Arabaşı, Konya ve Karaman civarına ait bir çorba(sonradan öğrendim ki aslında Yozgat yöresine aitmiş). Çok acı ve sıcakcık içilmesi en büyük özelliği. Tabi bir de hamuru. Arabaşının yenme şekli şöyle, kaşığı önce bir parça hamur alınıp arkasında çorba kasesine daldırılıp çorbadan da kaşığa biraz alınıyor ve hamuru çiğnenmeden yutularak yeniyor. Bu sadece Konyalılardan öğrendiğim yöntem, yoksa ben sadece birkere tadına baktım hamurun ve birdaha yememeye karar verdim. Ama çorbasını çok beğenerek içiyorum. Konya'da bulunduğum yıllarda arkadaşlarımın anneleri tarafından tanıyıp sevdiğim bu çorbayı denemek ilk kez bu senenin başında kısmet oldu, eşimin daha önce tanımadığı bir çorbaydı ama şimdi çok beğendiği için arada istiyor ben de pratik olan bu çorbayı hamursuz olarak pişiriyorum.
Tarifi Bengisu'nun Mutfağı'ndan almıştım. Biz 2 kişi olduğumuz için tüm tavuk yerine parça tavuk alarak pişiriyorum. Bir de dikkat etmeniz gereken bir nokta, unu ateşte hafif kavurduktan sonra su katmadan önce soğumasını beklemeniz. Eğer sıcakken korsanız un topaklanıyor.
Acı severlere tavsiye olunur..
Arşivim için buraya da ekliyorum tarifi:
Malzemeler:
1 talı kaşığı kırmızı biber ve domates salçası karışık,
3 tatlı kaşığı un,
1-2 kaşık sıvı yağ,
tuz, limon suyu, bolca acı biber
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder