Zahter çayı Gaziantep'de baya tüketilen çaylardan biri. Özellikle bir yerlerde çay ikram edilecekse ve çay içmiyorsanız genelde ilk tercih edilen şey zahterdir. Yalnız et yemeklerine aldığımız kekik baharatı çay olarak kullanılmıyor, tam olarak bir farklılık varmı bilmiyorum ama sanırım onun daha ince çekilmiş olmasından kaynaklanıyor. İçtiğimiz zahterde yapraklar bütün şeklinde, sadece dallarından ayrılmış oluyor.
Faydaları:
Bedeni kuvvetlendirir
Hazmı kolaylaştırır
İştahsızlığı giderir
Sinirleri kuvvetlendirir
Kalp çarpıntısını keser
Yemeklerin bozulmasını önler
Bağırsak iltihabını iyileştirir
İdrar söktürür
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur
Böbrekteki ve mesanedeki mikropları öldürür
Kan dolaşımını düzenler
Müzmin öksürük,astım,bronşite faydalıdır
Kekik suyu ile banyo romatizmayı dindirir
Kandaki şeker miktarını azaltır.
Hamileler ve guatr olanlar kullanmamalıdır!
Yapılışı:
Bir çay süzgeginin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyup bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak içebilirsiniz.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder