30 Mayıs 2006 Salı

Yavan (Fellah) Köfte



"Yavan" kelimesi Antep ağzında "çirkin" anlamında kullanılır. Bu köfteye sanırım içinde et olmadığı için bu ismi vermişler ama tadının "yavan" olmadığı kesin. Geçenlerde çaya gelen misafirlerim için annem yaptı bu köfteyi. Küçük kaselerde çayın yanında sunumu güzel oluyor. Ama ben bir gün bekledikten sonraki soğuk halini daha çok sevdim.


Malzemeler:

Köftesi için:
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
Sosu için:
  • 1 bağ maydonoz
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 büyük domates
  • 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • yağ
  • karabiber
  • pul biber
  • tuz
Yapılışı:
  1. Önce ince bulguru su ile ıslayıp ağzını kapatarak yumuşamasını bekleyin.
  2. İnce bulgura irmik,tuz,karabiber,pul biberi katarak su ile iyice çiğköfte gibi yoğurun. (Köftelerin dağılmaması için iyi yoğrulması gerekiyor)
  3. Köftelerden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın ve parmağınızla ortasına hafif bir oyuk yapın.
  4. Hazırladığınız köfteleri kaynar suda haşlayın
  5. Sosunu hazırlamak için yeterince büyük bir tencereye yağı koyup küçük küçük doğradığınız sarımsakları ve domatesleri atıp biraz karıştırın
  6. Üzerine salçayı, nar ekşisini, tuz, karabiber ve pul biberi de katarak karıştırmaya devam edin.
  7. Domatesler yeteri kadar yumuşadıktan sonra küçük küçük doğranan maydanozları da katıp bir iki karıştırdıktan sonra köfteleri atın
  8. Eğer köfteler soğuduktan sonra sosunu hazırlıyorsanız sosun içine attıktan sonra bir süre ateşte tutarak köftelerin de ısınmasını sağlayabilirsiniz

7 yorum :

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Yaptım çok güzel oldu,emeğinize sağlık:)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Birkaç farklı fellah köftesi tarifi denedim, hiçbiri sizin tarifinizin yerini tutmuyor. Özellikle bir gece sosta dinlendirdiğinizde köftelerin lezzeti muhteşem oluyor. Bu tarifi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sevgi ve Selamlarımla.

Naile dedi ki...

ben de güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Naile,
Tarifinizi daha önce denedim ve tadan herkes çok beğendi köfteleri. Her an elimin altında olsun diye köfteleri önceden hazırlayıp derin dondurucuda saklama konusunda ne öneririniz; köfteleri çiğ olarak mı saklamak daha uygun olur haşlayarak mı? Şimdiden çk teşekkür ederim cevabınız için. Sevgilerimle..
Özlem

Naile dedi ki...

Merhaba Özlem, çok sevindim deneyip beğenmene. Dondurucuya kaldırma fikri de insanın gerçekten hoşuna gidiyor ama maalesef yine aynı yöntemle yapılan ekşili ufak köftenin köftesinin buzluğa girip çıktıktan sonra dağıldığını söylemişti annem. Bunun da aynı şekilde dağılacağını düşünüyorum. Yani dondurucuya kaldırmanız hüsran sonuçlanabilir maalesef.

sevgiler..

Feraydefne dedi ki...

Geçen gün fellah köftesi yapmaya karar verdim zahmetli oldugundan ve yapmam gereken baska isler oldugundan gece hazirladim ve buzluga attim iki gun sonra buzluktan cikardim ve yarim saat kadar tepsiye serip yumusamasini bekledim . Kaymayan suya biraz limon tuzu ve yarim limonun suyunu koydum. Sonuç mükemmel kesinlikle dagilmiyor. Buzluk fikrini gonul rahatligiyla uygulaya bilirsiniz :))

Feraydefne dedi ki...

Geçen gün fellah köftesi yapmaya karar verdim zahmetli oldugundan ve yapmam gereken baska isler oldugundan gece hazirladim ve buzluga attim iki gun sonra buzluktan cikardim ve yarim saat kadar tepsiye serip yumusamasini bekledim . Kaymayan suya biraz limon tuzu ve yarim limonun suyunu koydum. Sonuç mükemmel kesinlikle dagilmiyor. Buzluk fikrini gonul rahatligiyla uygulaya bilirsiniz :))

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...