3 Ağustos 2007 Cuma

Limon Marmelatı


Zaman Gazetesi'nin pazar ekinde "Muhalif Yemekler" adı altında Ayşe Önal yazıyor. Ayşe hanım her hafta bir konu belirliyor ve o konu ile ilgili ayrıntılı, onun tarihiyle ilgili ilginç bilgiler veriyor. Bu bilgilerin ardından da birkaç tarif veriyor. Ayşe Hanım'ın köşesini her hafta zevkle takip ediyorum. Bu hafta da konusu marmelatlardı. Marmelatın tarihçesini anlatan Ayşe hanım dünyada en çok tercih edilen iki marmelatın da tarifini vemişti: Ayva ve Limon marmelatı. Yazı çok hoş gerçekten biraz alıntı vererek tamamını okumanızı taviye ediyorum:
Marmelat kelimesi ise Portekizce ayva (marmelo ) sözcüğünden türemiştir. Arap mutfağından etkilenen Portekizliler ayva reçelini kendi mutfaklarına almışlardır. Ancak ayva kelimesinden türeyen marmeladın en ünlü birleşimi turunçgiller ailesinin birlikte kaynatılıp pelteleştirildiği portakal, limon, greyfurt ve yeşil limon marmeladıdır.

Hikâyesi de çok hoştur. 1700’lerin sonuna doğru, İspanyol Sevil şehrinden kalkan kargo gemisi aşırı fırtınaya yakalanıp İskoç şehri Dundee limanına sığınır. Gemide bulunan manav James Keiller geminin normal rotasına dönemeyeceğini anlayınca elinde bulunan ezik acı portakalları satamayacağını anlar ve annesine bir çare bulmasını ister. Annesi ayva yerine ellerindeki ezik acı portakalları kullanarak şekerle kaynatır ve şehre satar. Böylece portakal marmeladı bütün Avrupa’da çok popüler olur ve aileye büyük kâr getirir. Aile ilk fabrikayı 1797 yılında “Dundee Marmalade” olarak açar ve üç yüz yıldır dünyanın en ünlü marmelat üreticisidir.

Tamamı: http://pazar.zaman.com.tr/?bl=10&hn=1039 Şimdiye kadar benim sadece bir kez reçel denemem oldu, marmelatsa hiç denemedim ama limon marmelatı hemen dikkatimi çekti. Turunçgillerin reçellerini sevdiğim için bundan da memnun olacağımı biliyordum. Marmelatı hem denemek için hem evde limon az kaldığı için ben miktarı çok azaltmak zorunda kaldım. Şeker miktarı da tarife göre olmadı, (yanlış hesapla daha fazla kaçırmışım) ama yaptığım marmelattaki limonun ekşi tadı yerindeydi ve bence harikaydı. Siz şeker miktarını tarife sadık kalarak veya kendi damak tadınıza bakarak ayarlayabilirsiniz. Limon Marmelatı (Ayşe Önal'ın tarifi ile) Malzemeler:
  • 10 adet limon
  • 4 bardak şeker
  • 4 bardak su
Hazırlanması:
  • Limonu yıkayıp, kabuklarını rendeleyin. Çıkan beyaz zarları bıçakla temizleyip atın. Gövde limonları incecik dilimleyin. Rende ve dilimleri birlikte bir kaba alıp, buzdolabında beş-altı saat bekletin.
  • Tencere alın. Suyunu ekleyip önce orta ateşte sonra kısık ateşte bir saat civarında kaynatın. Limonlar suyunu çekip iyice yumuşayınca şekeri ekleyin. Kısık ateşte şeker iyice eriyinceye kadar kaynatmaya devam edin. Soğuyunca kesinlikle kuru olması gereken kavanozlara koyup, ağızlarını sıkıca kapatın ve kaldırın. Afiyet olsun.
Not: Benim limon adetim az olduğundan 1 saat kaynatmama gerek kalmadı. İlk kez marmelat denediğimden olsa gerek şekerini katmadan önce de suyunu çekmiş limonların içine birazcık kaynamış su ilave ettim. Bu olay belki marmelat için doğru bir uygulama değil ama ben o şekilde yaptım bir sorun da olmadı.

Hiç yorum yok :

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...