15 Mayıs 2009 Cuma

Söğürme



Söğürme, aslında Gaziantep'de közlenmiş patlıcana verilen isim. Ama bu yemeğe de söğürme diyebiliriz. Bir nevi patlıcan salatası ama koyulan domates, biber de közleniyor, soğan yağda solduruluyor. Bence diğer sebzelerin çiğ konduğu patlıcan salatalarından daha güzel. Üzerine bol maydanoz çok yakışıyor.

Yemeden önce fotoğraflarken 3. pozdan sonra oğlum maydanozları ele geçirdi. Bende daha fazla fotoğraf çekmek istemedim, çok acıkmıştım zaten, diyet yemeği olarak 1 dilim ekmekle birlikte yedim.

Söğürme

Malzemeler: (2 kişilik)
  • 3 tane patlıcan (Gaziantep'de söğürmelik olarak satılan tombul patlıcanlardan kullandım)
  • 3 tane sivri biber
  • 3 tane domates
  • 1 tane soğan
  • Maydanoz, sıvıyağ,tuz, karabiber,pulbiber
Hazırlanması:
  • Patlıcan, biber ve domatesleri fırında közleyin. Kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın
  • Küp küp doğradığınız soğanları biraz yağ ile tavada soldurun.
  • Üzerine doğradığınız közlenmiş sebzeleri ilave edin.
  • Tuzunu, karabiberini ve pul biberini ekleyip bir süre(2-3 dk yeterli) ateşin üzerinde karıştırın.
  • Tabağa aldıktan sonra üzerini maydonozla süsleyip sıcak veya soğuk servis edin.
Notlar:
  • Patlıcanı eğer ocak üzerinde közlüyorsanız domatesi ocak üzerinde közlemek zor olacağından domatesleri çiğden doğrayıp soğanı soldurduktan sonra üzerine ekleyip bir süre ocakta pişirebilirsiniz.
  • Közlenmiş Patlıcan, biber ve domatesi doğrayıp karıştırdıktan sonra bir tabağa alır, üzerine halka halk doğranmış soğan ve kavrulmuş kıyma dökerekte hazırlayabilirsiniz. Ama o zaman yemeğin adı Abugannuş olur.

14 yorum :

Adsız dedi ki...

bayılırım bu yemeğe.hem pratik hem de inanılmaz lezzetli.yanında da pide olursa daha da süper olur.ellerinize sağlık.

My Turkish Kitchen dedi ki...

Naile,
Eline saglik, bu gercektende patlican salatasindan daha lezzetli senin de dedigin gibi. Yazlari en cok yapilan yemeklerdendir annemlerde de.
Iffet

HUYSUZBALIK dedi ki...

Söğürmeyi kızkardeşim de çok sık yapar. Sıcak pide ile bayılırım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

zeynebinsofrası dedi ki...

offf naile yaaa yapılırmı bu.Sıcak havalarda yazların vazgeçilmezidir.Ama maalesef ben pek yapamıyorum çünkü eşimin tek yemediği sebze patlıcan.Sırf tek başıma da canım istemiyo.Ellerine sağlık:)))

Ferkay dedi ki...

Naileciğim hem pratik hem güzel sonuçta sebze yemeği sevilmezmi hiç ellerine sağlık canım.
Sevgiler..

Unknown dedi ki...

tam yaz için uygun birseçim.ellerinize sağlık bol sebze tüketmeye çalışan ben en kısa zamnda denemek isterim

Adsız dedi ki...

Naile, kafam karisti... Antep den uzakda olunca yemeklerin cesitleri konusunda insan bocaliyor mu ne?:))
Ben sörmenin kavrulmus seklini sadece soganli biliyordum, yani biz hic böyle yapmazdik. Biri salata seklinde olani sörme patlican ve iger malzemeler cigden... Digeri kavrulan sogana pilbiber atilip sörme patlicanla kavruludu... Yani bu yaptiginin sebzesiz olani. Demek ki, evlerde de degisiklik gösteriyor.
Ellerine kollarina saglik güzel arkadasim, yeni bir cesidini daha ögrendim.
Yavrunu öpüyorum...

Naile dedi ki...

Adsız, haklısın pide ile çok güzel oluyor. Teşekkür ederim.

İffet annenin ellerine sağlık. Çok teşekkür ederim.

Esin yazın sıcak pide ve söğürme favori yemeğim benim. Teşekkürler.

Zeynep belki eşinin patlıcan sevmesine vesile olur bu yemek. Bir denemek lazım.

Feray haklısın, sonuç olarakta sebze yemeklerinden sonra insanın midesi daha bir rahat oluyor.

Aylin teşekkür ederim, ellerine sağlık şimdiden senin de.

Lavantin, haklısın canım. Teyzem dediğin şekilde yapardı. Babamda domatesli yaparsa eğer soğanı çiğden koyar kıyma dökerdi üzerine. Ben bu şekli yengemden öğrendim ve sadece soğan konulandan çok daha lezeztli. Denemeni tavsiye ederim.

Feyza Fidan dedi ki...

Nailecim valla böylesini hiç denemedim patlıcan salatasının ama tadını damağımda hissettim..Kesin enfes bir lezzeti vardır. Ellerine sağlık,
Sevgiler...

Pelin dedi ki...

Çok güzel bir tarif. Soğanı çiğ koymaktan çok daha iyi bence de böylesi. Ellerinize sağlık
Sevgiler

nurşen dedi ki...

Ellerine sağlık ben de yaz kış bunu yaparım.Benim yaptığım biraz değişik kışın da buzlukdaki patlıcanları çıkarıp yaparım. Sevgiler

Butikpartim dedi ki...

Bu yemeği hiç yemedim,çok lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık..Antep sofrası çok lezzetli oluyor,orada yaşasam 100 kilo olurdum sanırım:))

sevimlimutfak dedi ki...

Sitenizi uzun zamandır takip ediyorum. Çok beğeniyorum. Antep yemeklerini beğenmemek mümkün değil
Bu yemeği bende yapıyorum fakat soğsn yerine sarımsak koyuyorum.Çok
güzel oluyor.Canım çekti valla. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Güncel Haberler dedi ki...

Bu akşam bizde bekar evimizde söğürme yapmaya karar verdik. Yalnız bu tariften biraz bağımsız oldu :). Patlıcan, domates ve biberleri fırında pişirip sonra soyduk. Soğan kullanmadık, sarımsak kullandık. Çok süper oldu :))

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...