22 Temmuz 2008 Salı

Vişne Ekşisi



Zaman hızla akıp gidiyor, ben artık çalışan bir anne olarak günlerin hızına yetişmekte zorlanıyorum. Nadir akşamlarda oturma odasında koltuğa oturabildiğimde seviniyorum. Sabah kalkıp hem Erdem'le ilgilenip bir yandan onun eşyalarını hazırlamak, bir yandan kendim hazırlanmak zorundayım. Akşamları ise yine Erdem'le birlikte yemek hazırlamak ve onu yiyebilme çabası içinde oluyoruz. Çünkü bazen yemek hazır dahi olsa fırsat bulup yiyemiyoruz. Ya eşimle sırası ile yiyoruz ya da Erdem'in uyumasını bekliyoruz. Ondan sonra da zaten evle ilgileniyorum, ev çamaşırhane gibi oldu, hemen hergün ilgilenilecek çamaşırlar mutlaka oluyor. Ya yıkanıp seriliyor ya da ütülenip yerleştiriliyor. Eğer hiç bir şeyle ilgilenemeyecek kadar iflas etmiş durumdaysam erkenden yatağa çöküyorum.

Bunları neden yazdım? Yani benim bu suskunluğum işte bu yoğunluklarda bloga koyabilecek şeylerle ve fotoğrafla ilgilenemediğimden kaynaklandığını anlatmak. Bloglarda tatil molalarını okudukça özeniyorum, benim asıl yoğun günlerim başladı herkesin tatili ile birlikte... Ama eğer beni takip etmekten hoşanıyorsanız sizi Erdem'in sayfasına davet ediyorum. Orayı olabildiğince sık güncellemeye çalışıyorum.

Şimdi gelelim tarife. Bugünlerde reçellik vişneler satılıyor çoğu yerde. Bizim reçelle aramız çok iyi olmadığından ben vişne şurubu yapıyorum. Şekeri az, saf meyve tadında çok lezzetli serinletici içecekler (geçen gün mürdüm eriği ile de yaptım çok güzel oldu).

Şurubun haricinde vişneyi şekersiz olarakta pişirebilir, değişik amaçlar için kullanabilirsiniz.

Hazırlanması:
  • Vişneyi yıkayıp bir tencereye alın, elinizle bütün vişneleri mıncıklayıp suyunu çıkarın.
  • Ateşe koyun ve 1-2 taşım kaynatın.
  • Vişnenin suyunu tel süzgeç ile süzüp bir kaba alın.
  • Üzerine bir tülbent örtüp güneşte 2 gün bırakın.
  • 1 kg. vişneden aşağı yukarı 1.5 çay bardağı vişne ekşisi çıkıyor.
Notlar:
  • Bu şekilde hazırlayacağınız vişne ekşisini cam bir kavanozda saklayıp salatalarınızda kullanabilirsiniz
  • Çekirdeğini önceden ayıklayarak vişnenin sadece suyunu değil kendisini de kullanarak marmelat kıvamında hazırlayabilirsiniz. Şeker hastaları bu marmelatı ekmeklerine sürüp yiyebilirler.
  • Pasta kremalarını doğal olarak renklendirme amaçlı kullanabilirsiniz.
  • Sıcak suda şekeri eritip, su soğuduktan sonra hazırladığınız ekşiden bu suya koyarak vişne şurubu yapıp içebilirsiniz. (Vişneyi eğer şekerle pişirirseniz daha sonra direk su katarak şurubu kolayca yapabilirsiniz. Ben ekşi meyve tadını kaybetmemek için vişneleri çekirdekleri ile birlikte ölçtüğüm kabı kullanarak 1 ölçü vişneye 0.5-1 ölçü arası şeker kullanıyorum)
Kullanım olarak benim aklıma gelenler şimdilik bu kadar.

7 yorum :

urfayemeklerimiz dedi ki...

elinize sağlık.

ilk fırsatta vişnesever kızıma yapayım. bakalım yorumu ne olacak?

urfayemekleri.com

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

Ev yapımı herşey çok daha sağlıklı... Vişne ekşisi de çok güzel omuştur eminim... Sana bu sıcaklarda acil tatiller dilerim... Kısa kaçamaklarla kendini dinlendirmeye çalış... Sevgiyle...

esra dedi ki...

Merhaba,ilk defa vişne ekşisi diye bir ekşe türü duyuyorum.Tahmin ederim güzel oluyordur.Ellerinize sağlık..

capankizimutfakta dedi ki...

PORSELEN DEMLİK yepyeni bir etkinlik ile karşınızda…
YÖRESEL LEZZETLER ETKİNLİĞİ-4 PİLAVLAR

http://porselendemlik.blogcu.com
http://selmahlc.blogcu.com
http://birdemliksohbet.blogspot.com
http://yoresellezzetler.bloggum.com tarafından hazırlanmıştır

etkinliğimizin yeni sahibesi www.capankizimutfakta.blogspot.com olarak 10/8/2008 ile 01/09/2008 tarihleri arasında 20 gün boyunca ben yapacağım konumuz:PİLAVLAR

anadolunun zengin sofrasını evlerimize sunmak,bizi biz yapan değerlerimizin hünerli ellerle bütünleştiği yemeklerimizin tarih kokan hikayelerini sunmak ve bu lezzetleri siz değerli dostlarımızla paylaşmak…
sizde bu lezzet dolu maceraya davetlisiniz…
eğer sizlerinde sofralarında yer bulan kendi yörenize ait bir tarifiniz var ise tarifinizi bize ulaştırabilir böylece bir yerlerde kalmış lezzetleri tüm dostlarınızla hem paylaşmış olacak hem de yörenizin kültür ve değerlerini tanıtmış olacaksınız
yapmanız gereken şey;
hazırladığınız yöresel yemeğinizi ismi ,yöre adı ,tarifi ve birkaç aşama ile çektiğiniz fotoğraf ile bloğunuzda yada sitenizde yayınlayıp daha sonra ev sahibine yorum ya da e-posta ile haber vermek
örnek:
isim:perde pilavı
yöre adı:siirt
buraya ise tarifimizin resmi ile beraber detaylı anlatımı gelecek şekilde…
iletişim:kadininmutfagi@hotmail.com ya da www.kadininmutfagi.blogcu.com
unutmayın tarifler sadece tarihi yöresel tarifler olmalıdır

zarpandit_gokche dedi ki...

vişne diye kaç gundur çıldırdım bu tarifide alıyorum allahım kırmızı renge döneceğim bu kadar vişne ye ye nereye kadar:)

ALi dedi ki...

Mrb arkadaşım çok güzel bir blog olmuş başarılarının devamını dilerim..
Benim siteme de beklerim www.anindayorum.com
Hoşçakal...

Damak Tadı dedi ki...

İlk kez görüyorum vişne ekşisini canım..Vişne sever biri olaraktan ekşisininde salatalara çok yakışacağı kanısındayım..Ellerine sağlık..


Sevgilerle..

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...