26 Mayıs 2009 Salı

Yenidünya kebabı



Gaziantep mutfağına dışarıdan bakıyor olsaydım, sebzelerin yoğurtla pişirilmesi, etin meyve veya farklı sebzelerle birlikte pişirilerek kebabının yapılması bir hayli ilginç gelirdi. Ama tüm bunlar benim mutfağımıza olan hayranlığımı artırıyor. Beklemeyeceğiniz lezzetlerle karşılaşabiliyorsunuz. Peki eski zamanlarda bu şekilde pişirme yöntemlerini nasıl buldular derseniz inanın onu ben de bilmiyorum. Bize şimdilik bu lezzetleri yapmaya devam etmek hatta unutulmaya yüz tutmuş tarifleri deneyip tanıtmak düşüyor.

Çağla aşının tarifini verirken bu sene daha önce denemediğim değişik yöresel lezzetleri denemeyi hedeflediğimi yazmıştım. Yenidünya kebabı da bunlardan biriydi.

Gaziantep dışında muşmula veya malta eriği olarak bilinen meyveye Gaziantep'de Yenidünya adı verilir. Sabırla bu meyvenin çıkma zamanını bekledim. Şimdi tam zamanı! Meyve olarakta sevdiğim için sade yiyeceğim kadarının haricinde bu kebap için de fazladan aldım ve haftasonu deneme boyu olarak az miktarda pişirdim. Aslında mangal üzerinde şişte pişen bir kebap ama ben tepside fırında pişirdim.

Yenidünyanın mayhoş ekşi tadı ile birlikte yenidünya kebabını biz sevdik. Pidenin içine dürüm yapıp yemenizi tavsiye ederim.

Yenidünya Kebabı



Malzemeler:

  • 200 gr. az yağlı kıyma
  • 400 gr. yenidünya*
  • tuz, karabiber,su
Hazırlanması:
  • Kıymaya tuz ve karabiber atıp yoğurun.
  • Yıkanmış yenidünyaların uç kısımlarını bıçakla kesip ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkarın.
  • Etten cevizden küçük parçalar koparıp yuvarlayın, iki parçaya bölünmüş her bir yenidünyanın ortasına bu eti sıkıştırıp dik duracak vaziyette tepsiye sıra sıra dizin (veya kebap şişine geçirin)
  • Tepsinin dibine yarım çay bardağı kadar su koyup 180 derece fırında etler ve yenidünyalar kızarana kadar pişirin.
* Meyveyi alırken olgun ve tatlı olanları tercih etmeyin.

Not: Yeni tarifler zamanı geldikçe denenmeyi bekliyor. Değişik tarifleri düşündükçe heyecanlanıyorum. Umarım siz de okuyup, belki de, denemekten aynı heyecan ve mutluluğu alıyorsunuzdur.

20 yorum :

nurşennurseninhobileri.blogspot.com dedi ki...

Naileciğim,yendünya kebabı inan benim en çok sevdiğim kebaplar arasında. Bu kebabın mayhoş tadını çok seviyorum. Ellrine sağlık.Sevgiler

Burcu dedi ki...

Bizim buralarda yeni dünya başka, muşmula başka meyvedir. Sen hangisini kullandın anlamadım Naile. Muşmula koyu kahverenginde, yeni dünya sarı renkte oluyor. İkisi de çekirdekli..

Ferkay dedi ki...

Hiç denemediğim bir yemek. Hemen deneyeceğim Naile. Sağol canım.
Sevgiler.

zeynebinsofrası dedi ki...

Adana da da yenidünya derler.Ama bu kebabı hiç duymamıştım.Erikle yapılan köfte yapıp yemiştim.Ekşi meyvelerin tadı gerçekten çok harika oluyor kıymayla birleşince.dediğin gibi ekşi olanları seçmek lazım.Bu da çok harika görünüyor.çokda kolaymış.Ellerine sağlık....

Naile dedi ki...

Nurşen abla, dediğim gibi ben ilk kez yedim dediğin gibi ekşi ekşi güzel oluyormuş.

Burcu muşmulayı bilmiyordum açıkcası internetten gördüm, yenidünya diye bilinmiyordur belki diye yazdım. Dediğim meyve sarın olan canım işte şu adreste de görebilirsin: http://ormandanenedir.blogspot.com/2006/06/eriobotrya-japonica-yeni-dnya.html

Feray teşekkür ederim, afiyet olsun şimdiden.

Zeynep eriği dolmaya da koyuyorlar aslında birgün de onu mu denesem ki? Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Yenidünyanın bir diğer adı Malta eriğidir. Selamlar. Engin

zarpandit dedi ki...

ben sana çilekli tartımı hediye etsem :))

sende bana tum antep yemeklerini öğretsen antep aşığı biri olarak :)

banu dedi ki...

Harika gözüküyorlar... Yenidünyayı çok severim. Sizin oraların yemeklerini de çok severim. mutlaka deneyeceğim. Sevgiler,

Naile dedi ki...

Engin bey evet malta eriği de deniyormuş, teşekkürler.

gokche, tamam bigün bize gelirsin hem boş gitmeyi sevmiyormuşsun, gelirken de çilekli tartınla (hatta canın yeni bişey denemek isterse cheesecake veya çikolatalı pasta da olabilir) ben de sana uygulamalı antep yemekleri dersi veririm :)

banu ben de çok seviyorum geçen seneden beri bu meyveyi ama bi tek ben çok severmişim gibi gelirdi, çok sevilen bir meyve değil çünkü, benim gibi birtane daha varmış, sevindim :)

allımorlu dedi ki...

s.aleyküm, ilk kez bu kadar pratik ama hoş görünen bir yemek gördüm deneyeceğim,eriklerde çıktı zaten.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Bu kebabı benim aile büyükleri de çok beğenirler ama bana yemek kısmet olmadı henüz tadını çok merak ediyordum artık yapıp yemek bana şart oldu güzel de bir görüntüsü varmış ellerine sağlık canım.
Sevgiler...

tatlilar gülcandan dedi ki...

Ellerinize saglik. cok güzel görünüyor.Ilk firsatta deneyeceyim.yeni deyisik tariflere denemeyi seviyorum .Hosca kal sevgiler.

Pembe Tatlar dedi ki...

Kayısı kebabını duymuştum ama bunu ilk defa duuyuyorum eminim güzeldir ellerine sağlık....

Adsız dedi ki...

tadını tahmin edemiyorum çok ilginç geldi doğrusu.adı antepliyim ama her gün yeni bir tatla karşılaşıyorum bu çeşitlilik çok yaratıcı.

Naşide Dönmez dedi ki...

ilk defa görüyorum ilk defa duyuyorum.galiba bende gaziantep mutfağına dışarıdan bakıyorum:))ama ellerine sağlık eminim güzel bir tadı vardır.

zarpandit dedi ki...

naile anlastık ilk ders baklavadan olsun :)))

sevimlimutfak dedi ki...

Meyvesini çok severim ama yemeğini ilk defa duydum. Antep'te yapılan bir yemekse mutlaka çok güzeldir. Antep yemeklerini çok seviyorum. Ellerine sağlık. Sevgilerle...

HUYSUZBALIK dedi ki...

Ben de Adanalıyım. Bizde de yenidünya derler. Ama kebabını hiç yemedim. Denemek lazım. Annem de ayva ve etle yapılan bir yemekten bahsederdi. Tarifini bulamadım bir türlü. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

denemeyi çok isterdim çok güzel görünüyorr

ellerine sağlık
kocaman sevgilerrr

Özlem dedi ki...

Ne değişik lezzetlerimiz varmış, görüntüsü o kadar iştah açıcı ki, hiç yememiştim ama artık tarifi olduğuna göre istediğim zaman tadabilirim, ellerine sağlık,
sevgilerimle

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...