Pazının adı Gaziantep'de pancar. Başka ne tür yemekleri oluyor bilmiyorum ama ben sadece sarmasının yapıldığına şahit oldum. Annem hep pirinçle yapardı. Geçenlerde Devletşah'ta gördüğün pazı sarması iştahımı kabartınca bende hemen denemelik pancar aldım ve Chef's dergisinin kasım-aralık sayısı için Gaziantep'de yapılan bulgurlu içle sarmalarımı hazırladım. Doğrusunu söylemek gerekirse güzel olmasını bekliyordum ama parmaklarımı da neredeyse birlikte yedirecek kadar güzel olacağını bilmiyordum. Ben bu sarmaları o kadar beğendim ki en kısa zamanda yeniden daha fazla miktarda yapıp ailelerimize de ikram etmek istiyorum.
- 400 gr. Pancar (pazı)- (Benim aldığım pancar yaprağı 6 adetti)
- 50-60 gr. Kıyma
- 1 çay bardağı bulgur
- 1 adet soğan
- 6-7 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı sumak ekşisi (sıvı olanlardan)
- Pulbiber, karabiber, tuz, su
- Pancarların sapını kesip yapraklarını yıkayın. (Sapları Sebze Çorbasında değerlendirebilirsiniz)
- Bir tencereye su koyup kaynatın, pancar yapraklarını kaynar suya batırıp biraz yumuşayınca çıkarıp soğuk su dolu bir kaba alın (yaprakları kaynar suda çok tutarsanız çok yumuşar ve dağılır, saramazsınız)
- Derin bir kaba eti alın, üzerine soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın. Baharatları,salçayı ve tuzunu ekleyip elinizle yoğurun.
- Üzerine bulguru ekleyip yoğurmaya devam edin, içine biraz su katın (8-10 kaşık su yeterli olacaktır)
- Büyük bir tahtaya pancar yaprağını alın, pancarın ortasındaki kalın damarı çıkarın, böylece yaprağınız iki uzun parçaya bölünecek. Her parçayı enine ikiye bölün ve kenarlarına birer tatlı kaşığı içten koyup yaprak sarması gibi sarın.
- Sarmaları tencereye yerleştirin, üzerine dağılmaması için bir tabak yerleştirin ve üzerini biraz geçecek kadar su doldurup ocağa alın.
- Suya bir miktar daha tuz ve sumak ekşisini (limon tuzu da kullanabilirsiniz) atın.
- Kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dk. kadar pişirin.
21 yorum :
Hımmm nefiss. Bizim mutfakda da pancar bulgurlu içle sarılır. Elinize sağlık sevgiyle.
http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/
nailecim süper olmuş. nasıl canım istedi anlatamam :) Buzlukta benim de bir parça hazır sarılmış yaprağım vardı bu akşam gidince onu pişireyim bari :)
merhaba;
naileeeeeeeeeeeeeee
hoşgeldin sefalar getirdin çok sevindim
sevgiler ve öpücükler
Eskiden çooook eskiden, prinç karaborsa iken, annem arada bir bulgur ile dolma yapardı. Zeytinyağlı olunca şöyle bol yağlı, salçalı ve acılı problem olmazdı, etli olunca sevmezdim. Ama pancara en çok bulgur yakışıyor.
Pancarın saplarını ne yaptın Naile? Az suda haşlıyorsun. Zeytinyağı, salça, soğan, sarımsak ve baharat kavuruyorsun. İstersen üzerine yoğurt koy, ama sıcak ekmeği banıp yiyorsun. Tabii bir de yapraklarını yoğurt çorbasının içine koyabilirsin.
Sevgilerimle,
Songül
MMM.ELLERİNE SAĞLIK.ÇOK NEFİS GÖRÜNÜYOR.SEVGİLER
www.annemmutfakta.blogcu.com
Nailecim
Aramiza hosgeldin. Blogunda cok hos gorunuyor.
sevgiler
Bilirmisiniz bilmem ama saplarinin tursusu okadar lezzetli oluyorki anlatamam.
Ellerin dert görmesin, bayılırım pancar sarmasına.
Annem de pancar saplarını soğanla kavurup kimyonla tatlandırıdı. serviste yoğurtla harika olurdu. Antepli ve farklı bir pancar yemeği. Denersen beğeneceğini düşünüyorum.
Sevgiler...
Hoşgeldin Naile...
Sarma çok lezzetli görünüyor gerçekten..
Merhaba Naile,
Yeni blogun hayırlı olsun.
Linklerimde adresini değiştireceği.
İşlerimin yoğunluğuve diş rahatsızlığmdan dolayı siteleri gezemiyordum. Kusura bakma yeni fark ettim....
Sarma enfes görünüyor.
Antepli yemek yapar da kötü olur mu?
Ellerine sağlık.....
sarmanın her türlüsünü severim.pazıyı da çok duydum ancak hiç denemedim.en kısa zamanda denerim inşallah.ellerine sağlık cnm lezzetli görünüyor.
Sarmalar sahane görünüyor,ellerine saglik Naile'cim.
hayırlı olsun yeni sayfan. Ellerine sağlık.
selam sonunda sende dayanamamışsın galiba.bende baya bir zamandır blogspottayım.ama blogcuyuda kapatmadım.orayada beklerim. adresim http://atasofrasi.blogspot.com
Nailecim merhaba
Pazı dolması duydum ama tatmadım henüz ama seninki çok değişik olmuş bulgur ayrı bi lezzet katmıştır eminim ellerine sağlık...
Selam Naile,
Gezinirken rastladım bloğuna. Pazı sarmasını görünce aklıma annem geldi. Annem de çok güzel yapar. Ben de Mardin'liyim. Ve bizim orda çok yapılır pazı sarması. Çok da canım çekti. En kısa zamanda yapıcam ben de. Ellerine sağlık. Sevgilerimle...
Sevgili Naile, sarmalar ne güzel olmuş hem de bulgurlu olduğu için çok da besleyici. Nefis gözüküyor. Yanında yoğurtla ne güzel gider şimdi. Ellerine sağlık
hoşgeldin Naile cim. Sarma nefis görünüyor ellerine sağlık
Aysel teşekkür ederim,bence de kesinlikle bulgurlu daha güzel.
Betül benimde gördükçe canım istiyor inan :)
Esra, teşekkür ederim canım biraz geç oldu ama ne demişler geç olsun güç olmasın. Şükür kavuşturana diyelim..
Sevgili songül verdiğin tarif cidden çok hoş görünüyor, dün de kayınvalidem bir tarif verdi pancarın hem yaprağı hem kökü ile yapılacak. Eğer denersem size de sunarım mutlaka.
Teşekkürler zeynep..
Alev çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim.
Nesrin, aslında ne kadar değerlendirme yöntemi varmış, bunları öğrenmem iyi oldu belki bir gün deneme fırsatını da bulurum.
Yorumun ve önerin için sana da teşekkür ederim lavantinciğim.
Burçin teşekkürler..
Burcu çok geçmiş olsun canım.
Semra kesinlikle denemelisin.
Kızıkcıkşurupcuğum teşekkürler canım.
Tuba, teşekkür ederim.
Naşide senin geçtiğini bilmiyordum bu yüzden seni eski sayfandan takip ediyordum. E hadi bakalım seninki de hayırlı olsun ozaman.
Zerrin çok güzel bir sarma oluyor inşallah en kısa zamanda tatma imkanın olur.
Selin tanıştığıma memnun oldum, gerçekten çok lezzetli oluyor.Size de Şimdiden afiyet olsun ozaman
Özlem besleyicilik konusunda haklısın, teşekkür ederim.
Ferkay, hoşbulduk efendim :)
Yorum Gönder