28 Nisan 2006 Cuma

Kıyma Kebabı



Gaziantepliler için piknik ve kebap yaz aylarının olmazsa olmazıdır. Hatta küçüklüğümden piknik zamanında yağmura tutulduğumuzu hatırlarım. Tabiki pikniğin ana yemeği kebap. Kıyma, kuşbaşı, tavuk veya patlıcan kebabı. Ben en çok kıyma ve patlıcan kebabını tercih ediyorum ama patlıcan kebabını yapmak için eğer "ağız tadı" ile yemek istiyorsak yazı beklemek zorundayız, çünkü kış patlıcanları ile maalesef güzel olmuyor. Özellikle de Antep patlıcanı dediğimiz kısa boylu, boz renkli patlıcanları tercih ederiz ki onun da tarifi yaza artık.


Adana kebabı meşhurdur bilirsiniz. Biz Gaziantepde kıymayı 2 türlü terbiyeleyerek hazırlarız ki birincisi sebzeli kıyma kebabı diğeri de acılı kıyma kebabı. Bu tarifler Adana kebabından biraz farklı yani Gaziantep usulü kıyma kebabı. Biz bu hafta sonu sebzeli kıyma kebabı hazırladık ama ikinci tarifi de altına yazıyorum.



Sebzeli Kıyma Kebabı:

Malzemeler:

  • 1 kg kıyma
  • 2 baş taze sarımsak veya 4-5 diş kuru sarımsak
  • 1 küçük bağ maydonoz
  • pul biber
  • karabiber
  • tuz
  • yenibahar
Yapılışı:
  • Sarımsak ve maydonuzu çok ince doğrayın, diğer malzemelerle birlikte kıymaya katıp yoğurun.
  • Terbiyelediğiniz eti ağzını kapatıp birkaç saat buzdolabında dinlendirin
  • Şişlere saplayıp mangalda pişirin.


Acılı Kıyma Kebabı:

Malzemeler:

  • 1 kg kıyma
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Yenibahar
  • Kekik (arzuya göre)
  • Çok küçük bir soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı nane
Yapılışı:
  • Soğanı çok ince doğrayıp bıçağın ucu ile ezin. Sarımsağı ezin.
  • Tüm malzemeleri kıymaya katıp yoğurun
  • Birkaç saat ağzı kapalı buzdolabında dinledip şişlere saplayıp mangalda pişirin.

Hiç yorum yok :

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...