
  • Fırını kapatınca hemen fırından çıkarmadım, ılıdıktan sonra tezgahın üzerinde soğuttuğum peykeki buzdolabında 3-5 saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. 2-3 gün sonra daha da güzel oluyor tadı.

2 yorum :

sulesaribas.blogspot.com dedi ki...

ellerinize saglık çok güzel gözüküyor ben antepli fakat artvinde yaşıyorum antep mutfagını tanıtmak için böyle bir sayfa açmış olmanız çok güzel benimde blogum var örgü oyuncak yapıyorum sizi ekliyecegim

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Tarifin ortasındaki desen tekniğini ebru sanatıyla uğraşanlar yapıyor.Çok yaratıcı başarılı bir tarif olmuş.
Teşekkürler.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...