29 Kasım 2007 Perşembe

Öcce (Ökçe)


(Resmi büyütmek için üzerine tıklayın)

Bu yemek mücvere benziyor, ama içinde sebze olarak sadece taze soğan, taze sarımsak ve maydanoz var. Bunları doğramak biraz oyalıyor, kızartıldığı için de biraz ağır oluyor ama tadı gerçekten güzel. Ben ilk kez yaptım ve sonuçtan memnun kaldım. Ama ilk kez yaptığımız için miktarı biraz fazla kaçırmışım. 2 kişi için yarımşar kilo soğan ve sarımsak gerçekten çok fazla oluyormuş. Hatta ben doğradığım tüm sebzeleri en büyük boy borcam kapaklı tencereme alıyordum, yeşillikler bittiğinde kapta hiç yer kalmadığı için mecburen tüm malzemeyi geniş ve derin olan köfte leğençesinde(*) karıştırmak zorunda kaldım.

(*): Köfte leğençesi, Gaziantep' de köfteye çok düşkün olunduğu için mutlaka her evde olur. Bu kap eskiden bakır olurmuş şimdi parlak metalden yapılıyor. Çapı 50 cm. derinliği ise 10 cm. olan bu leğençede fazla miktarda yoğrulan köfteler bile etrafa saçılmadan rahatlıkla yoğrulabiliyor.

Not: Bu yemeğin adı Antep yemek isimleri geçen yerlerde Öcce geçiyor ama bu yemeğin halk arasında ismi Ökçe.

Malzemeler: (8 kişilik)
  • 1/2 kg. taze soğan
  • 1/2 kg. taze sarımsak
  • 3 bağ maydanoz
  • 5 adet yumurta
  • un(*)
  • 1/2 kaşık salça
  • tuz, karabiber, pulbiber, sıvıyağ
(*): un için miktar vermememin sebebi ben direk un kullanmadım. Ekmek fırınından aldığımız mayalı ekmek hamuru (3 X 134gr.) + 3 kaşık un kullandım. Bu şekilde öcceyi kızartırken içi daha güzel pişti. Ama hazır ekmek hamuru bulamazsanız direk un da kullanabilirsiniz. Un miktarını kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.


(Resmi büyütmek için üzerine tıklayın)

Hazırlanması:
  • Soğan, sarımsak ve maydanozu yıkayıp küçük küçük doğrayın geniş bir kaba alın.
  • Doğranmış yeşilliklerin üzerine yumurtaları kırın, salçasını, tuzunu ve baharatlarını ilave edin.
  • Eğer yukarda bahsettiğim gibi mayalı ekmek hamuru kullanacaksanız onu da ekleyin un kullanacaksanız azar azar un ekleyerek elinizle hepsini karıştırın. (Ben ilk önce 2 hamur+4 yumurta koydum ama kıvamı tutmadığı için 1 hamur+1 yumurta daha ekledim)
  • Eğer hamur kullandıysanız 3 kaşık kadar daha un ekleyerek en son kıvamı tutturun (kıvamı mücver gibi olarak, kaşıkla yağa dökülüp kızartılacak şekilde)
  • Kızgın yağa birer kaşık bu karışımdan dökün(üzerini kaşığın tersi ile düzeltin)
  • Her iki tarafını da kızartıp kağıt havlu serili tabağa alıp fazla yağını çektirdikten sonra servis edebilirsiniz.

15 yorum :

Unknown dedi ki...

Naile, annem buna ökçe derdi. Ben de ayakkabı ökçesi mi yiyeceğiz diye aklımca şaka yapardım. Yufkaya sararak çayla birlikte yemesini severdim. Daha hafif gibi gelirdi tadı. Ama dediğin gibi kesinlikle denenmesi gereken bir tad. Songül

Naile dedi ki...

Merhaba Songül, evet aslında halk arasında adı Ökçe olarak geçiyor, biz de öyle diyoruz ama ben Antep yemek isimleri geçen bir iki yerde Öcce dendiğini görünce orjinal ismi olması için bunu yazdım. Aslında haklısın o ismi de kullansam daha iyi olacak hemen düzeltiyorum.

yemek dedi ki...

Selamlar canim, bayilirim ökceye. Annem cok sik yapardi, yani en sevdigi yemeklerdendi. Bir süre düsündüm ama annemin öcce mi yoksa ökce mi dedigini hatirlayamadim.:))
Ama tadi ekmek arasinda muhtesem bence.
Sevgiler...

Ayşenur dedi ki...

Kilis'te occe derler, okce dendigini ilk kez duyuyorum. Yemeyeli uzun zaman oldu, birkac kez taze sogan aldim bunu yapmak icin ama tarifim yoktu. Artik denerim, tarifi bulduguma gore:) Ellerine saglik.

Müge Hüner dedi ki...

Ben mücvere ve içinde soğan olan her şey bayıldığım için Siret yenge çok sık yapar Öcce'yi. Kilis te öcce deniyormuş, her seferinde bayıla bayıla yerim. Ellerine sağlık Nailecim.
Bu arada senin resimde süper olmuş, tam anlamıyla yansıtmış lezzetini, benim blogun ilk günlerinde bücür makina ile çekildiği için resimler, yansıtmıyordu tam lezzeti.:))

Naile dedi ki...

Lavantin canım bizde özellikle açık ekmek aldık ki ince ekmeğin arasında dürüm yapıp yiyelim diye. Bir de yanına patates kızartması ile çok güzel oldu.

Ayşenur ben de Kilislilerin öcce dediğini bilmiyordum. Şimdiden afiyet olsun ozaman :)

Mügeciğim sende tarifini olduğunu bilmiyordum hemen baktım var diyince. Aslında ben de benim fotoğraftan çok memnun kalmadım ama yorugunluk içinde floresan ışığının altında çekebildiğim en iyi fotoğraf bu olunca mecburen bunu koydum.

Ilker Erdem dedi ki...

Cok degisik bir tat ilk defa goruyorum. ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

taze mücver bu çok güzel benim bir arkadaşımda bunu kuru soğanla yapıyo az yiynce çok güzel oluyor fazlası zarar tabi
ellerine sağlık

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Naile'ciğim,
Öncelikle yeni sayfan hayırlı, bol ziyaretçili olsun.Bu Antep yöresine özgü yemeğiniz çok güzel, iştah açıcı ancak yağda kızartmadan başka şekilde pişirilebilir mi? Çünkü kızartmalar bana yasak.
Kardeşimin Antepli bir arkadaşının yaptığı yörenize has şekilde hazırladığı kuru patlıcan dolmasını ve mercimek köftesini hiç unutmuyorum. Her ikisinin içinde de bolca sarımsak vardı ve çok enfesti. Sizin sayenizde de bunları öğrenmekten çok mutluyum.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler,

serinmavi dedi ki...

Annemde yapardı biz çocukken,özellikle oralardan taze sarımsak soğan geldiğinde :) eline sağlık canım...Sevgiler...........

Naile dedi ki...

ilker çok teşekkür ederim.

Yeşimciğim evet mücverden birkaç farkı var sadece, genel olarak aynı canım,teşekkür ederim.

ışıl, ökçe de bence mücver gibi aynı zamanda fırında pişirilebilir. Bence yağlanmış bir tepsiye ince olacak şekilde yayarak pişirebilirsin. Teşekkür ederim

Oyacığım annelerin biz çocukken yaptıkları tatlar hiç unutulmuyor değil mi? Gerçi şimdi insanın kendi eliyle yapması da ayrı ama. Teşekkür ederim canım.

İLKAY dedi ki...

Naileciğim çok teşekkür ederim canım...Sanırım senin bu tarifini atlamışım...Ben mücver sandığım için::(((
Ellerin dert görmesin seninki de nefis olmuş..Ben anında bitirevirdim::))
Bu arada bu vesilelerle yemek kültürümün ve bilgimin arttığı için ve de desteğin için çok teşekkür ederim canım...
çok öpüyorum...
sevgiler,

İLKAY dedi ki...

.

Naile dedi ki...

Sevgili ilkay, ben teşekkür ederim güzel yorumun için. Sevgiler..

İLKAY dedi ki...

Naileciğim bu arada senin linkini de ekledim canım benim yazıma haber vereyim dedim...
Çok öpüyorum sevgilerimle,

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...