9 Mart 2009 Pazartesi

Peynirli Börek



Pide tarzı bir börek bu. Daha önce tarifini verdiğim Şekerli Peynir Böreğinin sebzeli olanı. Ama ondakinin aksine kapalı yapılır. Bu tür börekler Gaziantep'de sıklıkla yapılır. En güzel hali Antep peyniri ile yapılanıdır ama lor peyniri de çok kullanılır. Çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim.

Peynirli Börek

Malzemeler
(İç Harcı)
  • 800 gr. Antep peyniri
  • 300-400 gr. taze soğan(soğan miktarını dün yanlış yazmışım, soğanın tamamını kullanmadığımızı unutmuşum)
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı margarin
  • Tuz, kırmızı pul biber

Hazırlanması

  • Soğanı minik minik doğrayıp margarin ile hafif soldurun.
  • Peyniri rendeleyin veya robottan geçirin
  • Peynirin içine soldurulan soğanları ve ince kıyılmış maydanozları ilave edin.
  • Peynirinizin tuzuna göre tuzunu ve kırmızı pul biber ilave edin.
  • Hazırlanan iç Gaziantep'de ekmek fırınlarında pişirilir. Herhangi bir mayalı hamuru pide gibi açıp bu harcı koyarak hazırayabilirsiniz.

Notlar:
  1. Soğanı taze yerine kuru kullanabilirsiniz veya taze soğan kullanıyorsanız yağda soldurmadan koyabilirsiniz. Ama bu şekilde çok lezzetli olmuştu.
  2. Lor veya başka bir peynir de kullanabilirsiniz ama bulabilirseniz Antep peynirini tercih edin.
  3. Hamurla uğraşamam derseniz yufka ile de denenebilir. Hiç denemedim ama bu şekilde güzel olduğuna göre yufka ile de güzel olacaktır..

9 yorum :

BETUL dedi ki...

Hamur elle , lahmacundakinden kalinca yuvarlak acilmis, bir yarisina ic konulup diger yarisi ustune kapatilmis gibi gorunuyor, oyle mi Naile? Buyuklukleri ne kadar?
Antep peyniri pisince erimiyor mu?
Ahret sorulari, ahret sorulari :)

zeynebinsofrası dedi ki...

Çok güzel görünüyo Naile.bizim oralarda da çok yaptırırlar.içini sen hazırlarsın.özellikle lahmacun yaptırılır.antep kadar yaygın değildir ama.çok canım çekti şimdi yaaa.maalesef burada öyle imkanlar yok.olsada oralardaki kadar güzel yapamıyorlar maalesef.

Adsız dedi ki...

Çok iştah açıcı görünüyor Naileciğim.Ellerine sağlık.Sevgiler...

Naile dedi ki...

Betül, evet lahmacundan daha kalın olarak oval şekilde açılıyor, yarısına iç konup boylamasına bir tarafı diğer tarafın üzerine kapatılıyor. Boyu da yaklaşık 30 cm. oluyor. Ahret soruları olur mu hiç, evde yapmadığımız için bu tür şeyleri anlatmayı geçmişim, zaten iç harcı anlatmak istemiştim özellikle. Bu arada senin ilgini çeker diye söylüyorum antep yemek tarifleri kitaplarında bu böreğin içine taze tarhun da konduğu yazıyor, bizim çevrede koyanı görmedim ama demekki eski bir gelenek. Antep peyniri için de mozeralla peynirine benzer diyor Ayfer Ünsal ama ben mozerallayı bilmiyorum. Pişince biraz eriyor ama kaşardan daha farklı yapısı. Sevgiler..

Zeynep çok teşekkür ederim canım, evet o taraflarda bu tür şeyleri evde yapmaktan başka çare olmuyor. Ne diyelim o da ayrı güzel, memlekete gelince özlem gidermesi de güzel..

Müjde çok teşekkür ederim canım..

Betül dedi ki...

ellerine sağlık canım. Çok severim ben de bu böreği. Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Ay Naileeee, bunun tadini bilen biliri!..
Ne nefis olur o öyle, yagini akta akita yersin, tabi diyet filan derdin yoksa.:))
Ne cok zaman oldu yapmayali, hatirlattin insallah kollari sivayayim...
Sevgiler canim benim...

Adsız dedi ki...

Ben peynirli boregi gorunce Antep'deki gunlerimiz aklima geldi.
Ama bu boregin en guzeli Antep peyniri ve taze sogan, maydanozla cig olarak yapilanidir.Antep'e her gittigim de en az 50 tane yaptirir getiririm.( 2 ay buzdolabinda saklarim ) Sizinde ellerinize saglik.
sevgiler

Kıbrıs Mağduru dedi ki...

Merhabalar,
2 yıldır Antep'teyim ve yemekelrini sizin blogtan yardım alarak yapıyorum. İzniniz olmadan peynirli börek tarifni blogumada yayınladım. Çünkü sizin blogtan yararlanarak yaptım. Blogunuzun adresinide kaynak olarak gösterdim.Umarım bir sakıncası yoktur. Bloguma beklerim www.ewcimen.com

TAZE NANE dedi ki...

Çok lezzetli ve güzel görünüyor.
Görünüşü harika.
Sevgiler.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...