13 Temmuz 2009 Pazartesi

Nohut pibazı



Pibaz, Antep ağzında piyaza verilen isim.

Gaziantep'de en çok tüketilen bakliyat hangisidir diye sorsalar şüphesiz verilecek cevap nohutdur. Nohut, Gaziantep'de dürümcülerde pide içine dürüm edilerek satılıyor. Öğle yemeğini dışarda yiyenler için sevilen bir çeşit. Bu durum biraz tuhaf görünebilir ama ilikli kemikle birlikte pişen nohutun tadı çok güzel oluyor. Ekmeğin içine nohutla birlikte genelde patates kızartması ve soğan-maydanoz ikilisi konuyor. Sade nohutun haricinde baharatlısı ve ezme şeklinde (nohutlar ezilip baharat katılıyor) çeşitleri de bulunuyor. Antep'e özgü bir çeşit falafel diyelim. Bir farkı, nohut sonradan kızartılmıyor.

Geçenlerde kayınvalidemlerde bir öğlen yemeğinde hazırladık bu pibazı. İlikli kemikle pişirdiği için nohut çok lezzetliydi. Biz de pide ekmeğin* içine dürüm yaparak yedik.
Nohut pibazı
Malzemeler
  • 1 büyük çorba kasesi haşlanmış nohut (tercihan ilikli kemikle birlikte pişirilmiş)
  • 1 demek maydanoz
  • 1 büyük soğan
  • 1 orta boy domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • tuz, kuru sumak**, limon suyu(limon suyunu sumağın ekşisine göre ayarlayın)
Hazırlanması
  • Soğanı halka halka doğrayın
  • Maydanoz, domates ve biberi küçük küçük doğrayın
  • Geniş bir kapta doğradığınız malzemeleri ve nohutu alın.
  • Tuzunu ve kuru sumağı ve limon suyunu ekleyip hepsini karıştırın
* Gaziantepde pide dürüm yapılabilir incelikte oluyor, lavaş ekmeğin biraz kalını diyebiliriz.
** Kuru sumak, sumağın kurutulup pul biber gibi öğütülmesi ile elde ediliyor. Aktarlarda bulunuyor. Eğer sumağın ekşisi yeterliyse limon kullanmanıza gerek kalmayabilir. Sumağınız yoksa renk yerine sadece limon suyu kullanabilirsiniz. O zaman renk vermek için pul biber kullanmanızı tavsiye ederim.

7 yorum :

Ayça dedi ki...

Dürüm nohut daha önce duymamıştım. Eminim güzeldir. Piyaz da süper görünüyor. Ellerine sağlık. Arkadaki mercimekli köfte sanırım. Öyle canım çekti ki ;dün evdeydim ben de yaptım mercimekli köfte. Biraz abartmışım 1 kg bulgurdan yaptım. Bugün de yiyeceğiz.

pembe tatlar dedi ki...

Dürüm nohutu yeme şerefine nail oldum gerçekten nefis....
Ama piyazı ilk defa duyudm eminim buna nefis olmuştur ellerine sağlık canım...

Müge dedi ki...

Naile şekerim;
Çok klasik bir yorum olacak ama vallahi canım çekti :)

Birbirine benzeyen tatlardan birini sevip birini sevmeme gibi bir huyum var benim.

Ispanak sevmem, semizotuna bayılırım, fasulye sevmem, nohuta bayılırım gibi :)
O yüzden fasulye piyazına hep serin durdum bu güne kadar.
Senin tarif çok hoşuma gitti, annem yemek için nohut haşladığında , birazını kaçırıp yapacağım :)

Ben gidip biraz mantar salatası yiyeyim bu niyetle bari, benziyorlar ya :))
Öperim.

Adsız dedi ki...

Cok guzel gorunuyor hadi nohutu bulduk piyazi yaptikta pideyi nerden bulacagiz.... asil lezzeti bence pide veriyor nerden mi biliyorum malatyada yemistim boyle mahalle aralarinda firinlar var her an sicak pide bulunuyor neyse size afiyet olsun:)))Derya

Naile dedi ki...

Ayçacığım neyse ki evde varmışta sen de yemişsin, hamilelere yasaklamalı yemek bloglarını :))

pembe tatlar, güzel oluyor denemeni tavsiye ederim. sevgiler

Mügeciğim sen aslında pekte yemek ayırt eden biri gibi durmuyorsun ama işte demekki her insanın oluyormuş sevmediği tatlar. Afiyet olsun canım benim.

Derya haklısın valla pide şansı dışarda yok maalesef. Benim de Konya'da yaşarken en çok özlediğim şeylerden biriydi pide.

Adsız dedi ki...

okulda toplantı olduğunda ne yesek acaba diye düşünür ve hemen nohut deriz.başka sehirden olan arkadaşlarımız önce garip karşılar sonra onlarda yerler böyle bir lezzet olamaz.şimdi emziriyorum.bebeğe dokunur diye yiyemiyorum gözümde tütüyor.

Murat dedi ki...

Teşekkürker
Film izle

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...