5 Nisan 2006 Çarşamba

Zahter



Zahter çayı Gaziantep'de baya tüketilen çaylardan biri. Özellikle bir yerlerde çay ikram edilecekse ve çay içmiyorsanız genelde ilk tercih edilen şey zahterdir. Yalnız et yemeklerine aldığımız kekik baharatı çay olarak kullanılmıyor, tam olarak bir farklılık varmı bilmiyorum ama sanırım onun daha ince çekilmiş olmasından kaynaklanıyor. İçtiğimiz zahterde yapraklar bütün şeklinde, sadece dallarından ayrılmış oluyor.



Faydaları:

Bedeni kuvvetlendirir

Hazmı kolaylaştırır

İştahsızlığı giderir

Sinirleri kuvvetlendirir

Kalp çarpıntısını keser

Yemeklerin bozulmasını önler

Bağırsak iltihabını iyileştirir

İdrar söktürür

Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar

Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur

Böbrekteki ve mesanedeki mikropları öldürür

Kan dolaşımını düzenler

Müzmin öksürük,astım,bronşite faydalıdır

Kekik suyu ile banyo romatizmayı dindirir

Kandaki şeker miktarını azaltır.

Hamileler ve guatr olanlar kullanmamalıdır!


Yapılışı:

Bir çay süzgeginin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyup bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak içebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...